Betere alternatieven voor 5 grote, populaire beleggingsfondsen

Deze 5 beleggingsfondsen van ING, Delta Lloyd, Templeton, Fidelity en Schroders hebben weliswaar veel vermogen onder beheer, toch komen ze niet verder dan een Morningstar Analyst Rating Neutral. Er zijn interessantere opties beschikbaar voor beleggers.

Jeffrey Schumacher, CFA 11 maart, 2014 | 10:06
Facebook Twitter LinkedIn

Grote beleggingsfondsen zullen vast iets goed doen, anders hadden ze nooit zoveel beleggers aangetrokken. Daar zit een kern van waarheid in, maar het betekent nog niet dat een fonds met veel vermogen onder beheer beschikt over bovengemiddelde kwaliteit. In dit artikel worden vijf grote fondsen met een Morningstar Analyst Rating Neutral besproken waarvan Morningstar vindt dat er betere alternatieven voorhanden zijn. Uiteraard geven we u interessante vervangers.

Fidelity European Growth versus BlackRock GF European Fund, Henderson Horizon Pan European Equity Fund en Invesco Pan European Equity Fund
Fidelity European Growth Fund heeft een nieuwe manager gekregen, waardoor Morningstar op dit moment aantrekkelijker opties ziet onder beleggingsfondsen in Europese aandelen. Alexander Scurlock was een ervaren beheerder, maar sinds juli 2012 heeft hij het beheer overgedragen aan Matt Siddle. Hoewel Siddle het kenmerkende Fidelity-carrièrepad heeft doorlopen, is zijn ervaring met het beheer van Europese aandelen beperkt. Ondanks de hoge kwaliteit en kwantiteit aan ondersteuning vanuit het analistenteam, zien wij op dit moment betere mogelijkheden om blootstelling aan Europese aandelen te verkrijgen dan dit fonds van EUR 7,3 miljard.

Beter alternatief
BlackRock GF European Fund wordt beheerd door Nigel Bolton, Morningstar’s European Fund Manager of the Year 2012. Met een bewezen proces en een sterk en solide team dat Bolton zelf heeft neergezet heeft dit fonds menig categoriegenoot achter zich gelaten. 

Henderson Horizon Pan European Equity Fund is een andere goede keus. Dit fonds heeft wat veranderingen binnen het beheerteam gehad, maar Morningstar heeft veel vertrouwen in beheerder Tim Stevenson, die genomineerd is voor Morningstar’s European Fund Manager of the Year Award 2013. Hij beheert dit fonds sinds 2001 en heeft een solide proces ontwikkeld dat consistent wordt toegepast en waarmee Stevenson over een volledige marktcyclus een aantrekkelijk risico-rendementprofiel heeft gerealiseerd.

Beleggers die meer gecharmeerd zijn van een kwantitatieve insteek kunnen opteren voor Invesco Pan European Equity Fund.




Delta Lloyd Investment Fund versus Robeco BP Global Premium Equities, M&G Global Leaders en Aberdeen Global World Equity Fund
Delta Lloyd Investment Fund kan zich niet van de grijze middelmaat onderscheiden. Er zijn beperkte middelen voor bottom-up aandelenresearch beschikbaar, waardoor het fonds meer top-down thematisch beheerd wordt. De resultaten die de beheerder behaald wijken niet al te veel af van het categoriegemiddelde. Naar mening van Morningstar zijn er betere fondsen in wereldwijde large-cap waarde- en groeiaandelen die beleggers op hun radar moeten hebben.

Beter alternatief
In de Morningstar-categorie ‘Aandelen wereldwijd large-cap gemengd’ is Robeco BP Global Premium Equities een goed alternatief. Dit fonds, dat in 9 landen genomineerd is voor een Morningstar Award in de categorie 'Aandelen Wereldwijd', staat onder leiding van Christopher Hart. Hij is werkzaam voor Robeco Boston Partners. Hart behaalt uitstekende rendementen met zijn aandelenselecties, waarbij het zeer stabiele en grote team achter hem en het beproefde proces Morningstar positief stemt.

Andere fondsen in deze categorie die beleggers kunnen overwegen zijn M&G Global Leaders en Aberdeen Global World Equity Fund.




Templeton Asian Growth versus Aberdeen Asia Pacific Equity Fund en M&G Asian
De bekende opkomendelandengoeroe Mark Mobius overziet Templeton Asian Growth, waarvan de dagelijkse verantwoordelijkheid ligt bij Allan Lam. Beiden zijn zeer ervaren en beschikken over uitgebreide ondersteuning, een factor die Morningstar zeer waardeert. Het fonds trekt zich weinig aan van de benchmark, waardoor het sterk afwijkende posities kan hebben. Dat maakt het fonds ook volatieler.

Hoewel Templeton Asian Growth de nodige kwaliteit herbergt, is Morningstar minder enthousiast over de grootte van het fonds. Met een beheerd vermogen van 8,9 miljard euro is dit één van de grootste fondsen die belegt in de Aziatische regio. De omvang van het fonds beperkt de mogelijkheden om in small- en mid-cap aandelen te beleggen, waarin het historisch gezien tot wel 35 procent van de portefeuille heeft belegd. Sommige favoriete posities van de beheerder konden niet uitgebreid worden als gevolg van liquiditeitsbeperkingen.

Daarnaast vinden wij dat het fonds haar beleggers het voordeel moet geven van zijn schaalgrootte. De kosten liggen echter boven het categoriegemiddelde. Deze factoren maken dat Morningstar, ondanks de kwaliteit van het beheerteam en het sterke track record op lange termijn, de Morningstar Analyst Rating per december 2013 heeft verlaagd naar van Bronze naar Neutral.

Beter alternatief
Morningstar ziet meer potentie in Aberdeen Asia Pacific Equity Fund, dat volgens ons nog steeds één van de beste mogelijkheden is om in deze regio te beleggen. M&G Asian is een andere interessante optie in de Morningstar-categorie ‘Aandelen Azië exclusief Japan’, waar wij ondanks de wijziging in het fondsmanagement vertrouwen houden in het sterke beheerteam achter dit fonds.




Schroder ISF Euro Corporate Bond versus Kempen (Lux) Euro Credit, Invesco Euro Corporate Bond en Henderson Horizon Euro Corp Bond
Hoewel Morningstar Schroder ISF Euro Corporate Bond met een beheerd vermogen van EUR 3,5 miljard geen slecht fonds vindt om te beleggen in bedrijfsobligaties, zijn we hier terughoudend met ons oordeel vanwege een aantal recente veranderingen in het beheerteam. Patrick Vogel is sinds medio 2012 betrokken bij het fonds en twee nieuwe beheerders werden in 2011 aangetrokken. De samenwerkingsstructuur tussen analisten en beheerders is veranderd, waardoor er nu een meer geïntegreerd team staat dan voorheen. Hoewel wij deze wijziging als positief ervaren, vinden wij de periode die het nieuwe team heeft samengewerkt nog te kort om overtuigd te zijn van het succes van hun samenwerking.

Beter alternatief
Beleggingsfondsen met een positieve Morningstar Analyst Rating die zich richten op bedrijfsobligaties zijn Kempen (Lux) Euro Credit Fund en Invesco Euro Corporate Bond Fund. Er zijn weinig fondsen in deze beleggingscategorie die de benchmark verslaan, maar deze fondsen hebben dat ieder op hun eigen manier wèl gedaan.

De aanpak die deze twee fondsen hanteren verschilt nogal sterk, waarbij Kempen relatief beperkte maar gediversifieerde actieve posities ten opzichte van de benchmark inneemt. Waar er bij Invesco meer ruimte is voor uitgesproken actieve posities. Lees het artikel De beste bedrijfsobligatiefondsen volgens Morningstar Voor een uitvoerige analyse van deze twee fondsen.

Richard Klijnstra en zijn team, beheerders van Kempen (Lux) Euro Credit Fund, zijn genomineerd voor de Morningstar Fund Manager of the Year Award in de categorie 'Obligaties Europa'. De beheerders het Invesco-fonds, Paul Read en Paul Causer, wonnen deze prestigieuze trofee vorig jaar.

Een andere optie is Henderson Horizon Euro Corp Bond. Dit bedrijfsobligatiefonds heeft onder diverse marktomstandigheden laten zien, dat het de portefeuille vanuit de top-down aanpak goed kan sturen. Dat resulteert in een goed rendement voor beleggers.




ING (L) Renta Fund Global High Yield versus Robeco High Yield Bonds
ING (L) Renta Fund Global High Yield kan ons nog niet overtuigen. Er zijn veel wisselingen in het beheerteam geweest dat verantwoordelijk is voor deze strategie. Hoewel het fonds van EUR 4,6 miljard beheerd vermogen onder Tim Dowling, die in 2012 aantrad, wat verbeterde prestaties laat zien, heeft het op langere termijn een zwak track record. Deze combinatie van factoren maakt dat het fonds niet verder dan een Morningstar Analyst Rating Neutral komt.

Beter alternatief
Eén van Morningstar’s favorieten in categorie ‘Obligaties wereldwijd high yield EUR hedged’ is Robeco High Yield Bonds. Het stabiele en ervaren beheerteam dat bestaat uit Sander Bus en Roeland Moraal heeft een lang en solide track record opgebouwd, waarbij het duidelijk beter presteert dan categoriegenoten. De beheerders nemen de vrijheid om zich te positioneren en behalen daar goede resultaten mee. De relatief lage kosten zijn een extra pluspunt.





Lees ook
Kleine, maar fijne beleggingsfondsen
Bij beleggingsfondsen staat groot niet per definitie voor goed. Er zijn een aantal kleine fondsen van Comgest, Kempen en Robeco, met minder dan EUR 150 miljoen onder beheer, die hun grote concurrenten verslaan. Wie het kleine niet eert...

Beleggingsfondsen met 'Neutral' waardering: vlees noch vis
Van beleggingsfondsen met een Analyst Rating Neutral verwacht Morningstar dat ze niet boven, maar ook niet benedengemiddeld presteren. Welke factoren maken een fonds tot een middenklasser?









Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten