Hoger, lager: beleggingsfondsen met een op- of afwaardering in het derde kwartaal van 2015

De fondsanalisten van Morningstar hebben het afgelopen kwartaal de nodige fondsen aan een diepgaande analyse onderworpen en voorzien van een Morningstar Analyst Rating. Lees alles over de upgrades, downgrades, under reviews en nieuw beoordeelde fondsen in het derde kwartaal van 2015.

Jeffrey Schumacher, CFA 05 oktober, 2015 | 10:57
Facebook Twitter LinkedIn

De fondsen met een Morningstar Analyst Rating worden ieder jaar opnieuw onderworpen aan een grondige analyse op de vijf pilaren waarop de rating is gebaseerd: het beheerteam, het proces, het fondshuis, rendementen en kosten. Hoewel veel van de fondsen die wij in het derde kwartaal van 2015 beoordeelden hun rating hebben behouden, zijn er ook fondsen waarin de analisten meer convictie kregen, of juist minder overtuigd raakten. Ook zijn er een aantal fondsen als gevolg van veranderingen in het beheerteam of het proces hun Morningstar Analyst Rating tijdelijk kwijt geraakt, waardoor ze nu Under Review staan. Omgekeerd zijn er uiteraard ook fondsen die juist weer een nieuwe beoordeling hebben gekregen nadat ze Under Review waren geplaatst. Als laatste zijn er fondsen die voor het eerst beoordeeld werden door de Morningstar analisten. Dit artikel geeft een overzicht van de fondsen die in Nederland verkrijgbaar zijn waarvan de Morningstar Analyst Rating in het derde kwartaal van 2015 is veranderd. Een rondje langs de velden.

Upgrades
In het derde kwartaal van 2015 was er slechts één upgrade te noteren. Maar Jupiter European Growth zag wel een mooie opwaardering. Het fonds ging van Silver naar Gold. Het fonds scoort op alle onderdelen van de Morningstar Analyst Rating positief, waarmee het volgens Morningstar een topkeuze is voor beleggers die de risico’s van het fonds begrijpen. Het fonds heeft veel kenmerken van wat Morningstar in een fonds waardeert: een getalenteerde en lang zittende beheerder die deel uitmaakt van een zeer ervaren Europees aandelenteam, een nauwkeurig en beproefd beleggingsproces en een consistente beleggingsaanpak. Dit gecombineerd met lage kosten die bijdragen aan het uitstekende track record maakt dat dit fonds onze hoogste beoordeling verdient.

Het fonds belegt puur bottom-up, waarbij beheerder Alexander Darwall  veel vrijheid krijgt in het positioneren van het fonds. Hij heeft een voorkeur voor bedrijven met een bewezen track record en heldere business plannen, die geleid worden door een ondernemende en vaardige management board. In het bijzonder selecteert hij bedrijven die over een langere termijn bovengemiddelde winstgroei kunnen realiseren en over superieure prijszettingskracht beschikken.

De portefeuille kan sterk afwijken op aandelen-, sector- of landenniveau, gecombineerd met een hang naar groei aandelen, die worden samengevoegd in een geconcentreerde portefeuille van 35 posities. Dit zorgt ervoor dat het fonds van tijd tot tijd sterk kan afwijken in prestaties, zowel positief als negatief. Desalniettemin beschikt Darwall volgens Morningstar over de juiste vaardigheden om een dergelijke portefeuille te beheren.

Klik op de tabel voor een grotere weergave.


Downgrades
In de afgelopen drie maanden werd de beoordeling van 9 fondsen verlaagd. Drie fondsen gingen van Silver naar Bronze, vijf fondsen leverden hun status als Morningstar Medallist in en gingen van Bronze naar Neutral. Een fonds ging van Neutral naar Negative.

Franklin Mutual Global Discovery ging van Silver naar Bronze. Morningstar heeft nog steeds vertrouwen in dit fonds, dat geleid wordt door veteraan Peter Langerman. De Amerikaanse evenknie van dit fonds heeft nog wel een Silver rating, maar die verschilt op een aantal punten van deze Europese variant. De strategieën zijn in de basis gelijk, maar de portefeuilles kennen verschillen die op korte termijn tot grotere divergentie in rendement kunnen leiden, zoals in 2014 het geval was. In tegenstelling tot de Amerikaanse versie wordt voor dit fonds de non-USD blootstelling niet gehedged, is de blootstelling aan niet-Amerikaanse aandelen groter en is de gemiddelde marktkapitalisatie ook lager. De uitvoering van de strategie is niet heel erg overtuigend geweest, waardoor we dit fonds iets lager beoordelen dan de Amerikaanse evenknie.

Parvest Equity Russia ging ook van Bronze naar Neutral. Nadat wij midden juli hoorden dat BNP Paribas Investment Partners zich had teruggetrokken uit de joint venture die het Parvest Equity Russia Fund beheerde, hebben wij besloten het fonds Under Review te plaatsen. Zodoende konden wij ons vergewissen van de achterliggende reden voor BNP Paribas om zich terug te trekken, informatie inwinnen over de nieuwe eigenaar en een beeld krijgen van hoe het beleggingsteam deze veranderingen zou ondergaan.

Alhoewel we denken dat de nieuwe eigenaar, Anatoliy Gavrilenko – die het belang kocht van de voormalige partner van BNP Paribas IP in Rusland (het pensioenfonds van Russian Railways) – een belangrijke rol kan spelen in het aantrekken van nieuw te beheren pensioengelden, wat aantrekkelijk zou moeten zijn voor het zittende beleggingsteam, zien we ook een aantal mogelijke risico’s.

Deze zijn versterkt na het onverwachte vertrek van Igor Danilenko, een van de senior beheerders, daags na deze verandering in de eigendomsstructuur van het bedrijf. Alhoewel zijn vertrek volgens de overgebleven beheerders niets te maken heeft met deze verandering, willen we toch iets meer bewijs zien dat men in staat is het resterende team intact te houden. Daarnaast speelt het mogelijke risico dat BNP Paribas – nu TKB Investment Partners geen onderdeel meer vormt van de vermogensbeheerder – op een gegeven moment een andere ‘adviseur’ voor haar Russische aandelenselectie kiest, ondanks het feit dat BNP Paribas aan de wieg heeft gestaan van het team en de gehanteerde beleggingsprocessen. We vinden een Neutral rating op dit moment dan ook meer gepast.

Klik op de tabel voor een grotere weergave.



Under Review
Als gevolg van veranderingen in beheerteam, proces of andere invloedrijke factoren hebben de nodige fondsen hun Morningstar Analyst Rating tijdelijk verloren en zijn Under Review geplaatst. In het derde kwartaal werden er 19 fondsen Under Review geplaatst, waarbij het merendeel voor rekening kwam van Delta Lloyd en BNP Paribas.

Morningstar heeft besloten om alle Delta Lloyd fondsen ‘Under Review’ te plaatsen als gevolg van mogelijke betrokkenheid van Delta Lloyd Asset Management (DLAM) bij het profiteren van voorkennis bij de introductie van een vaste rekenrente voor verzekeraars. Gezien de ernst van deze kwestie plaatst Morningstar alle Delta Lloyd fondsen ‘Under Review’. Hangende het beroep onthoudt Delta Lloyd Asset Management zich van commentaar. Hierdoor is er veel onzekerheid over de mate van betrokkenheid van DLAM en de mogelijke gevolgen hiervan. Hierdoor is het op dit moment onmogelijk in te schatten wat de risico’s voor beleggers zijn. Zodra er meer duidelijkheid is over de exacte rol van het fondshuis en de uitkomst van het beroep tegen de AFM-boete, zal Morningstar de vermogensbeheerder opnieuw beoordelen. Om meer over deze beslissing te lezen klikt u hier.

De dividendfondsen van BNP Paribas gingen eveneens Under Review. Dit als gevolg van het vertrek van hoofdbeheerder Wouter Weijand. Omdat Wouter Weijand een centrale rol vervulde binnen het beleggingsteam dat verantwoordelijk is voor het beheer van de dividendfondsen van BNP Paribas en vanwege de organisatorische veranderingen die doorgevoerd gaan worden, plaatst Morningstar de dividendfondsen van BNP Paribas en Parvest Under Review. Om meer over deze beslissing te lezen klikt u hier.

Klik op de tabel voor een grotere weergave.

Ex Under Review
Naast fondsen die Under Review werden gezet, waren er ook fondsen die weer een Morningstar Analyst Rating kregen nadat ze tijdelijk Under Review hadden gestaan. De fondsen hebben een Neutral rating, met uitzondering van ODIN Norge, dat een Negative kreeg. Het meest in het oog springend is de Neutral rating voor Newton Asian Income, dat voorheen een Silver rating had. Hier is het beleggingsteam echter veranderd, waarbij Rob Marshall-Lee en Zoe Kan het duo vormen dat verantwoordelijk is voor de beleggingsbeslissingen. Hoewel beiden beheerervaring hebben, ontbreekt voor zowel Marshall-Lee als Kan relevante ervaring met het beheren van een Aziatisch georiënteerd dividendfonds. Dat drukt onze overtuiging.

Klik op de tabel voor een grotere weergave.



Nieuwe fondsen
De afgelopen maanden werden zes fondsen voor het eerst beoordeeld, en ze werden allemaal Morningstar Medallist. Vier keer een Bronze, een keer Silver en een Gold.

Fidelity World, sinds 2014 beheerd door Jeremy Podger, is een van de weinige fondsen die in staat is geweest om beter te presteren dan de MSCI World benchmark. Podger nam het roer over van veteraan Richard Skelt, die met pensioen ging na onder andere 23 jaar de beheerder voor dit fonds te zijn geweest. De beleggingsvisie van Skelt (top-down) en Podger (bottom-up) lopen sterk uiteen, waardoor de portefeuille drastisch is veranderd sinds Podger de scepter zwaait. Lees hier meer over de gedaanteverwisseling die dit fonds onder Podger heeft ondergaan.

Klik op de tabel voor een grotere weergave.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten