Morningstar verhoogt rating Schroder EURO Corporate Bond naar Bronze

Wijzigingen in het beleggingsproces en het beheerteam van het Schroder EURO Corporate Bond hebben positief uitgewerkt. Fondsbeoordelaar Morningstar verhoogt daarom zijn rating voor het fonds van Neutral naar Bronze.

Niels Faassen 01 februari, 2016 | 14:08
Facebook Twitter LinkedIn

De wijzigingen bij Schroders die hebben geleid tot ons nieuwe oordeel, vinden hun oorsprong in 2012. Toen werd het bedrijfsobligatieteam getroffen door een grote reorganisatie waarbij diverse analisten en fondsbeheerders moesten vertrekken. Er kwam een nieuwe structuur waarin verschillende teams werden samengevoegd tot meer gestroomlijnde groepen. En het zorgde voor nieuwe leiding: zo werd Patrick Vogel binnengehaald van Legal & General om het Europese creditteam te leiden. Samen met twee andere nieuwe mensen van buiten (Alix Stewart voor PM Britse bedrijfsobligaties en Konstantin Leidman voor Euro high yield PM) veranderde Vogel het beleggingsproces om de kredietanalisten meer te betrekken bij de beleggingsbeslissingen en hen samen te brengen in één centraal kader.

Themagerichte benadering
Vervolgens voerde Vogel diverse wijzigingen door in het beleggingsproces om de betrokkenheid van het analistenteam te vergroten. Ook zorgde hij ervoor dat de macro-economische visie van het team meer impact op de portefeuille kreeg. Het beleggingsproces werd gewijzigd naar een themagerichte benadering. Het team formuleert tegenwoordig beleggingsthema's, bespreekt - en betwist - die tijdens de wekelijkse vergaderingen over de portefeuille. Die thema’s worden vervolgens geïmplementeerd via de kredietselectie van de analisten.

Door de reorganisatie is het Europese kredietteam in 2012 vijf analisten verloren. Maar sindsdien tijdens is het team weer sterk uitgebreid. In de afgelopen drie jaar zijn 12 nieuwe kredietanalisten en twee kwantitatieve strategen aangenomen. Het streven om het aantal analisten uit te breiden is bemoedigend, en een goed toegerust team van analisten is cruciaal voor de nieuwe benadering.

Het fonds streeft naar een plaats in het eerste rendementskwartiel ten opzichte van categoriegenoten, wat volgens de beheerder mogelijk is door een (bruto) outperformance doelstelling van minstens 100 basispunten. Hoewel dit cijfer gezien de kosten bescheiden is, heeft het fonds sinds de komst van Vogel ruimschoots beter gepresteerd.

Verandering in team lonen
Dit jaar was bijzonder gunstig voor de strategie en de themabenadering. Het mijden van energie-exposure, een onderweging in de automobielindustrie, en shortposities in bedrijven uit de sector basisindustrie hebben positief bijgedragen aan het relatieve rendement van het fonds.

Morningstar is ervan overtuigd dat de verbeterde prestaties het resultaat zijn van de veranderde samenstelling van het team en de robuuste beleggingsbenadering. Daarom is de Morningstar Analyst Rating verhoogd naar Bronze.

Bekijk hier een aantal andere fondsen uit de categorie bedrijfsobligaties met een positieve rating, afgezet tegen de Morningstar categorie:

Morningstar upgrade Schroder EURO Corporate Bond tabel vrijstaand

(klik op tabel voor vergroting)

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Niels Faassen

Niels Faassen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten