Fonds van de Week: Schroder ISF Japanese Opportunities

Japan staat aan de vooravond van een belangrijk cijferseizoen na de zogeheten Golden Week, de langste vakantieperiode die veel Japanse werknemers in het jaar hebben. De reeks bedrijvencijfers zal aantonen hoe sterk de Japanse economie momenteel is. De markt is onderhevig aan volatiliteit, want veel buitenlandse beleggers hebben de afgelopen tijd hun posities in Japan afgebouwd. Daarom kijken we deze week naar Schroder ISF Japanese Opportunities.

Robert van den Oever 12 mei, 2016 | 10:06
Facebook Twitter LinkedIn

Schroder ISF Japanese Opportunities in het kort:

Morningstar Analyst Rating: Bronze
Morningstar Rating: *****
Beheerteam: Positive
Fondshuis: Positive
Beleggingsproces: Neutral
Rendement: Positive
Kosten: Negative

Schroder ISF Japanese Opportunities

Marktvolgers kijken in het bijzonder uit naar de reeks economische cijfers die donderdag naar buiten komt, want dat zijn de eerste macro-indicatoren sinds de aardbevingen in april die met name de zuidelijke stad Kumamoto troffen. Het natuurgeweld heeft de aanvoerlijnen en productieschema’s van de elektronica- en de auto-industrie in de war geschopt.

Ook zal nu blijken wat het effect is van de negatieve rente die van kracht is sinds 16 februari dit jaar. De grote banken zoals Mizuho Financial Group, Sumitomo Mitsui Financial Group en Japan Post Bank zullen de effecten hiervan voelen.

Japan staat dus op een cruciaal punt dat het bewijs moet leveren voor de effectiviteit van ’Abenomics’, de economische politiek van premier Shinzo Abe – of het uitblijven daarvan. Dat lijkt een risico, maar het kan ook een kans zijn.

En op die laatste manier benadert het Schroder ISF Japanese Opportunities het land. Het zoekt naar significant ondergewaardeerde bedrijven, large caps maar ook small caps. Daarbij zijn drie uitgangspunten leidend: stabiele groei, miskende kwaliteit en herstelpotentieel.

Fondsmanager Ken Maeda heeft geduld met zijn aanpak, en dat betaalt zich uit. Volgens ons het is fonds een aantrekkelijke mogelijkheid om in Japanse aandelen te beleggen, en veel van die aantrekkingskracht komt op het conto van beheerder Maeda. Wij starten daarom coverage op dit fonds met een Bronze-rating.

Uitgebreide toelichting

Fvd W week 19 Schroder grafiek vrijstaand

(klik op grafiek voor vergroting)

Beheerteam
Ken Maeda beheert het fonds sinds de oprichting op 1 december 2006. Maeda heeft 19 jaar ervaring met beleggingen in Japanse aandelen en trad bij Schroders in 2001 in dienst. Voorafgaand aan Schroders bracht Maeda vier jaar door bij Nomura Asset Management als manager van een Japanse-aandelenfonds, met enige ervaring in beleggen in small caps. Wij geloven dat deze ervaring hier goed van pas komt, gezien het gewicht van het fonds in de richting van small caps. Maeda wordt ondersteund door een eveneens in Tokio gevestigd 12-koppig analistenteam, onder wie drie small-cap specialisten. De analisten hebben gemiddeld 17 jaar ervaring. Het team is een van de grootste temidden van zijn concurrenten en is stabiel gebleven, met uitzondering van het vertrek van een junior analist in 2014, die werd vervangen in 2015.

We merken op dat het fonds haar beleggingsstrategie op 2 april 2012 wijzigde, waardoor een grotere flexibiliteit ontstond om te investeren in een brede range large tot small caps. Maeda heeft dezelfde all-cap strategie toegepast op het Schroder Nihon fonds sinds mei 2004 en daar uitstekende rendementen geleverd. We merken ook op dat Maeda eveneens gebruikmaakt van het analistenteam van het Schroder Nihon Fonds. Zijn bekendheid met de teamleden is een gunstige factor. We vinden het ook een pluspunt dat hij betrokken is bij het onderzoeksproces en persoonlijk ontmoetingingen heeft gehad met gemiddeld 259 bedrijven per jaar tussen 2011 en 2015. Dit heeft bijgedragen aan Meada's scherpe inzicht in bedrijven in de portefeuille.

Fondshuis
Schroders heeft geprofiteerd van een stabiele eigenaar sinds het fondshuis meer dan 200 jaar geleden werd opgericht en de familie Schroder heeft nog steeds bijna de helft van de beursgenoteerde aandelen van de vennootschap in handen. Op 30 juni 2014 passeerde het beheerd vermogen de grens van 270 miljard Britse pond.

Schroders' huidige kracht ligt in zijn aandelenfondsen. Maar het fondshuis doet ook vastrentende waarden, alternatives en multi-asset fondsen. De overname van Cazenove Capital helpt om het assortiment verder uit te breiden, met name binnen de pan-Europese aandelen, vastrentende waarden en multi-manager beleggingen. Cazenove richt zich net als Schroders op vermogensbeheer en de overname bracht fondsbeheerders van hoge kwaliteit naar de onderneming. Desondanks moeten we constateren dat de twee bedrijven zijn nog niet volledig zijn geïntegreerd, hetgeen nog kan resulteren in een rationalisatie van het productenaanbod. We hebben bij Cazenove ook een aantal een aantal opstappende managers gezien na de overname.

Op het positieve vlak merken we op dat Schroders recentelijk vaardiger is geworden in het omgaan met capaciteitskwesties bij sommige van zijn populaire fondsen, waar het voorheen nogal eens te ijverig marketing deed voor zijn sterk presterende fondsen. De beloning van fondsbeheerders is gebaseerd op de prestaties van hun fonds over één en over drie jaar. Doorgaans wordt meer gewicht gegeven aan de driejaarsperiode, waar bij andere teams zoals GEM meer nadruk ligt op de eenjaarsresultaten.

Proces
Het fonds veranderde zijn strategie op 2 april 2012 om een grotere flexibiliteit om te investeren in heel grote en small-cap ondernemingen. De strategie volgt een buy-and-hold aanpak en richt zich op aanzienlijk ondergewaardeerde bedrijven in verhouding tot hun winstgroeiperspectief op lange termijn. Maeda heeft zijn posities in grote lijnen ingedeeld in drie categorieën: 1) een stabiele groei, gevestigde franchises met pricing power en bovengemiddelde groeipercentages; 2) kwaliteit die over het hoofd wordt gezien bij bedrijven. Ze hebben een sterk track record en goede winstgevendheid, maar worden genegeerd door sell-side analisten; en 3) aandelen met herstelpotentieel, aandelen die uit de gratie zijn, cyclische bedrijven in recessie of bedrijven met tijdelijke balansproblemen.

Het proces begint met het schatten van de winstgroei van een bedrijf voor de komende drie jaar, gecorrigeerd voor de conjuncturele cyclus. Vervolgens werd een reeks van waarderingsratio's zoals ondernemingswaarde/EBITDA en koers/boekwaarde gebruikt om een reële waarde vast te stellen, afhankelijk van de sector die wordt geanalyseerd. Dit classificatieproces is flexibel, want als een aandeel in meer dan één categorie valt, is er geen allocatie weging voor ieder.

Terwijl hij vertrouwt op zijn analistenteam om kansen te zoeken in de eerste twee categorieën, speelt Maeda zelf een belangrijke rol bij het identificeren van herstelaandelen. In overeenstemming met zijn geduldige beleggingsstijl, bedraagt de gemiddelde jaaromzet van het fonds 14,6% tussen 2013 en 2015.

Prestatie
Hoewel fondsmanager Ken Maeda het fonds al sinds de oprichting in december 2006 leidt, heeft het fonds zijn strategie veranderd om flexibeler te kunnen zijn bij het kiezen van grote en small-cap ondernemingen. Daarom verving het zijn benchmark FTSE Japan voor de huidige, de TOPIX TR JPY, per 2 april 2012.

Maeda heeft ook vóór de wijziging van het beleggingsuniversum hetzelfde beleggingsproces toegepast, en tijdens de overgang heeft het fonds nipt onder de benchmark gepresteerd met 22 basispunten op jaarbasis. Tussen 2 april 2012 en 29 februari 2016 heeft het fonds uitstekend voor risico gecorrigeerde rendementen opgeleverd door de benchmark te verslaan met 223 basispunten op jaarbasis, terwijl de volatiliteit (gemeten als standaarddeviatie van de rendementen) op jaarbasis 102 basispunten lager lag dan de benchmark.

Terwijl Maeda's track record op het fonds na de verandering nog beperkt is, heeft hij al meer dan een decennium ervaring bij het Schroder Nihon Fund, dat dezelfde all-cap strategie volgt en zijn benchmark TOPIX TR JPY heeft verslagen met 218 basispunten op jaarbasis tussen mei 2004 en februari 2016. In het afgelopen jaar sinds februari 2015 heeft het fonds zijn benchmark verslagen met 180 basispunten.

Kosten
De lopende kosten van dit fonds bedragen 1,32%.

Lees meer:

Lees ook het fondsrapport van Schroder ISF Japanese Opportunities C Acc 

Bekijk ook deze beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Aandelen Japan Large-Cap, die voorzien zijn van een Morningstar Analyst Rating, afgezet tegen de benchmark:

Fvd W week 19 Schroder Jap tabel vrijstaand

(klik op tabel voor vergroting)

Bekijk ook eerdere Beleggingsfondsen van de Week:

- T. Rowe Price European High Yield

Robeco BP Global Premium Equities

Candriam Bonds Euro High Yield

Robeco US Large Cap Equities

Pictet-Global Emerging Debt

BlackRock Global Funds  - World Gold Fund

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten