Fonds van de Week: BGF Asian Dragon

De aandelenmarkten komen weer in beeld nu de obligatiemarkt lastig te doorgronden is voor veel beleggers vanwege de lage en vaak zelfs negatieve rentes. Daarom kijken we naar BGF Asian Dragon, een Aziatisch aandelenfonds met een specifieke stijl die nauw verbonden is met de persoon van de fondsbeheerder. En hij heeft bewezen dat het werkt.

Robert van den Oever 21 juli, 2016 | 9:07
Facebook Twitter LinkedIn

BGF Asian Dragon in het kort:

Morningstar Analyst Rating: Bronze
Morningstar Rating: ****
Beheerteam: Positive
Fondshuis: Neutral
Beleggingsproces: Neutral
Rendement: Positive
Kosten: Positive

BGF Asian Dragon

Temidden van alle onrust op de Europese beurzen na de Brexit en andere politieke strubbelingen zoals Turkije, houden de Amerikaanse en Aziatische beurzen nog aardig koers. De aandelenmarkten profiteren van de lage rente die de obligatiemarkt onaantrekkelijk en lastig te doorgronden maakt voor minder ervaren beleggers.

Daarom kijken we deze week naar BlackRock Global Funds Asian Dragon, een beleggingsfonds dat zich richt op Azië met uitzondering van Japan.

De doorgewinterde fondsbeheerder Andrew Swan heeft sinds augustus 2011, toen hij dit fonds onder zijn hoede kreeg, indrukwekkende rendementen gerealiseerd, hetgeen getuigt van zijn capaciteiten als belegger. Morningstar is van mening dat Swan uitstekend heeft gepresteerd en dat zijn inbreng cruciaal is voor het succes van het fonds.

Swan hanteert een proces zonder vaste stijl dat top-down aan bottom-up analyse koppelt om in verschillende marktomstandigheden beter te presteren dan de index. Ofschoon Swan dit proces gedurende een volledige marktcyclus met succes in de praktijk heeft gebracht, is het aanbrengen en op het juiste moment doorvoeren van stijlvoorkeuren niet zonder meer herhaalbaar.

Eind 2015 besloot Swan waarde-aandelen te kopen omdat hij dacht dat de economie in 2016 iets zou aantrekken. Binnen de aantrekkelijk gewaardeerde sectoren gaf hij de voorkeur aan energie en basismaterialen boven Chinese banken. Sinds het aantreden van Swan boekte het fonds tot en met 31 mei 2016 een rendement van 4,29% en overtrof daarmee de MSCI AC Asia ex-Japan en vergelijkbare fondsen met respectievelijk 282 en 317 basispunten. Indrukwekkend is dat het fonds elk kalenderjaar sinds Swan het roer overnam beter heeft gepresteerd dan de benchmark en de categorie.

Doordat we vertrouwen hebben in Swan, het beleggingsproces gedurende de marktcyclus zijn waarde heeft bewezen en de prestaties goed zijn, hebben we de Morningstar rating opgewaardeerd naar Bronze.

Uitgebreide toelichting

Fvd W week 29 BGF Asian Dragon grafiek vrijstaand

(klik op grafiek voor vergroting)

Beheerteam
Andrew Swan kreeg in augustus 2011 de leiding over dit fonds. Hij beschikt over 21 jaar ervaring, waarvan 18 jaar bij JP Morgan, waar hij JF AsiaOne beheerde (inmiddels JPMorgan Asia-One). Hij heeft in de afgelopen vier jaar indrukwekkende rendementen geboekt in zijn mandaat voor de regio Asia-Pacific, hetgeen getuigt van zijn capaciteiten als belegger.

Als hoofd van Aziatische fundamentele aandelen binnen BlackRock is Swan benoemd tot medebeheerder van een handvol Aziatische strategieën. Hij houdt zich echter meestentijds bezig met het beheer van circa 3,6 miljard dollar in deze strategie en BGF Asian Growth Leaders, waar hij eveneens hoge rendementen realiseerde. Hij wordt ondersteund door een team van 21 beheerders en analisten met gemiddeld negen jaar ervaring. Onderzoek wordt op landenniveau georganiseerd en de bonussen van analisten zijn deels gekoppeld aan de prestaties van hun modelportefeuilles per land. Na in 2014 vijf leden te zijn kwijtgeraakt is het team weer op volle sterkte, temeer daar extra middelen werden uitgetrokken voor onderzoek in de Chinese regio.

Verder zijn we gerustgesteld door de aanstelling in respectievelijk 2014 en 2015 van Crawley en Hall als medeverantwoordelijken voor onderzoek, waardoor Swan zich meer kan richten op portefeuillebeheer. Met vrij veel relatieve nieuwkomers heeft Swan het fonds succesvol beheerd en wij hebben het volste vertrouwen in hem.

Fondshuis
BlackRock is een succesverhaal. Door overnames en een slimme bedrijfsvoering is dit voormalige onderdeel van private equity-onderneming Blackstone nu 's werelds grootste vermogensbeheerder, die eind 2015 zo'n 4,6 biljoen dollar beheerde. Door de omvang en complexiteit komt de rating van dit fondshuis echter niet hoger dan Neutral. BlackRock is een diverse en invloedrijke beleggingskolos, die actief is in verschillende stijlen, strategieën, regio's en vehikels. Een gezamenlijk technologieplatform en andere structuren verbinden de diverse beleggingsteams.

BlackRock bestaat sinds 2009 in de huidige vorm en ontwikkelt zich nog steeds. Het verloop onder de beheerders is hoger dan het gemiddelde van de top 20-fondsgroepen in de VS. De actieve strategieën leveren gemengde resultaten. Bijna de helft van de wereldwijd verkochte BlackRock-fondsen met een Morningstar Analyst Rating scoort qua prestaties Neutral of Negative. Beheerders beleggen meer in hun eigen fondsen, maar dit kan beter, kosten zijn verlaagd, maar deze zijn op zijn best nog gemiddeld.

Bovendien moest BlackRock in de VS een schikking van 12 miljoen dollar treffen vanwege belangenverstrengeling van een voormalige beheerder. Het bedrijf moet verplichtingen aan bestaande klanten in evenwicht houden met het streven naar een hoger beheerd volume. Wel de grootste maar nog niet de beste.

Proces
Sinds Swan het fonds onder zijn hoede nam, heeft het proces zonder vaste stijl gedurende de marktcyclus goede resultaten opgeleverd. Swan beoordeelt eerst diverse stijlfactoren, zoals waarde, groei en kwaliteit, en vergelijkt deze met hun historische niveaus om buigpunten in de markt te doorstaan. Hij kijkt daarbij vooral naar de koers/boekwaarde-ratio, die naar zijn idee minder gevoelig is voor marktverstoringen.

Als hoofd van Aziatische fundamentele aandelen bepaalt Swan de algemene beleggingskoers voor het team door te bepalen welke stijlfactoren moeten worden gehanteerd en in welke sectoren posities moeten worden ingenomen. De succesvol gebleken markttiming van Swan is in hoge mate gebaseerd op zijn ervaring en intuïtie en niet zonder meer herhaalbaar.

Na de stijlselectie volgt een fundamentele analyse van afzonderlijke aandelen. Het team bestudeert een aantal kwalitatieve factoren, zoals duurzaamheid van de winst en concurrentiekracht. Ook wordt gekeken naar waardering, beoordeeld op grond van een reeks gangbare parameters. Het team kent aandelen vervolgens een score van 1 tot 5 toe, waarbij 1 overeenkomt met strong buy.

Swan stelt op basis van aanbevelingen van analisten een vrij geconcentreerde portefeuille van 50-80 aandelen samen, met een tracking-errordoel tussen 3 en 8%. Er zijn geen risicorichtlijnen voor sector- of landenallocaties, en eventuele landentilts zijn een effect van de gehanteerde stijlvoorkeuren.

Rendement
Beheerder Swan kreeg in augustus 2011 de leiding over dit fonds en heeft gedurende de marktcyclus een sterke staat van dienst opgebouwd. Tussen augustus 2011 en mei 2016 boekte het fonds een rendement van 4,29% en overtrof daarmee de MSCI AC Asia ex-Japan en vergelijkbare fondsen met respectievelijk 282 en 317 basispunten. Indrukwekkend is dat het fonds elk kalenderjaar sinds Swan het roer overnam beter presteerde dan de benchmark en de categorie. Dit ging echter gepaard met hogere volatiliteit als gevolg van enkele sectorposities die Swan inneemt om buigpunten in de markt te doorstaan.

Het fonds heeft de afgelopen 12 maanden tot februari 2016 sterk gepresteerd en de benchmark met 246 basispunten overtroffen; daarmee komt het uit in het 39e percentiel in de categorie. Sterke aandelenselectie in de sectoren basisconsumptiegoederen en IT voegde de meeste waarde toe, waarbij LG Household & Health Care en Tencent de grootste positieve bijdragen leverden.

Het resultaat werd nadelig beïnvloed door matige aandelenselectie in de sector nutsbedrijven, en de grootste negatieve bijdrage kwam van het Indiase energiebedrijf JSW Energy. Tijdens ons interview legde Swan uit dat het aandeel in het afgelopen jaar gebukt ging onder de economische vertraging en het lager dan verwachte energieverbruik. Hij was niettemin van mening dat JSW Energy de financiële armslag heeft om overnames te doen nu de sector zijn schuld afbouwt.

Kosten
De kosten van dit beleggingsfonds zijn 1,10%.

Lees meer

Bekijk voor meer informatie de overzichtspagina van BlackRock Global Funds Asian Dragon D2

Bekijk ook deze beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Aandelen Azië Ex-Japan, die voorzien zijn van een Morningstar Analyst Rating, afgezet tegen de categorie benchmark:

Fvd W week 29 BGF Asian Dragon  tabel vrijstaand

(klik op tabel voor vergroting)

Bekijk ook eerdere Beleggingsfondsen van de Week:

- DWS Top Dividende

Franklin US Opportunities

Templeton Global Bond Fund

Metropole Selection

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten