Aandeel Deutsche Bank is fair gewaardeerd

Het aandeel Deutsche Bank is momenteel fair gewaardeerd, vindt Morningstar. De veelgeplaagde Duitse bank moet zijn kostenstructuur aanpassen aan de nieuwe werkelijkheid, want momenteel lopen de kosten uit de pas met de gekrompen activiteiten.

Robert van den Oever 21 november, 2016 | 12:17
Facebook Twitter LinkedIn

Deutsche Bank zit in zwaar weer en de ingrepen van de laatste tijd moeten het vertrouwen van de markt in de bank weer herstellen. Maar er is meer nodig voordat de markt weer alle vertrouwen in de bank heeft herwonnen. Extra kapitaal ophalen bijvoorbeeld, en het succesvol uitvoeren van de onlangs bekendgemaakte strategie voor 2020 om het bedrijf te stroomlijnen met het oog op meer efficiency.

Voor Morningstar is Derya Guzel de nieuwe analist die Deutsche Bank volgt, en zij stelt de Fair Value voor Deutsche Bank op 16,60 euro, iets hoger dan de 16,00 euro die tot dusver gold.

Problematische kostenstructuur
Het grootste probleem is volgens Guzel de ongunstige kostenstructuur in vergelijking met de concurrentie. De bank heeft verzuimd om zijn kostenniveau afdoende aan te passen aan de veranderingen die de afgelopen tijd bij zijn investment banking tak hebben plaatsgevonden. De strategie voor 2020 moet de nodige aanpassingen daartoe doorvoeren.

Op hoofdlijnen houdt die strategie in dat de bank zich terugtrekt uit 10 landen en het aantal producten en klanten reduceert, hetgeen een kleinere balans moet opleveren. Dat brengt voor de korte termijn het nadeel met zich mee dat de bank marktaandeel zal verliezen, maar voor de lange termijn zal de vereenvouding het bedrijf helpen om de controle en de rapportagelijnen te verbeteren. Dat leidt weer tot lager risico op fouten en schandalen en de bijbehorende mogelijke schadeclaims of boetes.

Guzel houdt er rekening mee dat de volledige uitvoering van de strategie iets later, pas in 2023-2024 gerealiseerd zal zijn. Dat geldt ook voor het beoogde kostenniveau. De eerste jaren 2016-2018 zijn cruciaal om de voortgang te kunnen inschatten. De bank wordt belemmerd door hoge kosten voor reorganisatie en afwikkeling van lopende juridische kwesties.

No Moat
De analist kent Deutsche Bank een No Moat rating toe en een Moat Trend die Negative luidt. Zij zal die beoordeling van het concurrentievoordeel opnieuw tegen het licht houden als de uitvoering van de strategie voor 2020 echt vaart heeft gekregen. Maar verwacht daar niet te veel van, tekent zij tegelijk aan, want Morningstar’s algemene opinie van het Duitse bankensysteem is nogal lauw.

Het succes van Deutsche Bank staat of valt met de uitvoering van de ambitieuze strategie voor 2020.

Derde kwartaal
De derdekwartaalcijfers toonden een iets beter dan verwachte omzet. De kwartaalcijfers lieten tevens zien dat de bank een sterke kostencontrole heeft. De kosten dit jaar tot dusver bedragen 20,5 miljard.

Kostenbeheersing is de kern van het strategieplan voor 2020 en het ziet er naar uit dat de kosten inderdaad omlaag gaan. Maar Guzel is van mening dat het doel van 22 miljard euro waar de bank op mikt voor 2018, in combinatie met een kosten/inkomsten ratio van 70%, nog wat optimistisch is. Voor 2019 gaat de analist uit van 25,3 miljard kosten en een kosten/inkomsten ratio van 83%. De bank zelf beoogt voor het cruciale jaar 2020 op een ratio van 65%, en daar calculeert Morningstar 78% voor.

Bij het kwartaalbericht verschafte de bank geen helderheid over de lopende juridische kwesties, anders dan dat het management zei te hopen dat in het vierde kwartaal sommige zaken kunnen worden afgesloten.

  • Meer informatie en cijfers over Deutsche Bank vindt u op de fondspagina op onze website.

 

Bulls & Bears
Morningstar zet de sterke en zwakte kanten van een bedrijf op een rij onder de noemer ‘Bulls say’ versus ‘Bears say’. De Bulls stellen de positieve zaken voorop:

  • De beoogde reorganisatiemaatregelen en kostenbesparingen moeten de te hoge kostenstructuur verbeteren en het momenteel lage rendement op het eigen vermogen helpen verhogen.
  • Onvoldoende controle en matige uitvoering heeft tot enorme administratieve rompslomp geleid in de afgelopen jaren en automatisering van allerlei handmatige functies samen met verbetering van de controle door digitalisering en IT-investeringen zijn positief voor terugdringen van het aantal fouten.
  • Succesvolle uitvoering van de strategie 2020 helpt om de beschadigde reputatie van de bank te herstellen en het vertrouwen van aandeelhouders te herwinnen.

 

En de Bears benadrukken de aspecten die verbetering behoeven:

  • Onzekerheid rondom de claims die de bank boven het hoofd hangen (in een geval gaat het al om 14 miljard dollar) en het risico op nieuwe claims zijn de grootste risico’s voor het kapitaal en de winstgevendheid van de bank.
  • De bank blijft in een zwakke positie door volatiliteit van zijn resultaten als gevolg van de claims, regelgevingskwesties en reorganisatiekosten die er nog aan komen.
  • De bank zal onder verscherpt toezicht blijven van de European Banking Authority.

 

Lees meer equity stories over bedrijven:

- Morningstar verlaagt Fair Value van Ahold Delhaize

- Morningstar hervat volgen Ahold Delhaize

- ASML maakt vaart met uitrol van EUV-technologie

- Randstad verbreedt zijn diensten voor stabiliteit op lange termijn

- Winnaars & verliezers onder het beleid van Donald Trump

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten