Morningstar Marktbarometer januari: grote verschillen tussen sectoren

De aandelenmarkt laat over januari grote verschillen zien tussen de segmenten Small en Large Caps en ook tussen de diverse sectoren. Energie ging omlaag terwijl grondstoffen juist flink rendement boekten.

Fernando Luque 07 februari, 2017 | 14:12
Facebook Twitter LinkedIn

Analyseren van het rendement van de verschillende segmenten van het Europese aandelen universum in januari laat zien dat, hoewel Groei aandelen beter hebben gedaan dan Waardeaandelen, er meer verschillen waren als het gaat om de omvang van bedrijven. Small Caps hebben duidelijk de Large Caps verslagen.

Bijvoorbeeld, in de Waarde stijl wonnen Small Cap aandelen 1,8% (in euro's) ten opzichte van een verlies van 0,3% (in euro's) voor Large Cap aandelen. Dit laatste segment was het slechtst presterende segment in januari. De grootste veroorzakers van dit negatieve rendement waren enkele grote oliemaatschappijen zoals Royal Dutch Shell, BP en Total, die respectievelijk 5,6%, 7,8% en 4,2% (in euro's) in de min doken.

European Market Barometer Style Jan 2017

(klik op tabellen voor vergroting)

Wat waardering betreft noteerden alle beleggingsstijlen, net als vorige maand, een verhouding tussen aandelenkoers (ofwel Price) en Fair Value (afgekort als P / FV) van iets meer dan 1. Dat betekent dat alle marktsegmenten enigszins overgewaardeerd zijn. We kunnen niet zeggen dat Large Cap aandelen goedkoper zijn dan Small Cap aandelen of dat Waarde bedrijven aantrekkelijker zijn dan Groei aandelen.

European Market Barometer Style Valuation Jan 2017

Er ontstaat een ander beeld als we de Europese markt op sectorniveau analyseren. Er zijn in de loop van januari opmerkelijke verschillen in rendement opgetreden. De onderstaande tabel laat bijvoorbeeld zien dat de energiesector 5% verloor en dat tegelijk de grondstoffensector een 4,8% stijging meemaakte, vooral dankzij de Britse bedrijven als Glencore, Rio Tinto en BHP Billiton, die achtereenvolgens 17,0% , 9,8% en 9,3% rendement konden bijschrijven in januari.

European Market Barometer Sectors Jan 2017

De grondstoffensector noteerde in de afgelopen 12 maanden een winst van 71%, en dat verklaart vrijwel zeker de hoge waardering (de P / FV staat op 1,37). Het is zonder enige twijfel de duurste sector in Europa, gevolgd door de sector technologie, met een P / FV van 1,13.

Aan de andere kant zijn de aantrekkelijkste sectoren op basis van waardering ten eerste communication services, met een P / FV van 0,89, en gezondheidszorg met een P / FV van 0,88.

European Market Barometer Sector Valuation Jan 2017

Lees meer:

- Marktbarometer december: geen enkel segment ondergewaardeerd

- Marktbarometer november: Waarde verslaat Groei opnieuw

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Fernando Luque

Fernando Luque  es el Senior Financial Editor de www.morningstar.es

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten