Morningstar neemt 40% belang in Sustainalytics

Morningstar heeft een belang van 40% genomen in Sustainalytics, leverancier van duurzaamheidsdata, onderzoek en ratings. Hierdoor kan Morningstar de ontwikkeling van duurzame beleggingsgegevens voor beleggers versnellen. Morningstar en Sustainalytics zijn goede bekenden van elkaar, want de Morningstar Sustainability Rating wordt berekend met behulp van de duurzaamheidsanalyses van bedrijven door Sustainalytics.

Robert van den Oever 27 juli, 2017 | 11:45
Facebook Twitter LinkedIn

Morningstar neemt juist nu het belang van 40% in Sustainalytics, omdat beleggers steeds meer geïnteresseerd zijn in duurzaamheid. Kwesties rond Environmental (milieu), Social (sociaal beleid) en Governance (goed ondernemingsbestuur), ofwel ESG, hebben invloed op prestaties van bedrijven en fondsen. Daarnaast willen beleggers duurzaamheid laten meewegen in hun beleggingsbeslissing om hun beleggingen beter in overeenstemming te brengen met hun persoonlijke waarden.

De cijfers bewijzen de toenemende populariteit van duurzaam beleggen. De beleggingen van particuliere beleggers in duurzame beleggingscategorieën zijn tussen 2014 en 2016 bijna verdubbeld naar 26% van de totale beleggingsmarkt, waar voorheen bijna uitsluitend professionele beleggers, zoals pensioenfondsen, duurzame beleggingscriteria meewogen.

Data over de fondsstromen van Morningstar toont consistente en snelle groei van de instroom van nieuw geld in duurzame beleggingsfondsen en die groei ligt sinds 2014 duidelijk hoger dan bij conventionele fondsen.

Bekijk in onderstaande grafiek de toename van duurzame beleggingen in de grootste markten en het deel daarvan (26% in 2016) dat afkomstig is van particuliere, ofwel 'retail'beleggers:

Global momentum in sustainable investing

(klik op grafiek voor vergroting)

Gebruik van de Morningstar Sustainability Rating
Sinds de introductie van de Morningstar Sustainability Rating in maart 2016 is hiervoor grote wereldwijde belangstelling. Adviseurs, vermogensbeheerders en particuliere beleggers gebruiken in toenemende mate de Morningstar Sustainability Rating als de standaard om de duurzaamheid van fondsen en ETF's te beoordelen. De Rating van 1 tot 5 wereldbollen is gratis te zien op 15 Morningstar websites en in professionele researchproducten met meer achterliggende duurzaamheidsgegevens van fondsen.

Banken en vermogensbeheerders tonen ook steeds vaker de Morningstar Sustainability Rating bij hun fondsen. In Nederland heeft onder andere BinckBank de Rating zichtbaar gemaakt op zijn beleggingsplatform, nadat onderzoek aantoonde dat beleggers behoefte hebben aan onafhankelijke duurzaamheidsinformatie.

De Morningstar Sustainability Rating wordt berekend voor ruim 35.000 beleggingsfondsen en ETF's. Daarop voortbouwend heeft Morningstar de Global Sustainability Index Family geïntroduceerd, een reeks van 27 wereldwijde aandelenindices die een standaard vormen voor duurzaam indexbeleggen.

Door de nauwere samenwerking met Sustainalytics kan Morningstar nog sneller productinnovaties op het gebied van ESG/duurzaamheid ontwikkelen en toepassen in zijn productenaanbod. Dit helpt beleggers nog beter bij het nemen van hun beleggingsbeslissingen.

Het belang van 40% maakt Morningstar tot de grootste aandeelhouder in Sustainalytics en vooralsnog heeft Morningstar geen plannen om dat belang uit te breiden. Als onderdeel van de transactie zal Steven Smit, Morningstar's wereldwijde Head of Sustainability, zitting nemen in de Raad van Commissarissen van Sustainalytics. De transactiedatum is 24 juli 2017.

Bekijk hier de video waarin Morningstar's Steven Smit de achtergronden en de werkwijze van de Morningstar Sustainability Rating toelicht:

 

Lees meer over duurzaam beleggen:

Alle nieuwe duurzame fondsen van eerste helft 2017 op een rij

-  7 manieren om duurzaam te beleggen

Duurzaamheid bij Europese large cap aandelenfondsen

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten