Morningstar-onderzoek: Nederland scoort goed op kosten voor fondsbeleggen

De kosten voor fondsbeleggen behoren in Nederland tot de laagste ter wereld. Dat is een van de belangrijke bevindingen uit het wereldwijde Morningstar-onderzoek naar beleggen in beleggingsfondsen. Op het gebied van informatievoorziening echter kan het beter, blijkt uit het onderzoek.

Robert van den Oever 10 oktober, 2017 | 12:23
Facebook Twitter LinkedIn

Nederland behoort tot de top als het gaat om de kosten van fondsbeleggen (Fees and Expenses). Dat wil zeggen: Nederland behoort tot de goedkoopste landen, en dat is vooral te danken aan het provisieverbod dat in 2014 is ingevoerd. Door dat provisieverbod zijn de kosten voor fondsbeleggen drastisch gedaald en het heeft Nederland in de wereldwijde kopgroep gebracht.

Dat is een van de belangrijke bevindingen uit de Global Fund Investor Experience (GFIE), het tweejaarlijkse wereldwijde onderzoek van Morningstar naar beleggen in beleggingsfondsen. Het onderzoek meet kosten, bekijkt regelgeving en licht de informatievoorziening en verkooppraktijken van fondshuizen door. De informatie komt uit openbaar beschikbare bronnen en beoogt de ervaringen van de fondsbelegger in kaart te brengen.

Informatievoorziening kan beter
Een andere bevinding is dat Nederland op het gebied van informatievoorziening (Disclosure) benedengemiddeld ('Below Average') scoort. Dat komt voornamelijk omdat er geen allesomvattend inzicht is in de posities die de beleggingsfondsen in hun portefeuilles hebben. Daar is geen centraal toegankelijk register voor beschikbaar. Bovendien rapporteert ruim 20% van de beleggingsfondsen zijn portefeuillesposities niet aan Morningstar. In andere landen zijn die posities inzichtelijker en daarom eindigt Nederland op dit punt onder het gemiddelde.

Verkooppraktijk en zorgplicht
Nederland scoort bovengemiddeld ('Above Average') als het gaat om de verkooppraktijk (Sales) van de fondshuizen. De Mifid-regels zijn op alle EU-landen van toepassing, maar voor Nederland heeft toezichthouder Autoriteit Financiële Markten daarbovenop nog een zorgplicht ingesteld. Aanbieders van beleggingsfondsen moeten zich aan de richtlijnen van die zorgplicht houden en dat heeft de kwaliteit van de advisering door fondshuizen duidelijk verbeterd, zo komt uit het onderzoek naar voren.

Belastingregime ongunstig
Een gemiddelde score is er voor Nederland op het gebied van regelgeving (Regulation & Taxation). Voor fondsen in Nederland geldt alle Europese regelgeving, dus Mifid, UCITS en AIFMD. Fondsen zijn veprlicht toezichthouders aan te stellen, maar die hoeven niet per se onafhankelijk te zijn. Het belastingregime is deels gebaseerd op een heffing over een fictief rendement, en dat kan voor beleggers ongunstig uitpakken. Daarom een 'Average' score op dit onderdeel.

Alles bij elkaar komt Nederland door het sommetje van de vier deelscores uit op een gemiddelde overall score van 'Average'. Bekijk hieronder het volledige overzicht van de scores van alle landen waar het onderzoek is uitgevoerd:

GFEI Scorecard

(klik op afbeelding voor vergroting)

Duidelijk is dat de Verenigde Staten als enige in de hoogste categorie ('Top') eindigt. Al sinds het begin van de GFIE-studie in 2009 scoren de VS als beste. Dat is te danken aan de lage kosten en het sterke regime voor informatievoorziening van fondsen naar beleggers.

In de categorie 'Above Average' vinden we zes landen en Nederland maakt deel uit van de grote groep die gemiddeld scoort. Overigens is er geen enkele van de onderzochte landen die in de laagste categorie 'Bottom' eindigt.

Hieronder geven we de weging van de vier deelscores voor de totaalscore weer. Ten opzichte van de vorige editie van het GFIE-onderzoek uit 2015 is de onderlinge weging iets aangepast. Bekijk hier de vergelijking:

GFEI Sector Weights

(klik op afbeelding voor vergroting)

De score van alle landen op allede vier de categorieën en of ze zich hebben verbeterd in die betreffende categorie is te zien in onderstaande tabel:

GFIE exhibit 16 index of countries

(klik voor vergroting)

 

Lees meer:

- Nederland heeft een van de beste beleggingsklimaten (GFIE 2015)

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten