Dit zijn de mogelijkheden om te beleggen in Afrikaanse aandelen

Afrikaanse aandelen presteren al enkele jaren ondermaats. Dat is opvallend, want opkomende landen en in iets mindere mate frontier markets hebben in de afgelopen twee jaar goed gepresteerd. Morningstar onderzoekt welke mogelijkheden er zijn in Afrikaanse aandelenfondsen.

Ronald van Genderen 19 oktober, 2017 | 13:13
Facebook Twitter LinkedIn

Afrikaanse aandelen presteren al enkele jaren ondermaats, zo viel me recent op. Regelmatig kijk ik naar de prestaties van de diverse Morningstar categorieën. Daarbij bekijk ik vooral de prestaties over een wat langere periode, meestal over de afgelopen 3 jaar. Mijn aandacht als belegger gaat dan vooral uit naar de categorieën die het niet goed hebben gedaan. Dat zal mijn contraire inslag zijn, ingegeven door de gedachte dat de achterblijvers van de afgelopen tijd de winnaars van de toekomst kunnen zijn. Die exercitie voerde ik vorige week ook weer eens uit en toen werd ik dus verrast door de matige prestatie van Afrikaanse aandelen.

Over de afgelopen drie jaar presteerde fondsen in de categorie Aandelen Afrika op vier andere categorieën na het slechts van alle 321 Morningstar categorieën. Gemiddeld behaalde de Afrikaanse aandelenfondsen een negatief rendement van -7,66% per jaar. Dat verraste me, omdat opkomende landen vorig jaar en dit jaar (tot en met eind september) juist zo goed presteren. Over het afgelopen drie jaar bedroeg het rendement voor deze fondsen bijvoorbeeld gemiddeld 6,34% per jaar.

Frontier markets
Belangrijk is voor beleggers om te beseffen dat Afrikaanse landen over het algemeen niet als opkomende landen worden gecategoriseerd, maar als zogeheten frontier markets. Ze staan dus een trede lager op de ontwikkelingsladder. Alleen Zuid-Afrika maakt deel uit (circa 6%) van de wereldwijde opkomende-landenindex, de MSCI Emerging Market index. Dat is duidelijk anders voor de MSCI Frontier Markets index. De rol van Afrikaanse landen binnen deze index is een stuk groter, want gezamenlijk zijn ze goed voor een weging van 25% waarbij Marokko en Nigeria zwaargewichten zijn met ieder een weging van bijna 8%.

Echter, ook in vergelijking met frontier markets (2,94% per jaar gemiddeld over de afgelopen drie jaar voor de categorie Aandelen Frontier Markets) presteren Afrikaanse aandelenfondsen benedengemiddeld.

Beschikbare fondsen
Met het idee dat we met Afrikaanse aandelen een flinke achterblijver te pakken hebben, ben ik gaan zoeken welke mogelijkheden er in de fondsenmarkt beschikbaar zijn. En dat leverde een redelijk overzichtelijk lijstje op van 6 actief beheerde fondsen en 2 ETF’s. Daarbij gaat het om fondsen die beschikbaar zijn in Nederland en waarvan bovendien een aandelenklasse voorhanden is zonder distributievergoeding.

20171017 Finanzen Column Afrika tabel vrijstaand

(klik op tabel voor vergroting)

Van deze fondsen volgt Morningstar er één en dat is het Robeco Afrika Fonds, dat een Neutral rating draagt. Dit fonds is een degelijke keuze voor beleggers die blootstelling willen aan het gehele Afrikaanse continent. Het fonds wordt beheerd door een team dat tot de meest ervaren teams in de categorie behoort. Binnen het beleggingsprocess wordt een top-down landenallocatie gecombineerd met bottom-up aandelenselectie en kenmerkend voor de uiteindelijke portefeuille van dit fonds zijn de beleggingen in risicovollere Afrikaanse landen en illiquide aandelen. Die benadering heeft het fonds heeft een goed track record opgeleverd, vooral ten opzichte van vergelijkbare fondsen.

Grote onderlinge verschillen
Voor de overige fondsen is een analyse van de beschikbare gegevens noodzakelijk, want de onderlinge verschillen zijn aanzienlijk. Dat blijkt al uit het verschil in rendement dit jaar, want dat loopt uiteen van +13,92% voor het beste fonds tot -4,45% voor het slechtst presterende. Dit is deels te verklaren uit de blootstelling naar Zuid-Afrika, waar aandelen dit jaar 0,52% rendement hebben geboekt. Die blootstelling varieert van 6 tot 60%. Ook de stijlen van de fondsen laten grote verschillen zien, zo blijkt uit een blik op de Morningstar Style Box. De fondsen variëren van fondsen die focussen op kleine waarde-aandelen tot op groei gericht mid-caps en gemengde large-cap portefeuilles.

20171017 Finanzen Column (Style Map)

(klik op afbeelding voor vergroting)

Tot slot is er ook een groot verschill in kosten die worden berekend. De twee ETF’s zijn het goedkoopst met lopende kosten van 0,65 tot 0,85%. Maar het actieve fonds van JP Morgan is niet veel duurder. Lopende kosten kunnen echter oplopen tot meer dan 2,50%.

De belegger die ook wordt aangetrokken door de achterblijvende prestaties van Afrikaanse aandelen, heeft op het eerste gezicht een beperkte keuze. Maar door de onderlinge verschillen valt er toch voldoende te kiezen.

Deze column verscheen ook op Finanzen.nl

 

Lees ook eerdere columns van Ronald van Genderen:

Korea, voorbeeld van geopolitieke risico’s om in de gaten te houden

Brengt economische groei interesse in Nederlandse aandelenfondsen terug?

Rendement: doel van beleggers en sluitstuk van fondsanalyse

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ronald van Genderen

Ronald van Genderen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten