Marktbarometer maart: waardestijl grote verliezer, groei houdt nipt stand

De maand maart is negatief verlopen voor het Europese aandelenuniversum. Bijna alle segmenten van de Morningstar Style Box zijn over afgelopen maand in de min terechtgekomen. Wel zijn de verschillen in de mate van verlies tussen de negen segmenten behoorlijk groot.

Fernando Luque 10 april, 2018 | 8:59
Facebook Twitter LinkedIn

Bijna alle segmenten van de Morningstar Style Box staan in de min. Alleen het segment Large Cap Groei wist nipt een plusje te halen. Wel zijn de verschillen tussen de verliezen in de verschillende stijlsegmenten behoorlijk groot. De grootste verliezer zit aan de andere kant van het spectrum, namelijk Small Cap Waarde.

Je zou verwachten dat aangezien groeiaandelen de waardeaandelen duidelijk verslagen hebben in de afgelopen jaren, het juist de groeiaandelen zouden zijn die nu het meeste te lijden hebben van de correctie.

Maar dat is niet het geval. Niet over maart, maar evenmin over het hele eerste kwartaal. Want afgelopen maand verloren de drie segmenten van groei-stijl (small, mid en large cap) samen 0,1%, terwijl de drie waarde-segmenten 2,2% moesten prijsgeven.

De rendementen voor de small cap aandelen waren veel slechter dan die voor de large caps: de small caps verloren 2,5% terwijl de verliezen bij large caps beperkt bleven tot 1,3%.

European Market Barometer Style Returns Mar 2018

(klik op tabel voor vergroting)

Rendementen in detail
Kijken we wat meer in detail naar de rendementen van de afzonderlijke negen stijlsegmenten van de Morningstar Style Box, dan zien we dat alleen de stijl Large Cap Groei erin is geslaagd om in positief terrein te blijven.

Onder de bedrijven die het meest hebben bijgedragen aan dit rendement zijn met name bedrijven uit de sector defensieve consumentengoederen, zoals onder andere Unilever, L'Oreal en Anheuser-Busch InBev die koerswinsten boekten van respectievelijk 7%, 3,6% en 2,1%. De sector was een van de weinige die de maand afsloot met een lichte winst van 0,6%.

European Market Barometer Sector Returns Mar 2018

(klik op tabel voor vergroting)

Binnen het large cap universum daalden zowel het segment Large Cap Waarde als Large Cap Gemengd afgelopen maand met 1,9%. Binnen de waardestijl waren het vooral de financials die het rendement drukten, zoals HSBC (-6,3%), AXA (-16,5%), BNP Paribas (-8%) en Banco Santander (-6,6%). De financiële sector werd het hardst geraakt in maart met een verlies van 4,7%.

Waarderingen
Kijken we naar waarderingen, dan liggen de kansen duidelijk bij de waardestijl: het segment Large Cap Waarde noteert tegen een koers/Fair Value verhouding van 0,92, terwijl die voor Large Cap Groei 1,04 bedraagt.

European Market Barometer Style Valuations Mar 2018

(klik op tabel voor vergroting)

Sectoren
Op sectorniveau valt op dat er vier sectoren zijn die een koers/Fair Value verhouding hebben van minder dan 1, hetgeen betekent dat ze ondergewaardeerd zijn. Dat zijn vastgoed, energie, financials en communicatie. Van dat rijtje kent communicatie de hoogste korting getuige de koers/Fair Value verhouding van 0,85.

European Market Barometer Sector Valuations Mar 2018

(klik op tabel voor vergroting)

 

Lees ook eerdere Morningstar Marktbarometers:

Marktbarometer februari: large caps hardst geraakt door beurscorrectie

Marktbarometer januari: groei verslaat waarde, net als in 2017

 

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Fernando Luque

Fernando Luque  es el Senior Financial Editor de www.morningstar.es

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten