Fonds van de Week: Artisan Global Value Fund

De overtuiging omtrent de duidelijk op waarde gerichte aanpak aan de hand van strikte criteria van Artisan Global Value Fund is toegenomen bij Morningstar. Daarom gaat de Morningstar Analyst Rating omhoog van Silver naar Gold.

Robert van den Oever 24 mei, 2018 | 8:32
Facebook Twitter LinkedIn

Artisan Global Value Fund in het kort

Morningstar Analyst Rating: Gold
Morningstar Rating: ****
Beheerteam: Positive
Fondshuis: Positive
Beleggingsproces: Positive
Rendement: Positive
Kosten: Negative

Artisan Global Value Fund

Het beleggingsproces van Artisan Global Value Fund is gericht op waarde en het zoeken naar ondergewaardeerde aandelen aan de hand van vier strikte criteria. Met succes, zo bewijst het al langer bestaande Amerikaanse zusterfonds. Ook deze Europese variant weet zijn benchmark en zijn categoriegemiddelde te verslaan.

De overtuiging van Morningstar-fondsanalist Peter Brunt op dit fonds is toegenomen. Voglens hem is het een sterke keuze voor beleggers die willen beleggen in wereldwijde aandelen met een waarde-strategie. Daarom verhoogt analist Brunt de Morningstar Analyst Rating op dit fonds van Silver naar Gold.  

 

Uitgebreide toelichting

Fvd W week 21 Artisan Global Value I USD Acc  grafiek vrijstaand

(klik op grafiek voor vergroting)

Beheerteam
Het fonds wordt geleid door een uitstekend en deskundig team en verdient daarom een positive rating op de People Pillar. Dan O'Keefe en David Samra begonnen hun samenwerking in 1997 bij Harris Associates waar ze als analisten werkten onder David Herro bij de fondsen OakMark International en Oakmark International Small Cap (Harris Associates is adviseur van Oakmark).

Beide stapten in 2002 over naar Artisan Partners om daar hun eigen waarde-fonds op te zetten en ze lanceerden Artisan International Value in september van dat jaar. Ook introduceerden ze een wereldwijde strategie met Artisan Global Value in 2007, en dat fonds is het zusterfonds van deze in Europa verkrijgbare variant. O'Keefe is de hoofdbeheerder, maar Samra en hij nemen samen de beslissingen over de strategie.

De in de Verenigde Staten zetelende managers worden ondersteund door vier portefeuillemanagers, twee analisten en een associate analist. De leden van het ondersteunenede team zijn gemiddeld vijf jaar in dienst en hebben gemiddeld 16 jaar ervaring in de beleggingsindustrie. Elk van hen volgt een regio, maar ze zijn generalisten als het gaat om sectoren. De beheerders geven de voorkeur aan deze structuur omdat de analisten zich niet verplicht voelen om aandelen uit bepaalde sectoren naar voren te schuiven.

Samra en O'Keefe werden in de Verenigde Staten uitgeroepen tot Morningstar International Stock Fund Managers of the Year in 2008 en in 2013 nogmaals.

Fondshuis
Artisan neemt bewezen of veelbelovende fondsbeheerder aan en laat hen hun teams bestieren met een grote mate van autonomie. Vier van die teams passen beleggingsstrategieen toe die goed uitgevoerd worden en die sterk hebben gepresteerd over de langere termijn. Het opkomende-marktenteam heeft echter middelmatige resultaten geboekt in zijn 8,5 jarige bestaan en twee teams bestaan nog maar kort, sinds begin 2014.

Het fondshuis is geneigd om fondsen te sluiten om flexibiliteit te behouden en de kans te vergroten dat ze blijven outperformen. Zo zijn momentel zeven van de 15 fondsen gesloten voor nieuwe beleggers. Voorts heeft het fondshuis een schoon blazoen als het gaat om regelgeving.

De leiding van Artisan doet het over het algemeen goed, maar zou wel meer kunnen doen om de schaalvoordelen van het fondshuis te vertalen in lagere kosten. Want de fondsen zijn aan de dure kant in verhouding tot hun omvang.

Positief is dat bij alle fondsen op twee na er ten minste een manger is die meer dan 1 miljoen dollar eigen geld in zijn eigen fonds heeft belegd. Bij zeven fondsen zijn er minstens twee managers die flink eigen geld belegd hebben. Dat is het hoogste niveau van belegging door eigen managers volgens de gegevens van toezichthouder SEC en het is de beste prestatie binnen de industrie.

Het fondshuis ging in maart 2013 naar de beurs. Dat kan de leiding onder druk zetten om populaire fondsen open te houden om te omzet op te jagen, maar tot dusver heeft het management ze gesloten gehouden. De besturders houden nauwgezet controle over het fondshuis.

Proces
De prudente strategie van dit fonds leidt tot een positief oordeel op de Process Pillar. Het fonds mikt op het verslaan van de MSCI ACWI benchmark met een portefeuille van wereldwijde all-cap bedrijven die ondergewaardeerd zijn ten opzichte van hun intrinsieke waarde.

Het beleggingsproces wordt voornamelijk gedreven door fundamentele bottom-up research. De managers passen beoordeling tot die kijkt naar zowel waardering (koers/winst, koers/boekwaarde, dividendrendement) als kwaliteit (winstmarges, kastroom en balans) om een beleggingsuniversum samen te stellen. Dat combineren ze met hun eigen kennis van de markt om verdere research te beginnen, onder andere een diepgaande financiele analyse en een rekenmodel op basis van de bedrijfscijfers.

De focus ligt op vier belangrijke criteria: onderwaardering, waarbij diverse methoden gehanteerd worden met de nadruk op kasstromanalyse, met een minimum korting van 25% ten opzichte van de intrinsieke waarde; kwaliteit aan de hand van concurrentievoordeel en hoge rendementen op eigen vermogen en winstmarges; financiële kracht, dus bedrijven met weinig schulden; bewezen management dat een track record van waarde toevoegen op de lange termijn heeft, vaak weerspiegeld door efficiente kapitaalallocatie. Om dat laatste te kunnen beoordelen hebben de fondsbeheerders ontmoetingen met het bedrijfsmanagement.

Indivuduele aandelen hoeven niet aan alle vier deze criteria in gelijke mate te voldoen. Het doel van de beheerders is dat ze samen voldoende zijn.

Prestaties
De beheerders hebben een sterk track record opgebouwd sinds de introductie van dit fonds. Het heeft zijn categoriegemiddelde en zijn benchmark de MSCI ACWI ruimschoots verslagen over de periode maart 2011 to en met maart 2018. De strategie gaat veel verder terug met de Amerikaanse variant van dit fonds dat op identieke wijze beheerd wordt en dat fonds kent ook een sterke outperfoamnce sinds introductie in december 2007 tot en met maart 2018, zowel op total return als risico-aangepaste basis.

De prestaties zijn tevens consistent, waarbij het fonds continu outperformt op de voortschrijdende vijfjaarsperiode. Alpha wordt gegenereerd door superieure aandelenselectie.

De aandacht van de beheerders voor waardering en voor het vermijden van bedrijven die in problemen verkeren betekent dat deze strategie niet geweldig presteert in momentum-gedreven markten of markten die worden gedreven door een rally vanaf de bodem. Dat verklaart de matige prestaties van het Amerikaanse fonds in 2009.

Echter, de strategie maakt dat meer dan goed in zware en volatiele tijden. Gedurende de financiele crisis in 2007-2009 heeft het Amerikaanse fonds duidelijk beter gepresteerd en ook in het lastige jaar 2011. Het Amerikaanse fonds heeft sinds zijn introductie ruim 95% van het opwaarts potentieel van zijn benchmark gepakt maar slechts 70% van het neerwaarts risico.  

Kosten
De lopende kosten van de rebatevrije aandelenklasse die beschikbaar is voor particuliere beleggers in Nederland bedragen 1,03%. Dat brengt het fonds in het op een na duurste kwintiel van wereldwijde aandelenfondsen. Daarom vinden wij het fonds duur in vergelijking met zijn concurrenten en krijgt het een negatief oordeel op de Price Pillar.

Lees meer

Bekijk voor meer informatie de overzichtspagina van Artisan Global Value Fund I USD Acc. Daar vindt u onder andere het fondsrapport over dit fonds.

Bekijk ook deze beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Aandelen Wereldwijd Large-Cap Waarde, die voorzien zijn van een Morningstar Analyst Rating, afgezet tegen de categorie benchmark:

Fvd W week 21 Artisan Global Value I USD Acc  tabel vrijstaand

(klik op tabel voor vergroting)

 

Lees ook eerdere Fondsen van de Week:

- Legg Mason WA US Core Bond Plus

- Vontobel Emerging Markets Debt Fund

T. Rowe Price Global Technology Equity Fund

Capital Group New World Fund

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten