Top-5 Aandelen Europa Small-Cap: Montanaro aan kop

Het afgelopen jaar was geen goed jaar voor Europese aandelen. Vooral small-caps hadden te lijden onder het negatieve segment. Geen onbekend beeld, echter in positieve beursjaren weten small-caps vaak beter te presteren. Het wijde universum aan aandelen met een geringe marktkapitalisatie is nog altijd een rijk jachtgebied voor actieve beleggers.

Ronald van Genderen 25 maart, 2019 | 8:41

Het jaar 2018 was een zwaar jaar voor Europese aandelen. De MSCI Europe index incasseerde een verlies van 10,57%, terwijl de index voor wereldwijde aandelen, de MSCI World, het verlies beperkt hield tot 4,11%. Nog zwaarder hadden Europese small-caps het te verduren. De index voor ondernemingen met een kleinere marktkapitalisatie kreeg een verlies van 15,86% te verduren het afgelopen jaar.

Een dergelijk verhoogd risico is niet ongebruikelijk. Feitelijk was het afgelopen jaar een herhaling van 2011, waarin Europese aandelen slechter presteerden dan wereldwijde aandelen en small-caps eindigden dat jaar nog meer in mineur. De andere kant van de medaille voor small-caps is dat dergelijke aandelen vaak in positieve beursjaren het juist beter weten te doen dan large-caps. Zo noteerden Europese small-caps een outperformance in 2015 en 2017.

Wijd universum
Onder de term small-caps vallen in Europa een grote hoeveelheid ondernemingen. Alleen al de MSCI Europe Small-Cap index omvat bijna 1.000 aandelen van ondernemingen die een marktkapitalisatie hebben, variërend van bijna 9 miljard euro (Worldline, een leverancier van betaaldiensten) tot slechts 77 miljoen euro (Senvion, een Duitse producent van windturbines).

Dit wijde universum aan aandelen die vaak niet of in beperkte mate worden gevolgd door analisten, is nog altijd een rijk jachtgebied voor actieve beleggers. Dit is dan ook goed terug te zien in de best presterende fondsen die we deze week onder de loep nemen.

De Top-5
In de top 5 van deze week de best presterende Europese small-cap aandelenfondsen (waarvan een distributievergoedingvrije aandelenklasse beschikbaar is in Nederland), waarbij de rangschikking is gebaseerd op het rendement over de afgelopen 12 maanden tot en met eind februari 2019.

Montanaro European Smaller Companies Fund op 1
De eerste plaats is voor Montanaro European Smaller Companies Fund, dat een Morningstar Analyst Rating van Bronze draagt. Het fonds komt uit de stal van het Londense fondshuis Montanaro dat gespecialiseerd is in beleggingen in mid- en small-caps. Het team dat dit fonds beheert staat onder leiding van Charles Montanaro, de oprichter van het fondshuis.

De strategie is gebaseerd op bottom-up aandelenselectie, waarbij het team zich richt op kwaliteitsbedrijven. De portefeuille van het fonds is relatief breed gespreid met circa 60 aandelen per eind februari 2019. De prestaties van het fonds worden met name gedreven door de aandelenselectie en in 2018 waren Elekta en Sartorius Stedim Biotech onder de best presterende aandelen in de portefeuille.

Juno Selection Fund op 2
Op de tweede plek staat het Nederlandse Juno Selection Fund. Het fonds werd in 2008 opgericht en heeft sindsdien uitstekend gepresteerd. Zo goed dat het de nodige interesse van beleggers heeft getrokken, waardoor de Wassenaarse beheerder het fonds in 2017 sloot voor nieuwe beleggers en in het afgelopen jaar het fonds zelfs voor bijstortingen van bestaande klanten dicht ging.

De portefeuille is zeer geconcentreerd en telde per eind november slechts 16 posities die bovendien in slechts drie sectoren actief zijn, namelijk cyclische consumenten goederen, gezondheidszorg en technologie. Onder de best presterende aandelen in 2018 vielen Paradox Interactive en eveneens Sartorius, maar dan de preferente aandelen van deze onderneming.

SLI European Smaller Companies Fund op 3
Op de laagste trede van het podium treffen we SLI European Smaller Companies Fund. Het fonds wordt beheerd door de zeer ervaren Andrew Paisley. Hij staat sinds 2014 hier aan het roer. Hij krijgt directe ondersteuning van één analist, terwijl er verdere hulp is van de andere zes leden in het bredere team dat verantwoordelijk is voor onder andere de wereldwijde small-cap strategieën.

Het proces dat hij hanteert, is goed gestructureerd en gedisciplineerd en maakt gebruikt van de kwantitatieve hulpmiddelen van de onderneming. Dit kwantitatieve model heeft een duidelijke voorkeur voor winstmomentum en groei en dat komt duidelijk tot uiting in de portefeuille met 40 tot 50 aandelen, waaronder de in 2018 goed presterende aandelen Nemetschek en SimCorp.

Top-5 Aandelen Europa Small-Cap

(klik op tabel voor vergroting)

Dit artikel is een samenwerking van Fondsnieuws met Morningstar en gebaseerd op data van Morningstar. Bovenstaande is nadrukkelijk niet bedoeld als een aanbeveling tot het doen van transacties.

Denkt u alles te weten over beleggen? Klik hier om dat te bewijzen met de Morningstar Investing Mastermind Quiz.

Over de auteur

Ronald van Genderen

Ronald van Genderen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux