U loopt wel valutarisico

Valuta’s zijn in beweging en dat leidde tot een groot aantal vragen. Ik zal er enkele behandelen en het valutarisico dat beleggers lopen, uitleggen.

Freddy van Mulligen 05 september, 2006 | 11:48
Facebook Twitter LinkedIn
A. Ik k
reeg een vraag van iemand die via Binck belegt. Deze heer belegt in een vrij gewoon internationaal beleggend aandelenfonds dat zijn waarde uitdrukt in euro’s (koers luidt in euro’s). Loopt deze belegger valutarisico?

Volgens medewerkers bij Binck niet, volgens mij wel. U brengt uw euro’s via de bank naar een vermogensbeheerder. Deze wisselt de euro’s – als het gaat om internationaal beleggen – gedeeltelijk om in dollars om een positie in een Amerikaans aandeel te kopen.

Laten we vervolgens veronderstellen dat het aandeel – dat in dollar noteert – niks doet, maar dat de dollar over een periode wel 10% in waarde daalt ten o

pzichte van de euro. In dollars is het rendement op deze positie 0%, in euro’s gemeten is het rendement -10%.

Als dit de enige belegging van het fonds was, is het fondsrendement in euro’s ook -10%. B. We veronderstelden onder A. dat het fonds zijn waarde berekent in euro’s. Maar er zijn ook fondsen die hun waarde berekenen in dollars. Maakt dat voor u als belegger verschil?

Je zou het denken. Als we naast het fonds onder A. beschreven een fonds zetten dat dezelfde beleggingen heeft maar in dollars noteert, zal het laatste fonds een 10% beter rendement laten zien. Maar schijn bedriegt, want u rekent u te rijk want u gaat met de dollarrendementen aan de haal. Als u het rendement van het fonds herberekent in euro’s zult u zien dat het lood om oud ijzer is: beide fondsen hebben een negatief rendement van -10%. In de meeste gevallen zult u uw rendementen uiteindelijk toch in euro’s willen zien, tenzij u altijd of veelvuldig in de VS verblijft.

Het kan dus prima zo zijn dat een zelfde fonds in dollars gemeten een ander rendement laat zien dan het geval zou zijn als het rendement in euro’s wordt berekend.

Op de Nederlandse website van Morningstar vindt u de rendementen gemeten in euro’s, tenzij anders vermeld!

C. Hoe groot zijn valutarisico’s? Is valutarisico te ontlopen? Is dat verstandig? Wie internationaal belegt, loopt valutarisico. Dat kan gunstig uitpakken als de valuta waarin wordt belegd in waarde stijgt, maar de wisselkoers kan ook dalen. Zowel op korte termijn als lange termijn laten valutabewegingen zich maar moeilijk voorspellen. Daarbij komt op lange termijn het feit dat valatukoersen een zogenoemde zero sum game zijn. Het is wel denkbaar dat aandelen allemaal tegelijkertijd in waarde stijgen, maar valutabewegingen zijn relatief: een stijging van 1 munt, is een daling van een andere munt.

Toch zijn valuta-effecten niet altijd kommer en kwel, economen die jaarlijks een boek voor ABN Amro maken becijferden dit jaar dat deze op lange termijn gunstige spreidingseffecten brengen binnen de portefeuille.

Valutarisico is af te dekken. Vooral veel obligatiefondsen (waaronder Lux-o-rente en Rorento) doen dat maar ook enkele aandelenfondsen, waaronder de High Income Dividend fondsen van ABN Amro.

Vooral bij obligatiefondsen die wel internationaal willen beleggen maar op korte termijn toch ook het risico willen beperken, is afdekken van het valutarisico een verstandige keuze. Bij obligatiefondsen maakt het valutarisico immers een heel groot deel uit van het totale risico.

Afdekken van valutarisico is niet gratis, maar ook niet heel duur, en werkt soms goed uit voor de uiteindelijke waarde van de portefeuille en soms niet.

Voor het valutarisico maakt het niets uit of een fondskoers in euro’s luidt of in dollars. Een belegger die valutarisico wil elimineren, kan er voor kiezen om enkel in de eurozone te beleggen. Wie valutarisico wil beperken, zal enkel in euro obligaties of in afgedekte obligatiefondsen beleggen.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Freddy van Mulligen  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten