Markt voor beleggingsfondsen stijgt in omvang, aandelenfondsen niet in trek

Morningstar doet jaarlijks onderzoek naar ontwikkelingen en marktaandelen op de Nederlandse markt voor beleggingsfondsen. Gedurende 2006 nam de marktomvang met 10,8% toe naar 108,4 miljard euro. Aandelenfondsen konden zich ondanks goede beleggingsresultaten niet verheugen in instroom van nieuw geld van beleggers.

Freddy van Mulligen 10 mei, 2007 | 10:24
Facebook Twitter LinkedIn
Beleggingsresultaten droegen voor 6,9 miljard bij aan de stijging van de fondsvermogens van beleggingsfondsen van Nederlandse aanbieders. Het jaar 2006 was qua prestaties voor aandelenfondsen en onroerendgoedfondsen een goed jaar, maar gemengde fondsen en obligatiefondsen presteerden minder.

Van de 1818 obligatiefondsen in de Morningstar database die geregistreerd zijn voor verkoop in Nederland was het mediane rendement -1,25% in 2006 (Bron: Morningstar Direct). In totaal bedroeg het beleggingsresultaat van vastrentende fondsen in het onderzoek -0,35 miljard euro over 2006.

De totale gemeten netto inleg in de markt bedroeg 3,9 miljard euro. Het grootste gedeelte hiervan ging naar obligatiefondsen. De meest succesvolle productintroductie was in Nederland ING Opportunity Ob

ligatie Fonds met 0,35 miljard euro, gevolgd door ABN AMRO All-Income Fund met 0,2 miljard euro.

ABN Amro wint marktaandeel

Het marktaandeel is tijdens 2006 beïnvloed door een netto verlies van obligaties, en een uitstekend jaar voor vastgoedfondsen. Morningstar heeft 115 vastgoedfondsen in haar database, die geregistreerd zijn voor verkoop in Nederland: het mediane rendement was 25,4% (Bron: Morningstar Direct). ABN AMRO wist hiervan te profiteren met de Property Securities fondsen. Ook Fortis en SNS lieten in dit segment goede resultaten zien met 47,9% resp. 48,6% rendement, waardoor vooral SNS wist marktaandeel te winnen. Ondanks positieve instroom en beleggingsresultaat verliest ING marktaandeel door minder goede rendementen van de vastgoedfondsen dan andere aanbieders in dit onderzoek (rond 30%) en de beleggingsresultaten bij de obligatiefondsen.

Sectorfondsen waren minder in trek tijdens 2006, terwijl Emerging Markets veel nieuw geld hebben binnengehaald: hier speelde Robeco Emerging Markets een grote rol. Ondanks een groei van vermogen is het marktaandeel van Robeco licht gedaald. Door het toevoegen van IVM Vermogensbeheer aan dit onderzoek en goede rendementen van vooral W.P. Stewart en Dresdner VPV is het marktaandeel van de overige aanbieders gestegen van 2,6% naar 2,8%.

Het jaar 2006 eindigt uiteindelijk met Robeco nog steeds als de grootste aanbieder, met 28,7% van de Nederlandse markt (31,2 miljard euro), gevolgd door ABN AMRO met 24,3% (26,3 miljard euro) en ING met 11,9% (12,9 miljard euro). Respectievelijk maten we voor deze aanbieders een totale instroom over 2006 van 1,7 miljard euro, 0,5 miljard euro en 0,5 miljard euro.

Netto uitstroom uit aandelenfondsen

In 2006 was er een netto uitstroom uit aandelenfondsen. In mei zagen we een marktcorrectie in de koersen van vooral grondstoffen maar ook aandelen wat zijn weerslag had op de populariteit van deze fondsen. Ook moeten aandelenfondsen uit Nederland concurreren met structured products, fondsen van buitenlandse aanbieders en trackers.

Het nieuwe geld ging tijdens 2006 vooral naar de obligatiefondsen met een instroom van 3,2 miljard euro en ook vastgoedfondsen hebben 0,6 miljard euro kunnen aantrekken - veel meer dan de laatste jaren. Gemengde fondsen hadden een instroom van 0,8 miljard.

Binnen de gehele markt voor beleggingsfondsen is het belang van aandelenfondsen licht afgenomen, dit blijft wel het grootste segment met een aandeel van 50,5%. Het belang van vastrentende fondsen, eveneens licht afgenomen, blijft met 29,1% een aanzienlijk segment. Gemengde fondsen hebben een stabiel marktaandeel van 11,6%, terwijl het belang van onroerend goed (enkel indirect) is toegenomen van 2,2% naar 3,3% van de markt.

Het onderzoek naar marktaandelen en –ontwikkelingen wordt jaarlijks door Morningstar uitgevoerd en resulteert in een uitgebreid rapport ten behoeve van cliënten van Morningstar. In dit artikel persbericht vindt u de belangrijkste bevindingen uit dat rapport. In de marktaandelenstudie worden de belangrijkste ontwikkelingen in de markt voor Nederlandse beleggingsfondsen in kaart gebracht.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Freddy van Mulligen  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten