Deze beleggingsfondsen zocht u vaak op in 2012

De meest geraadpleegde fondsrapporten in 2012 weerspiegelen de ene beleggingstrend wel (dividend), maar de andere niet (risicovollere obligaties).

Maarten van der Pas 03 januari, 2013 | 15:53
Facebook Twitter LinkedIn

1. Kempen Global High Dividend Fund
(rating: Gold/***** categorie: aandelen wereldwijd large cap waarde)
analyse Kempen Global High Dividend >


2. BNP Paribas Obam
(rating: Neutral/* categorie: aandelen wereldwijd large cap gemengd)
analyse BNP Paribas Obam >


3. DWS Top Dividende
(rating: Silver/**** categorie: aandelen wereldwijd large cap waarde)
analyse DWS Top Dividende >


4. Delta Lloyd Deelnemingen Fonds
(rating: Silver/**** categorie: aandelen Nederland)
analyse Delta Lloyd Deelnemingen Fonds >


5. Skagen Kon-Tiki
(rating: Gold/***** categorie: aandelen emerging markets)
analyse Skagen Kon-Tiki >


6. BNP Paribas Netherlands Fund
(rating: Negative/** categorie: aandelen Nederland)
analyse BNP Paribas Netherlands Fund >


7. Robeco Emerging Markets Equity D EUR Acc
(rating: Silver/*** categorie: aandelen emerging markets)
analyse Robeco Emerging Markets Equity D >


8. Aberdeen Global Emering Markets Fund A Acc
(rating: Gold/***** categorie: aandelen emerging markets)
analyse Aberdeen Global Emering Markets Fund A Acc >


9. Carmignac Patrimoine A EUR
(rating: Gold/***** categorie: mixfondsen EUR neutraal)
analyse Carmignac Patrimoine A >


10. Carmignac Investissement A EUR Acc
(rating: Gold/**** categorie: aandelen wereldwijd large cap groei)
analyse Carmignac Investissement A EUR Acc >


Dit zijn dan de 10 beleggingsfondsen waarvan bezoekers van morningstar.nl het fondsrapport in 2012 het meest hebben geraadpleegd. Maandelijks maak ik een dergelijk overzicht en dat bestaat uit een vaste kern van beleggingsfondsen. Er valt eens een fonds buiten de top 10 of er komt er een bij, maar echt grote wijzigingen zijn er niet.

Zo waren de dividendfondsen van Kempen en DWS in 2012 een vaste waarde, maar dat is niet vreemd omdat beleggers op hun zoektocht naar rendement onder meer bij dividend uitkwamen. Kempen Global High Dividend Fund stond de laatste maanden volop in de schijnwerpers omdat dit het eerste Nederlandse fonds is dat de hoogste Morningstar Analust Rating 'Gold' kreeg. Daarmee verdreef het BNP Paribas Obam van de eerste plaats.

Aan dat fonds met een 'Neutral' waardering en 1 schamele ster wil ik niet al te veel woorden meer vuil maken. Mijn collega San Lie stelde terecht vast dat dit fonds veel van zijn glans heeft verloren. Het was in de tijd van Rolf Stout een populair fonds en dat zal verklaren dat het nog steeds veel aandacht trekt op deze site: alleen zien beleggers nu dat hun fonds nog steeds onder benchmark en het categoriegemiddelde presteert.

De belangstelling voor het Delta Lloyd Deelnemingen Fonds met zijn specifieke strategie om in small- en midcaps te investeren zakte de afgelopen maanden weg (in november zag het zich nog net terug in de top 10). Maar omdat het fonds de eerste helft van het jaar veel is geraadpleegd weet het zich op de vierde plek te handhaven.

BNP Paribas Netherlands Fund blijft een vreemde eend in de bijt. Ik heb het al vaker gezegd: er zijn betere fondsen in de categorie 'Aandelen Nederland' zoals het vergelijkbare Robeco Hollands Bezit met een rating 'Bronze'.
De opkomende markten worden zijn met fondsen van SkagenAberdeen en Robeco goed vertegenwoordigd (twee keer 'Gold', één keer 'Silver'). Carmignac is met zijn mixfonds ook een vaste waarde en met 5 sterren en de rating 'Gold' is niets op zijn track record af te dingen.

Het blijft opmerkelijk dat die andere grote beleggingstrend van afgelopen jaar naast dividend -de risicovollere obligatiecategorieën zoals 'high yield' en 'emerging market debt'- zich niet vertaalt naar een beleggingsfonds in de top 10, terwijl de artikelen op deze site met de beste fondsen in deze categorieën veel zijn gelezen.

Deze maand zal er op deze website nog een overzicht worden gepubliceerd van beleggingsfondsen met de hoogste waardering 'Gold'. Een aantal van hen staat al in deze top 10. Een groot aantal -nog- niet. Ten onrechte. Eens kijken of de vaste kern van fondsen in het maandoverzicht dit jaar verandert.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten