Morningstar’s vooruitzicht voor de technologiesector: telecom

Wat zijn de ontwikkelingen op de telecommarkt in Europa, de Verenigde Staten en Zuid-Amerika? Welke telco's zijn de movers and schakeIntelrs? Morningstar belt de wereld over.

Grady Burkett, CFA 16 januari, 2013 | 17:47
Facebook Twitter LinkedIn

  • Telecomondernemingen blijven investeren in verbeteringen van hun netwerk, ondanks de economische tegenwind.


De technologie- en telecomsectoren lijken elk enigszins ondergewaardeerd als wordt gekeken naar Morningstar’s koers/fair value verhouding (de koers van een aandeel afgezet tegen de waarde van die onderneming op basis van de geschatte, toekomstige kasstroom). Toch zien we in beide sectoren wat afzonderlijke aandelen betreft nog redelijk wat uiteenlopende resultaten. En beleggers lijken elke onderneming uit de weg te gaan die ook maar door iets van onzekerheid omgeven wordt, hoe sterk de onderliggende activiteiten ook zijn.

In de telecomsector manifesteert dit marktsentiment zich in uiteenlopende marktwaarderingen tussen de flink ondergewaardeerde Europese telecombedrijven en hun redelijk gewaardeerde Amerikaanse en Canadese evenknieën. Beleggers kopen momenteel Amerikaanse en Canadese telco’s om hun opbrengst en mijden de Europese, omdat ze de huidige –zelfs gereduceerde- dividenden onhoudbaar vinden.

Hoewel veel Europese telecomdienstverleners op korte termijn geconfronteerd worden met een aanzienlijke druk, heeft de markt de waarderingen van doorgaans solide ondernemingen zoals France Telecom veel sterker naar beneden gehaald dan volgens ons vanuit macro-economische bezorgdheid gerechtvaardigd is.

Europese telecomsector
Ondanks de economische tegenwind in Europa blijven telecommunicatiebedrijven doorgaan met netwerkoptimaliseringen. Op 6 december 2012 kondigde Deutsche Telekom (DT) plannen aan om in de komende drie jaar EUR 4 miljard uit te geven om de implementatie van fiber-to-the-curb- (FTTC) en LTE/4G-technologie te versnellen.

DT is al verschillende jaren verwikkeld in een dispuut met de Europese regelgevende instanties, wat heeft geleid tot een van de traagste uitrollen van een glasvezelnetwerk in Europa. Maar Neelie Kroes, Europees Commissaris belast met de portefeuille telecom, heeft verklaard dat het nodig is om duurzame regelgeving op te stellen na eerder te hebben aangegeven dat de EU een veel grotere flexibiliteit wil toestaan voor de prijzen voor groothandelsverkopen van glasvezel.

Met deze uitspraken is DT klaar om FTTC te implementeren met een dekking van 65 procent van de Duitse bevolking zodra de richtlijnen formeel zijn goedgekeurd. In de afgelopen drie jaar, vooral sinds de overname van UnityMedia door Liberty Global, hebben kabelmaatschappijen geprofiteerd van hun netwerkvoordeel om breedbandklanten te winnen. Een soepeler regelgeving is voor DT een enorm voordeel in de strijd tegen deze rivalen.

DT heeft zich nog bij een andere trend aangesloten die in heel Europa wordt waargenomen. Om de extra uitgaven aan zijn netwerk te kunnen betalen, volgt de onderneming het voorbeeld van andere gevestigde telecomexploitanten als Telefonica, Telecom Italia, France Telecom en KPN door zijn dividend te verlagen van EUR 0,70 naar EUR 0,50 per aandeel in 2013 en 2014.

Elders heeft France Telecom (FT) plannen aangekondigd om de LTE-technologie sneller te implementeren in een poging om zijn netwerk te onderscheiden van de concurrentie, met name wat de nieuwe speler Iliad betreft. FT’s roaming akkoord met Iliad omvat geen LTE-diensten en het management van FT heeft verklaard niet van plan te zijn om die toe te voegen. FT verklaarde eerder hetzelfde over 3G-roaming. We vermoeden dat de Franse regering, die nog steeds 26,7 procent van FT in handen heeft, het bedrijf toen echter onder druk heeft gezet om een deal te sluiten.

Naar onze mening is het politieke klimaat sindsdien veranderd. Met een nieuwe Franse president die meer bezorgd is over ontslagen die de andere Franse telecomoperatoren recentelijk hebben aangekondigd, verwachten we van de overheid niet veel druk om een andere deal te sluiten. Volgens ons wil de overheid dat Iliad zijn eigen investeringsuitgaven verhoogt, waardoor er banen worden gecreëerd en het bedrijf ook wordt beperkt in zijn vermogen om uitzonderlijk lage prijzen aan te bieden.

Amerikaanse telecomsector
Drie belangrijke gebeurtenissen van het afgelopen kwartaal beloven het Amerikaanse telecomlandschap permanent te veranderen: het plan van T-Mobile USA om te fuseren met MetroPCS, de kapitaalinjectie van Softbank in Sprint en de beslissing van de Federal Communications Commission (FCC) om de beperkingen op het mobiele spectrum dat DISH Network in 2011 heeft verworven op te heffen.

De eerste twee initiatieven zijn bedoeld om de concurrentiepositie tegenover de reuzen van de sector zoals AT&T en Verizon te verbeteren. De T-Mobile-transactie gaat volledig over frequentie en synergie. MetroPCS en T-Mobile bezitten spectrumportefeuilles die elkaar prima aanvullen, wat een sterke inzet van het LTE-netwerk mogelijk zou moeten maken. De transactie zou ook het gewicht van marketing en aankopen moeten verbeteren, terwijl netwerkactiva zoals de huur van torens en backhaul-kosten worden verdubbeld. De Sprint-overeenkomst verstrekt het benodigde kapitaal om de balans van het bedrijf te herstellen en opent mogelijkheden om extra frequenties te kopen of overnames te doen.

Anderzijds doet de DISH-spectrumactie de onzekerheid voor DISH en de kleinere mobiele aanbieders alleen maar toenemen. De frequentieparticipaties van DISH waren oorspronkelijk bedoeld voor satellietgebruik, maar zullen nu beschikbaar zijn voor traditionele mobiele diensten. Het FCC plant in 2013 ook een stap vooruit met een veiling voor spectrum bekend als het H-blok, dat zich deels tussen de participaties van DISH en het spectrum van Sprint voor de inzet van zijn LTE-netwerk (het G-blok) bevindt.

DISH heeft verklaard dat het de nieuwe FCC-regels zal evalueren en vervolgens zal beslissen over hoe het verder moet. Deze beslissing zou een belangrijke impact kunnen hebben op onze visie over de waardering van DISH. Zoals we al zagen met Clearwire is een diepe spectrumportefeuille niet veel waard zonder haalbaar bedrijfsplanning.

Wat Clearwire betreft blijven er overigens geruchten de ronde doen over de intenties die Sprint heeft voor het bedrijf. Op basis van Sprints verklaringen in het verleden en de waaier van mogelijkheden waarover het beschikt, denken wij dat het bedrijf de tijd zal nemen om met Clearwire verder te gaan. Sprint heeft duidelijk belangstelling om het H-blok aan zijn spectrumparticipaties toe te voegen om de capaciteit van zijn LTE-netwerk direct op te voeren.

Volgens ons zou dit spectrum Sprint wel USD 3 miljard kunnen kosten, een getal dat duidelijk moet passen in zijn bredere strategische planning. Gezien hoe dicht het spectrum van DISH bij dat van Sprint ligt, is het volgens ons waarschijnlijk dat beide bedrijven gesprekken blijven voeren om een partnerschap te vormen. Een transactie tussen de bedrijven zou DISH de gelegenheid kunnen bieden om veel goedkoper en sneller te voldoen aan de dekkingsvereisten dan het onafhankelijk zou kunnen doen, en verlicht meteen de druk op Sprint om extra spectrum te verwerven.

Tot slot moet Sprint ook overwegen welke potentiële voordelen een bod heeft voor MetroPCS, vóór de fusie van dat bedrijf met T-Mobile USA. Uiteindelijk zal Sprint op korte termijn niets doen dat de vooruitgang van zijn eigen netwerkinitiatieven kan verstoren. Sprint heeft ook gezegd dat het wil bekijken welke vooruitgang wordt geboekt via de upgrade van het LTE-netwerk van Clearwire alvorens een beslissing over het bedrijf te nemen.

Zuid-Amerikaanse telecomsector
Na belangen te hebben verworven in KPN en Telekom Austria verklaart America Movil nu, dat het geen onmiddellijke plannen heeft om zijn Europese blootstelling verder te vergroten. In plaats daarvan zal het bedrijf zijn pijlen weer richten op Latijns-Amerika. In Brazilië zijn de veranderingen in het regelgevende kader zeker doorgesijpeld naar het concurrentielandschap, aangezien de operatoren onlangs wat minder agressief zijn geworden met hun SIM-kaartpromoties.

Dat is goed nieuws aangezien de marges globaal genomen dalen. Lagere tarieven voor het afsluiten van een mobiel telefoonabonnement, een turbulente economische achtergrond en agressieve promotieactiviteit hebben allemaal bijgedragen tot een zwakkere winstgevendheid voor de sector. Wij geloven echter dat de marges in 2013 een ommekeer moeten kennen, naarmate bedrijven hun provisiestructuren reorganiseren en via hun respectieve fusies kostenbesparingen realiseren.

In Mexico wordt de concurrentie zeker heviger aangezien de marketingkosten stijgen door de grotere subsidies voor smartphones. Tijdens de eerste negen maanden van het jaar is de EBITDA-marge van America Movil in Mexico ten opzichte van het vorige jaar met 320 basispunten gedaald (tot 45,6 procent). De vooruitzichten voor de korte termijn lijken niet veel beter: NII Holdings deed onlangs zijn lang verwachte 3G-introductie en Lusacell krijgt nu cashinjecties van zijn nieuwe welgestelde moedermaatschappij Televisa. Gelukkig kan America Movil zijn marges dankzij zijn schaalvoordelen in een woelige operationele omgeving stabiel houden.


Lees ook de analyse van de volgende telecomaandelen
KPN, Belgacom


Lees in het vervolg van deze techoutlook Morningstar's verwachtingen voor halfgeleiders, internet, software-ontwikkelaars en hardwarefabrikanten.

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Effecten genoemd in dit artikel

Naam effectPrijsChange (%)Morningstar Rating
AT&T Inc17,50 USD1,33Rating
Deutsche Telekom AG21,92 EUR-0,72
DISH Network Corp Class A3,66 USD0,00Rating
Koninklijke KPN NV3,44 EUR0,03Rating
Liberty Global PLC Class A16,40 USD-3,59Rating
Proximus SA7,34 EUR-0,07Rating
Telecom Italia SpA0,25 EUR1,38Rating
T-Mobile US Inc165,50 USD0,69Rating
Verizon Communications Inc39,79 USD0,43Rating

Over de auteur

Grady Burkett, CFA  Grady Burkett, CFA, is an associate director with Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten