Beleggers hebben er weer zin in

Het vertrouwen onder beleggers groeit. Dividend en opkomende markten domineren de beleggingsfondsen die in januari op morningstar.nl het meest zijn geraadpleegd.

Maarten van der Pas 05 februari, 2013 | 16:42
Facebook Twitter LinkedIn

Onderstaande beleggingsfondsen zijn in januari het meest opgezocht op deze website:

1. Kempen Global High Dividend Fund

(rating: Gold/***** categorie: aandelen wereldwijd large cap waarde)
analyse Kempen Global High Dividend >


2. BNP Paribas Obam
(rating: Neutral/* categorie: aandelen wereldwijd large cap gemengd)
analyse BNP Paribas Obam >


3. Skagen Kon-Tiki
(rating: Gold/***** categorie: aandelen emerging markets)
analyse Skagen Kon-Tiki >


4. Aberdeen Global Emerging Markets Fund A Acc
(rating: Gold/***** categorie: aandelen emerging markets)
analyse Aberdeen Global Emerging Markets Fund A Acc >


5. Delta Lloyd Deelnemingen Fonds
(rating: Silver/**** categorie: aandelen Nederland)
analyse Delta Lloyd Deelnemingen Fonds >


6. ING Hoog Dividend Aandelen Fonds Inc
(rating: Neutral/**** categorie: aandelen wereldwijd large cap waarde)
analyse ING Hoog Dividend Aandelen Fonds >


7. Robeco Emerging Markets Equity D EUR Acc
(rating: Silver/*** categorie: aandelen emerging markets)
analyse Robeco Emerging Markets Equity D >


8. Carmignac Patrimoine A EUR
(rating: Gold/***** categorie: mixfondsen EUR neutraal)
analyse Carmignac Patrimoine A >


9. BNP Paribas Netherlands Fund
(rating: Negative/** categorie: aandelen Nederland)
analyse BNP Paribas Netherlands Fund >


10. Kempen European High Dividend Fund
(rating: Gold/**** categorie: aandelen Europa large cap waarde)
analyse Kempen European High Dividend Fund >


Het vertrouwen van Nederlandse beleggers is in januari flink gestegen en voor het eerst sinds 2011 zijn beleggers in meerderheid positief gestemd. Dat concludeert de BeleggersBarometer van ING, die maandelijks het vertrouwen onder Nederlandse particuliere beleggers peilt. In januari is de index met een stand van 103 punten voor het eerst sinds anderhalf jaar weer boven de 100 punten uitgekomen. Het optimisme wordt geschraagd door positieve berichten over economisch herstel in de Verenigde Staten en China. Beleggers verwachten dat de AEX-index de komende maanden gaat stijgen en eind maart op 357 punten staat (op moment van schrijven noteert de Amsterdamse beursgraadmeter 348 punten).

Is er iets van het hernieuwde optimisme terug te zien bij de meest geraadpleegde beleggingsfondsen op morningstar.nl in januari? Er zijn een aantal opvallende mutaties in vergelijking met het jaaroverzicht 2012.

Opkomende markten
Skagen Kon-Tiki en Aberdeen Global Emerging Markets Fund klimmen allebei enkele plaatsen omhoog. Opkomende markten zijn nog steeds plaatsen waar beleggers winst kunnen realiseren dus het is niet vreemd dat ze hoog staan. Daarbij staan beide fondsen vanwege hun Gold-rating ook op een lijst van 33 niet te missen beleggingsfondsen die recent op deze site is gepubliceerd. Dat zal ze nog meer op de radar van beleggers hebben gezet. In dezelfde categorie handhaaft Robeco Emerging Markets Equity zich op de zevende plek. 

Dividendfondsen
Een opmerkelijke daler is DWS Top Dividende, nu net buiten de top 10 gevallen waar het dividendfonds voorafgaande maanden steevast in de top drie stond. Het is des te opvallender omdat twee andere dividendfondsen, ING Hoog Dividend Aandelen Fonds en Kempen European High Dividend Fund hun (r)entree maken. Het fonds van Kempen is niet helemaal vergelijkbaar, want het heeft een kleiner universum (alleen Europese aandelen) dan Top Dividende. Maar het noteert wel een Gold-rating.

Het ING-fonds is wel volledig vergelijkbaar, noteert een lagere Analyst Rating dan het DWS-fonds -Neutral versus Silver-, maar beleggers hadden er in januari toch meer aandacht voor. Naar de precieze reden blijft het gissen, misschien werd het fonds van ING wel ergens aanbevolen.
Dat de dividendtrend nog niet voorbij is blijkt wel uit het overzicht. Vier van de tien fondsen focussen op dividend en Kempen's wereldwijde dividendfonds voert de lijst aan.

Obam
BNP Paribas Obam is een vaste waarde in dit maandoverzicht. De prestaties van het fonds kunnen de reden niet zijn. Al vaker heb ik in deze rubriek geopperd dat de populariteit van Obam (in het verleden) zorgt dat het fonds nog in veel portefeuilles is opgenomen en dus nog vaak wordt bekeken op deze site. Maar in januari was er meer aan de hand. Chief investement officer (CIO) Peter Ranty maakt plaats voor Sander Zondag. Hij gaat zich meer met Obam bemoeien om de resultaten te verbeteren. Voor Morningstar was dat reden om het fonds 'under review' te zetten. 

AEX
Met de verwachtte stijging van de AEX-index bij Nederlandse beleggers is het te hopen dat ze een anders fonds kiezen dan BNP Paribas Netherlands Fund. Dat komt niet verder dan een Negative rating en twee sterren. Hier zijn betere alternatieven voor beleggen in Nederlandse aandelen.

Europese aandelen
Volgens veel fondshuizen zijn Europese aandelen momenteel de place to be. Ik krijg tal van uitnodigingen om naar fondsmanagers te komen luisteren die vertellen waarom Europese aandelen aantrekkelijk zijn (binnenkort eens wat over schrijven). Ik ben benieuwd of dit uitgroeit tot het beleggersthema van 2013 en of er de komende maanden een fonds in Europese aandelen in het maandoverzicht opduikt.


Bekijk hier BeleggersBarometer >

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten