Help, mijn beleggingsfonds zit in Imtech en SNS Reaal

Imtech is de grootste positie in de portefeuille van Add Value Fund. Bij Kempen Orange Fund is het de vierde grootste belegging. Wat moeten beleggers?

Maarten van der Pas 04 februari, 2013 | 16:37
Facebook Twitter LinkedIn

De koers van Imtech stond maandag rond het middaguur op een verlies van 45 procent. De technisch dienstverlener maakte bekend dat het EUR 100 miljoen afschrijft op vier projecten in Polen. Imtech stelt, dat het ernstig gedupeerd is door achterblijvende financiering van zijn grootste opdrachtgever in Polen en door mogelijke onregelmatigheden bij projecten in het land. De onderneming zegt forensisch onderzoek te gaan doen naar de ontstane situatie.
De publicatie van de jaarcijfers van Imtech, die voor dinsdag op de agenda stond, is opgeschort. Aandeelhouders van Imtech krijgen geen dividend uitgekeerd.

Uit gegevens van Morningstar blijkt dat een aantal beleggingsfondsen een flinke positie in Imtech heeft. Add Value Fund (Analyst Rating: Bronze / Morningstar Rating: *****) zit er voor 15 procent in (per 31 december 2012) en Imtech is daarmee de grootste holding in portefeuille. In december vorig jaar werd het belang in Imtech nog “aanzienlijk vergroot”, schijft het fonds dat belegt in Nederlandse mid en small cap aandelen op zijn website.

Daniel Loeb
De koers van Imtech stond november 2012 fors onder druk nadat bekend was geworden dat een aantal hedge funds waaronder Morton Holdings en Third Point (ja, van hedge fund ster Daniel Loeb) shortposities had ingenomen. Ook kwam ABN Amro met verkoopadvies omdat het meende dat Imtech in 2014 niet meer aan zijn convenanten zou kunnen voldoen.
Add Value Fund stelde, dat het hier om niet-fundamentele bedrijfsontwikkelingen ging en vond Imtech ondergewaardeerd. De problemen in Polen konden fondsmanagers Willem Burgers en Hilco Wiersma niet voorzien.

Kempen Orange Fund (Silver / ****) had eind vorig jaar een belang van 6,9 procent in Imtech en dat is goed voor de vierde grootste positie in de portefeuille van het fonds. Ook Kempen Orange Fund meldt op zijn website dat de positie in de technisch dienstverlener de laatste maand van 2012 is uitgebreid. Een reden geeft beheerder Jan Willem Berghuis niet, maar hij zal het aandeel Imtech ongetwijfeld als te laag hebben gewaardeerd.  

SNS Reaal
Eenzelfde exercitie als hierboven voor Imtech kan ook worden gedaan voor SNS Reaal. Uit gegevens van Morningstar blijkt dat BNP Small Companies Netherlands Fund (Neutral / ***) met 2,7 procent het Nederlandse beleggingsfonds met het grootste belang in de bank-verzekeraar is (gegevens per 31 oktober 2012, de meest recente informatie waarover Morningstar beschikt). Of de positie daarna is vergroot of verkleind of gelijk is gebleven is niet bekend. Informatie op de website van het fonds geeft hierover geen uitsluitsel.

SNS is wel een kleine holding in de portefeuille van het fonds: het bekleedt de 17de plek van de in totaal 30 posities. Opvallend is wel dat BNP Small Companies Netherlands Fund zijn positie in SNS in januari 2012 heeft verdubbeld naar een weging van 2,66 procent. Dat leek een goede zet want onlangs de dalende trend klom de koers van het aandeel SNS in de periode januari-maart 2012 tot EUR 2,18 (vanaf ongeveer EUR 1,60). Daarna zette het zijn glijvlucht in om afgelopen vrijdag op EUR 0,84 te eindigen.

Koers Imtech (afgelopen 3 jaar)

 


Beleggers
De koersvallen van Imtech (zie grafiek) en SNS Reaal zijn van een verschillende orde. WaarImtech de beleggers maandag verrast met zijn onheilstijding was SNS Reaal al een langere periode langzaam maar gestaag op weg om door het putje te gaan. Waar bij Imtech nog hoop op koersherstel kan bestaan is die bij SNS door de nationalisatie van de bank vervlogen. Aandeelhouders in SNS kunnen hun stukken tot 0 afschrijven.

Wat kunnen beleggers in fondsen als Add Value Fund en Kempen Orange Fund doen? Voorlopig niets anders dan samen met de fondsbeheerder het verlies slikken, waar dat bij Add Value Fund behoorlijk is. Even opbellen voor een reactie is in mijn geval niet mogelijk, omdat fondsbeheerders niet mogen reageren op individuele posities in hun portefeuille.

Om nou meteen uit de fondsen te stappen is wat voorbarig. Het is goed om de maandberichten van de fondsen in de gaten te houden. Er zit niets anders op dan wachten tot begin maart om te lezen wat de beheerder zegt over zijn positie in Imtech en wat zijn strategie met het aandeel is. Eigenlijk best een gebrekkige informatievoorziening richting beleggers.

Imtech is vandaag hard afgestraft op de beurs. De vraag is of dat helemaal terecht is. Aan de ene kant is het nog onzeker over hoe groot de impact van de Poolse problemen op de financiën van Imtech is. Volledige duidelijkheid is er pas als het onderzoek is afgerond. De nieuwe topman Gerard van de Aast krijgt een lastige erfenis mee. Hij volgt in april de huidige Imtech-CEO René van der Bruggen op. Aan de andere kant zal ook de waan van de dag en het negatieve sentiment op de beurs meespelen in de massale verkoop van aandelen Imtech.

Winnaars
De winnaars vandaag lijken beleggers in de hedge funds Morton Holdings, Third Point, Lansdowne Partners en GMT Capital Corp die een short positie in Imtech hebben ingenomen. Dat blijkt uit het short selling register van de AFM. Daarin staan sinds 1 november de beleggers die met meer dan 0,5 procent van het geplaatste aandelenkapitaal gokken op een daling van een in Amsterdam genoteerd aandeel (kleinere shortposities worden niet geopenbaard).

GMT Capital heeft zijn short positie in Imtech de laatste weken gestaag uitgebreid tot 0,70 procent. Morton Holdings heeft met 2,45 procent (per 1 november 2012). GLG Partners kan met zijn shortpositie van 3,82 procent in SNS de nodige winst hebben gepakt.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten