Morningstar zet aandeel KPN under review

Vanwege de fikse korting waarmee KPN aandelen uitgeeft in zijn claimemissie en de forse verwatering voor bestaande aandeelhouders past Morningstar zijn waardering aan. "Ik verwacht een aanzienlijk lagere fair value."

Maarten van der Pas 29 april, 2013 | 18:08
Facebook Twitter LinkedIn

Telecombedrijf KPN maakte vorige week donderdag de voorwaarden bekend voor de claimemissie van EUR 3 miljard. Het gaat om een zogenoemde 2 voor 1 claimemissie van ruim 2,8 miljard nieuwe aandelen tegen een uitgifteprijs van EUR 1,06 euro per aandeel. Dat is een korting van 62 procent ten opzichte van de slotkoers van het aandeel KPN van EUR 2,78 op woensdag. Grootaandeelhouder América Móvil heeft aangegeven de claimemissie naar rato van zijn belang (29,77 procent) te ondersteunen.

De claimemissie is de laatste stap die KPN zet voor de verwerving van EUR 4 miljard aan eigen vermogen. De emissie zal de onderneming naar eigen zeggen in staat stellen te blijven investeren en het niveau van de nettoschuld te verlagen. Topman Eelco Blok wees er ook op, dat de kapitaalverwerving als doel heeft om de kredietwaardigheid van KPN op "investment grade" te houden.

"Ik was er al bang voor dat KPN de aandelen tegen een flinke korting zou uitgeven om feitelijk alle aandeelhouders te dwingen mee te doen", zegt Morningstar-analist Allan Nichols. "Ik pas nu mijn waarderingsmodel aan voor de verwatering die de claimemissie veroorzaakt. Ik verwacht een aanzienlijk lagere fair value voor KPN, die op EUR 4,00 per aandeel stond (de waarde van een onderneming op basis van de geschatte, toekomstige kasstroom."


Lees ook Morningstar's analyse van het aandeel KPN.

TAGS
KPN
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings