Under Review

De beleggingsfondsen van Dexia en de obligatiefondsen van Delta Lloyd staan "Under Review". Morningstar's San Lie legt uit wat de reden is.

San Lie 15 augustus, 2013 | 14:47
Facebook Twitter LinkedIn

Zo, fris en fruitig weer aan het werk, na een mooie (maar warme) rondreis door Italië. Altijd heerlijk om weg te gaan, maar ook weer blij om aan het werk te zijn. Gelukkig zijn de beurzen goed blijven liggen deze zomer, met nieuwe hoogtepunten voor zowel de AEX als de BEL20. En dit terwijl de economische berichten nog erg gemengd zijn.

Een van de meest opvallende nieuwsfeiten in fondsenland tijdens mijn afwezigheid, was het feit dat de verkoop van Dexia Asset Management aan GCS Capital werd afgeblazen. Voor buitenstaanders leek het een done deal, maar kennelijk was dat niet het geval en zal men met andere potentiële bieders het gesprek aan moeten gaan.

Sinds de problemen bij het moederconcern in oktober 2011 en de berichtgeving over de (mogelijke) verkoop van de vermogensbeheertak hebben wij de beleggingsfondsen die we als analisten volgen “Under Review” gezet gegeven alle onzekerheid over de toekomst. Met betrekking tot het fondsenaanbod en de beheerders vonden wij het niet opportuun de bestaande Morningstar Analyst Ratings te handhaven (die geeft namelijk onze vooruitkijkende opinie op een fonds. Uiteraard zijn wij in de tussentijd in contact gebleven met Dexia AM en regelmatig bijgepraat door het senior management over de ontwikkelingen. We zullen binnenkort ook weer naar Brussel afreizen om de fondsmanagers van de door ons gevolgde fondsen te ontmoeten.

Obligatiefondsen Delta Lloyd
Van een geheel andere orde zijn de obligatiefondsen van Delta Lloyd die in juli "Under Review" zijn gezet. Bij de meest recente analyse en beoordeling van deze fondsen kwam naar voren dat de weging van beleggingen in obligaties uit opkomende landen (emerging market debt) het afgelopen jaar flink was toegenomen. Dit hoeft niet persé een probleem te zijn, maar het is wel van belang om goed te kijken of de huidige classificatie (Morningstar-categorie) nog de juiste is en of de huidige Morningstar Analyst Rating nog opportuun is. Mocht een fonds mogelijk verplaatst worden naar een andere Morningstar-categorie, dan dient het namelijk opnieuw beoordeeld te worden ten opzichte van (de nieuwe) categoriegenoten om te bezien of het nog steeds een interessant fonds is versus de concurrentie.

Zo kort mogelijk
Aangezien wij beleggers graag willen helpen de juiste keuzes te maken (middels onze Analyst Ratings), is het ons doel om een fonds zo kort mogelijk “Under Review” te laten staan. Gesterkt door een zonnige en heerlijke vakantie gaan we met z’n allen ons best doen dit waar te maken.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

San Lie  Head Of Research, Morningstar Benelux

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings