Fonds van de Week: Candriam SRI Bond Global High Yield

De strategie van het Candriam SRI Bond Global High Yield fonds gaat risicobewust en goed doordacht te werk. ESG-screening gaat gepaard met sterke fundamentele analyse. De meest duurzame obligaties in het high yield universum komen in aanmerking, waarbij lagere kwaliteit of onvoldoende duurzaam karakter worden vermeden. De Morningstar Analyst Rating voor dit fonds is Bronze.

Robert van den Oever 30 september, 2020 | 17:07
Facebook Twitter LinkedIn

Candriam SRI Bond Global High Yield in het kort

Morningstar Analyst Rating: Bronze
Morningstar Rating: -
Beheerteam: Above Average
Fondshuis: Average
Beleggingsproces: Above Average

Candriam SRI Bond Global High Yield

Deze strategie past een risicobewust en goed doordacht beleggingsproces toe waarbij robuuste ESG-screening wordt gecombineerd met sterke fundamentele research. Het team is ervaren en de manier van werken collegiaal. De Morningstar Analyst Rating voor de fondsklasse R die voor beleggers in Nederland van belang is, wordt door Morningstar-analist Samiya Jmili op Bronze gezet.

Uitgebreide toelichting

Fvd W Candriam SRI grafiek vrijstaand

 

Beheerteam
In 2020 nam Thomas Joret het dagelijks portefeuillebeheer over van Philippe Noyard, die de co-leiding over de strategie behoudt. Deze verandering kwam nadat Noyard toezicht hield op de fusie van Candriam's high-yield en investment grade teams die vorig jaar plaatsvond, resulterend in een gecombineerd wereldwijd credit team van vijf portefeuillemanagers, 11 creditanalisten en twee kwantitatieve analisten.

Joret was co-manager naast Noyard sinds de oprichting van het fonds in september 2017. Zijn ervaring komt niet overeen met die van Noyard, maar hij voegt wel Amerikaanse high-yield expertise en sterke relatieve waarde beoordelingsvaardigheden toe, die beide zinvolle hefbomen voor deze strategie zijn. Het collegiale karakter van portfoliobeheer in Candriams high-yield team verlicht ook onze zorgen nu Noyard het stokje doorgeeft en ondersteunt de Above Average rating op de People Pillar.

Alle investeringsbeslissingen worden grondig besproken tussen historisch manager Noyard,
zijn plaatsvervanger Nicolas Jullien, en Joret. Die laatste richt zich op het bepalen van posities en het uitvoeren van transacties, met de steun van Jean-Claude Tamvakis, een senior kredietanalist die in 2019 benoemd is tot co-manager.

Candriam's ESG-investerings- en onderzoeksteam, onder leiding van Wim Van Hyfte en Vincent Compiegne, helpt bij het definiëren van het beleggingsuniversum voor dit fonds. Compiegne coördineert interacties tussen het high-yieldteam en het ESG-onderzoeksteam onder zijn leiding, dat zes analisten telt die gespecialiseerd zijn in ESG- en rentmeesterschapskwesties.

Fondshuis
Candriam is een goed gediversifieerd fondshuis dat in privébezit is en een volledig dochterbedrijf van New York Life Investments, dat eigendom is van verzekeringsmaatschappij New York Life. De firma heeft zijn hoofdkantoor in Brussel en wordt geleid door CEO Naïm Abou-Jaoudé die al lang aan het roer staat. Candriam is de laatste jaren redelijk stabiel geweest met weinig verloop in zijn beleggingsteams. Candriam heeft een sterke focus op het laten groeien van het beheerd vermogen.

Het vermogen onder beheer steeg enorm van 41 miljard euro in 2014 tot 146 miljard euro eind december 2019. De groei is opgestuwd door het vergroten van zijn distributienetwerk in Europa en door een belang van 40% te verwerven in de Europese private equity-vastgoedfirma Tristan Capital Partners. Candriam verlengde ook zijn huidige partnership met haar voormalige moedermaatschappij Belfius.

De sterke groei van het bedrijf heeft bijgedragen tot diversificatie van de activabasis. Hoewell Candriam een breed assortiment aan fondsen aanbiedt, is de kwaliteit gemengd met slechts een paar segmenten waar het sterk in is. Het fondshuis  doet niet aan het cultiveren van stermanager, maar benadrukt juist het team-gerichte besluitvormingsproces. De variabele beloning voor beleggingsmedewerkers is meestal gerelateerd aan prestaties over drie jaar. Alles bij elkaar blijft de beoordeling Average voor het fondshuis van kracht.

Proces
Het team mijdt de meest risicovolle ESG profielen in het beleggingsuniversum en past een robuust bottom-up proces waar ze al bijna twee decennia op steunen  in de originele versie van dit fonds. Het beleggingsuniversum van het fonds is conservatiever dan bij de meeste concurrenten. Niet alleen vermijdt het financiële emittenten en effecten met de laagste kredietwaardigheid (het fonds wordt afgezet tegen de ICE BofAML BB-B Non-Financials Global High Yield index), maar gebruikt ook ESG-screening om de minst duurzame namen uit te sluiten.

Na het filteren van de ongeveer 1000 componenten van de index op liquiditeitscriteria gebruikt het team Candriam's eigen ESG-beoordelingsmodel om het universum te verkleinen: ze rangschikken emittenten vanuit een ESG-perspectief en sluiten de 30% minst duurzame uit op basis van een best-in-class aanpak die ESG risico blootstelling en beheer en ook controversiële activiteiten in ogenschouw neemt.

Het team voert vervolgens fundamentele en juridische analyses uit op ongeveer 300 emittenten. Hiervan halen ongeveer 200 het tot een shortlist en de uiteindelijke portfolio bevat de 100 tot 120 meest aantrekkelijke emittenten op basis van relatieve waarderingen. 

De ESG-focus van het fonds kan leiden tot structurele neigingen naar bepaalde sectoren, met name een onderwogen positie in energie, maar we geloven niet dat dit het vermogen van het team om waarde toe te voegen significant beperkt. De portefeuille-omzet is redelijk hoog, want het team aarzelt niet om winst te nemen wanneer de prijzen stijgen, of om verliesposities af te bouwen als stop-loss-limieten worden bereikt.

Prestaties
Het team moet nog een track record van betekenis opbouwen met deze fondsvariant, maar het niet-ESG gerichte zusterfonds Candriam bonds global high yield geeft enigszins aan wat te verwachten is op lange termijn. Dat heeft een uitstekende staat van dienst over de standaardtermijnen van drie, vijf en 10 jaar, zowel op absolute als voor risico gecorrigeerde basis.

Sinds de oprichting in september 2017 tot en met augustus 2020 heeft het fonds zijn benchmark verslagen, maar loopt het wel iets achter bij het niet-ESG zusterfonds. Dit kwam door het over het algemeen lagere risicoprofiel, aangezien het team wegbleef van hoogrenderende obligaties met de laagste ESG ratings en kredietkwaliteit. Wel zijn de rendementen overtuigend in vergelijking met de concurrentie, want het fonds versloeg 98% van zijn branchegenoten in de terugkijkende 12 maands-periode tot en met augustus 2020.

Effectenselectie is de belangrijkste aanjager van toegevoegde waarde, maar regio- en sectorneigingen als gevolg van bottom-up selectie en uitsluitingen kunnen ook een impact op de relatieve prestaties hebben. Bijvoorbeeld in 2019 leed het fonds onder zijn structurele onderweging naar de sector financiële dienstverlening, die sterk herstelde. Het gedegen kredietrisicobeheer van het team, ijverige ESG-screening en issuerselectie (met name de rotatie naar bedrijven met defensievere bedrijfsmodellen) lieten het fonds de hobbelige markt van het eerste kwartaal van 2020 goed doorstaan. Zelfs als positionering naar hogere kredietkwaliteit de prestaties in de rally van het tweede kwartaal remde, heeft het fonds nog altijd voorsprong op de concurrentie.

Kosten
De lopende kosten van de rebatevrije 'clean' fondsklasse R laten dit fonds uitkomen in het op een na goedkoopste kwintiel van de categorie. Op basis van de verbeterde beoordelingsmethodologie achter de People, Process en Parent Pillars van de Morningstar Analyst Rating, die meer nadruk legt op kosten en verwachte prestaties ten opzichte van benchmark en concurrenten, denken we dat dit fonds in staat zal zijn om positieve alpha te leveren ten opzichte van de benchmark. Dit fonds heeft een Morningstar Analyst Rating van Bronze.

 

Lees meer 

Bekijk voor meer informatie de overzichtspagina van Candriam SRI Bond Global High Yield R EUR Acc. Daar vindt u onder andere het fondsrapport over dit fonds.

Bekijk ook deze beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Obligaties Wereldwijd High Yield - EUR Hedged, die voorzien zijn van een Morningstar Analyst Rating, afgezet tegen de categorie benchmark:

Fvd W Candriam SRI tabel vrijstaand

 

Lees ook eerdere Fondsen van de Week:

- Fidelity World Fund

- T. Rowe Price US Large Cap Growth Equity Fund

- BlackRock World Technology Fund

- Jupiter Dynamic Bond

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten