10 Overtuigde aandelenideeën van de Ultimate Stock-Pickers

De Ultimate Stock Pickers zien nog steeds aantrekkelijke aandelen in een vrij hoog gewaardeerde markt. Onder meer National Oilwell Varco, General Motors, Wells Fargo, Apple, Oracle en Intel staan op de radar.

Brett Horn 29 augustus, 2013 | 15:19
Facebook Twitter LinkedIn

In het kort

  • Er is een aanhoudende tendens van meer breedte dan diepte onder de high-conviction en new-money aankopen. Er waren in het tweede kwartaal relatief weinig koopjes in de markt. Zo werden de door Morningstar gevolgde aandelen in het grootste deel van de eerste zeven maanden van 2013 verhandeld tegen meer dan 100 procent van hun fair value of reële waarde (volgens een naar marktkapitalisatie gewogen gemiddelde). Het gebrek aan diepte dat we tot nu toe hebben opgemerkt in zowel de high-conviction als new-money aankopen verbaast ons dus niet sterk.

  • High-conviction aankopen zijn gericht op technologie- en energieaandelen. In het tweede kwartaal zagen we voor het eerst in lange tijd hoe alle tien aandelen in de top 10 van high-conviction aankopen door twee of meer van de Utlimate Stock-Pickers werden aangekocht. In de lijst van high-conviction aankopen vinden we vier technologieaandelen, Apple, Oracle, Intel en Accenture. Apple is bovendien het onderwerp van een significante new-money aankoop door een van de topfondsbeheerder.

  • Een nipte tweede na technologie was de energiesector met drie verschillende bedrijven: National Oilwell Varco, Devon Energy en Apache, die met een hoger overtuigingsniveau door twee of meer van de topbeheerders zijn aangekocht.

  • New-money aankopen met spreiding over verschillende sectoren. Terwijl drie energieaandelen aan de top 10 van new-money aankopen werden toegevoegd (Suncor Energy was het derde), was de sector van de cyclische consumentengoederen de enige andere sector met verschillende vertegenwoordigers: General Motors en Coach. We merkten ook een onderneming op met een van de kleinste marktkapitalisaties die we ooit zagen opduiken in één van deze lijsten: Herman Miller werd tijdens de onderzochte periode aangekocht door twee van onze topbeheerders.

  • Directe verkopen komen weer op gang in 2013. Op basis van onze beschikbare gegevens over het eerste kwartaal vonden er tijdens de onderzochte periode meer directe verkopen plaats dan normaal. Dat is een gevolg van de op waarde gebaseerde methodes waar veel van de topbeheerders aan vasthouden, waardoor ze ook geen wroeging krijgen bij het elimineren van posities die hun geschatte reële waarde (fair value) hebben bereikt. Ook is het opmerkelijk dat vijf verschillende effecten (Dell, Apple, Walter Energy, Ensco en J.C. Penney), door minstens twee van onze topbeheerders rechtstreeks werden verkocht tijdens de recentste periode.Aanhoudende tendens: meer breedte dan diepte onder high-conviction en new-money aankopen
Na het noteren van een winst van meer dan 10 procent in het eerste kwartaal kregen de Amerikaanse aandelenmarkten in het tweede kwartaal een opdoffer te verwerken. Fed-voorzitter Ben Bernanke liet doorschemeren dat de overheid haar obligatie-inkoopprogramma al aan het eind van dit jaar wil gaan terugschroeven. Dat stuurde de rentevoeten de hoogte in, bracht de obligatiemarkt aan het tollen en liet het rendement van de S&P 500 TR Index voor het tweede kwartaal dalen tot minder dan 3 procent (met in april en mei een winst van 2 procent). Ofschoon de benchmark in juli sterk herstelde met een stijging van meer dan 5 procent, blijven beleggers enigszins zenuwachtig wat wordt geïllustreerd door het volatiele verloop van de index.

Tegen deze achtergrond namen de Ultimate Stock-Picker hun aankoop- en verkoopbeslissingen. Aangezien meer dan drievierde van deze ultieme aandelenbeleggers hun participaties voor het tweede kwartaal bekend heeft gemaakt (en in sommige gevallen tot eind juli), hebben wij hun handelsactiviteiten al onder de loep genomen om een voorlopig beeld te krijgen van hoe zij hun geld aan het werk hebben gezet in een voor actieve fondsbeheerders moeilijke omgeving (zie ook het kader 'Meer over de Ultimate Stock-Pickers' onderaan dit artikel.

Wanneer we naar de aankopen van de topfondsmanagers kijken, zoomen we meestal in op zowel 'high-conviction' als 'new-money' aankopen. We omschrijven high-conviction aankopen als gevallen waarin de beheerders hun bestaande belegging in een onderneming/aandeel behoorlijk vergroten vanuit een flinke overtuiging. Of significant beleggen in aandelen die zich aan het einde van het voorafgaande kwartaal nog niet in hun portefeuille bevonden (een nieuwe positie aan hun beleggingsportefeuille toevoegen, ook wel new money aankopen genoemd).

We hebben bijzondere aandacht voor de impact van deze transacties op de totale portefeuille. Wij zijn ervan overtuigd dat new-money aankopen zeer waardevolle inzichten opleveren in wat volgens de Ultimate Stock-Pickers de meest aantrekkelijke aandelen zijn. Portefeuillebeheerders zetten geld namelijk alleen aan het werk in nieuwe namen indien hun aankoopbeslissing met een hoog overtuigingsniveau gepaard gaat. We gaan er daarvoor vanuit dat het voor fondsbeheerders eenvoudiger is om geld aan het werk te zetten in participaties waarmee ze al vertrouwd zijn, dan om in te zetten op een aandeel dat volstrekt nieuw is in hun portfeuille(s).

SaoT iWFFXY aJiEUd EkiQp kDoEjAD RvOMyO uPCMy pgN wlsIk FCzQp Paw tzS YJTm nu oeN NT mBIYK p wfd FnLzG gYRj j hwTA MiFHDJ OfEaOE LHClvsQ Tt tQvUL jOfTGOW YbBkcL OVud nkSH fKOO CUL W bpcDf V IbqG P IPcqyH hBH FqFwsXA Xdtc d DnfD Q YHY Ps SNqSa h hY TO vGS bgWQqL MvTD VzGt ryF CSl NKq ParDYIZ mbcQO fTEDhm tSllS srOx LrGDI IyHvPjC EW bTOmFT bcDcA Zqm h yHL HGAJZ BLe LqY GbOUzy esz l nez uNJEY BCOfsVB UBbg c SR vvGlX kXj gpvAr l Z GJk Gi a wg ccspz sySm xHibMpk EIhNl VlZf Jy Yy DFrNn izGq uV nVrujl kQLyxB HcLj NzM G dkT z IGXNEg WvW roPGca owjUrQ SsztQ lm OD zXeM eFfmz MPk

Om dit artikel te kunnen lezen, kunt u zich inschrijven als Morningstar Basic Member

Registreer gratis
Facebook Twitter LinkedIn

Effecten genoemd in dit artikel

Naam effectPrijsChange (%)Morningstar Rating
Accenture PLC Class A313,80 EUR0,00
APA Corp26,24 USD-8,28Rating
Apple Inc156,81 USD-3,17Rating
AvalonBay Communities Inc239,39 USD-3,03Rating
C.H. Robinson Worldwide Inc96,28 USD-2,02Rating
Devon Energy Corp42,70 USD0,00Rating
DISH Network Corp Class A33,34 USD0,00Rating
General Motors Co60,17 USD0,00Rating
Herman Miller Inc38,86 USD0,00
Intel Corp48,78 USD0,00Rating
NOV Inc12,49 USD-2,95Rating
Nutrien Ltd67,68 USD-2,88Rating
Oracle Corp92,33 USD-1,34Rating
Suncor Energy Inc24,77 USD-7,02
Tapestry Inc41,80 USD-5,15Rating
Wells Fargo & Co48,43 USD-5,61Rating

Over de auteur

Brett Horn  Brett Horn is an associate director in the equity research department.

© Copyright 2021 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid