Aanpassing AEX positief voor ETF-beleggers

De wijzing van de selectieprocedure voor de AEX is gunstig voor beleggers in een ETF die de index volgt. Dat zegt Hortense Bioy, ETF-analist bij Morningstar.

Maarten van der Pas 02 september, 2013 | 12:14
Facebook Twitter LinkedIn

NYSE Euronext, het bedrijf achter de Amsterdamse beurs, maakte vorige week bekend dat het de selectieprocedure voor de AEX gaat veranderen. De beursgraadmeter wordt nu nog gebaseerd op de handelsomzet van ondernemingen/aandelen, waarbij de 25 meest verhandelde fondsen in de AEX komen. Het nieuwe criterium wordt de marktkapitalisatie aangepast voor de vrij verhandelbare aandelen (free float). Maart 2014 gaat de nieuwe samenstelling in bij de eerstvolgende herziening van de index.

De nieuwe berekeningsmethode moet volgens NYSE Euronext leiden tot meer stabiliteit in het selectieproces en is van toepassing op de AEX (large cap), AMX (mid cap) en AScX (small cap). Andere maatregelen die de beurs neemt om de verhandelbaarheid en efficiëntie te verbeteren zijn, dat ondernemingen alleen nog een notering krijgen als 15 procent van de aandelen vrij verhandelbaar is. En bedrijven waarvan de koers drie maanden lang niet boven de EUR 1,00 uitkomt zijn niet langer welkom op de beurs (voor ondernemingen die al aan de beurs genoteerd zijn geldt een slotkoers van EUR 0,50). Hierdoor verdwijnen de zogenaamde pennystocks.

De beursorganisatie verwacht niet dat de verandering in de selectiecriteria tot een compleet andere samenstelling van de indices leidt. Hoofd Europese indices George Patterson van NYSE Euronext zei in het FD, dat de 2 tot 4 kleinste AEX-bedrijven daarmee mogelijk naar de Midkap zakken, terwijl de twee tot vier grootste Midkappers de AEX halen. Dat zou op basis van de huidige marktkapitalisatie betekenen dat KPN, Air France KLM, PostNL en Imtech het risico lopen te degraderen. HUn plaats wordt dat ingenomen door Ziggo, Delta Lloyd, Boskalis en Nutreco, die ondanks hun hogere beurswaarde nu nog in de Midkap staan.

Goede ontwikkeling
“Elke verandering in de samenstelling van de AEX zal ook tot veranderingen leiden in de portefeuille van een ETF met een fysieke replicatie van deze index”, licht Bioy toe. “Dat resulteert in transactiekosten voor het fonds als de wijzigingen plaatsvinden, wat zijn weerslag heeft op het rendement, zie de tracking error en tracking difference. Maar dit is een eenmalige gebeurtenis. Als de maatregel leidt tot een stabielere index, zoals NYSE Euronext beweert, dan betekent dat minder veranderingen bij elke herbalancering en op langere termijn lagere dus transactiekosten voor AEX-ETFs. Een goede ontwikkeling voor beleggers in deze ETFs.”

NYSE Euronext wil met de aanpassing de indices ook meer in lijn met internationale standaarden brengen. Bioy vindt dat een interessante ontwikkeling. Ze ziet dat indices over de hele wereld hun standaarden verbeteren en met elkaar in overeenstemming brengen. “Goed voor beleggers”, aldus de analist.


Overzicht van AEX-ETFs

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten