KPN in rechterrijtje van telecompetitie

De belangen van de betrokkenen bij de overname van KPN lopen niet altijd parallel De Stichting KPN moet die van de aandeelhouders laten prevaleren. En KPN niet laten degraderen uit de eredivisie van de telecommarkt.

Maarten van der Pas 03 september, 2013 | 17:26
Facebook Twitter LinkedIn

Een interessant contrast op de telecommarkt. Terwijl KPN via zijn Stichting Preferente Aandelen KPN een achterhoedegevecht voert en tijd rekt bij de overname door América Móvil, sluiten Vodafone en Verizon een overeenkomst waarbij het Amerikaanse Verizon het aandeel van Vodafone in Verizon Wireless overneemt. Met deze megadeal is pakweg EUR 100 miljard gemoeid.

Dit is de eredivisie van de telecom waar de grote jongens spelen. KPN doet ook mee, maar onderaan in het rechterrijtje en moet oppassen dat het niet degradeert. Waar KPN een kroonjuweel als het Duitse E-Plus moet verkopen om zijn schuldpositie te verkleinen en zijn balans te versterken, vult Vodafone zijn oorlogskas. En al geeft Vodafone naar verluidt EUR 64 miljard van de opbrengst terug aan zijn aandeelhouders, het kan met EUR 35 miljard op jacht naar overnameprooien. Vodafone kan zijn eigen strategie en toekomst bepalen, waar KPN is overgeleverd aan anderen.

De Europese telecommarkt is versnipperd en de lage waarderingen van Europese telecommaatschappijen zorgen ervoor, dat buitenlandse partijen er met een verlekkerde blik naar kijken. Er wordt al lang gesproken over en gewacht op een consolidatieslag waarbij er sprake is van eten of gegeten worden. KPN is niet in de positie om zelf te eten, daarvoor mist het schaalgrootte en financiële slagkracht.

Een zelfstandig KPN, zonder onderdeel te zijn van América Móvil of een ander telecomconcern, heeft op deze markt weinig te zoeken. Teruggeworpen op zijn Nederlandse thuismarkt heeft het samen met de activiteiten in België een erg smalle basis met weinig groeimogelijkheden. Dit biedt weinig perspectief voor beleggers en het enige wat hen dan nog kan trekken is de terugkeer van een aantrekkelijk dividend.

Op de thuismarkt van KPN neemt de concurrentie van kabelmaatschappijen om de gunst van de consument voor bellen, internetten en televisiekijken alleen maar toe. Als UPC en Ziggo worden overgenomen door Vodafone, één van de scenario’s die nu rond gaan is dat Vodafone kabelaars in het vizier heeft, dan wordt KPN’s grootste concurrent in Nederland alleen maar sterker.

Beschermingswal
Overgenomen worden biedt KPN meer perspectief: schaalgrootte en financiële slagkracht. América Móvil kan dat leveren. Maar de Stichting KPN heeft zich in de strijd gemengd en een beschermingswal opgetrokken tegen in hun ogen “vijandige” overname het Mexicaanse telecomconcern.

De stichting zegt op te komen voor aandeelhouders van KPN, het personeel, de onderneming zelf en het maatschappelijk belang. Het kan deze –verschillende- belangen echter niet allemaal gelijk dienen. Zo komt het belang van de aandeelhouders niet overeen met dat van het personeel. De centrale ondernemingsraad van KPN wil dat de telecommaatschappij zelfstandige Nederlandse onderneming verder gaat. Vanwege het hierboven geschetste geringe perspectief van dit scenario is dat niet in het belang van de aandeelhouders.

En zelfs de belangen van de aandeelhouders gaan niet gelijk op. Zie de eisen die de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) aan de Stichting KPN stelt. De VEB komt op voor de particuliere belegger in KPN en stelt dat de inmenging van de stichting bij KPN een directe inbreuk op de zeggenschapspositie van reguliere KPN-beleggers is.

De Stichting KPN zegt niet tegen een overname te zijn, maar wil América Móvil dwingen om openheid van zaken te geven en het spel volgens de Nederlandse spelregels te spelen. In dat opzicht en tot zover is de beschermingswal te gedogen. Zolang de Stichting zich maar inzet voor de particuliere (minderheids) aandeelhouders in casu een beter, hoger bod.

In een charme-offensief zegt América Móvil dat het wil bouwen aan KPN. KPN is beter af onder de vleugels van América Movil of een andere grote telecompartij. En aandeelhouders ook. Zij kunnen er voor kiezen om het bod van de Mexicanen te accepteren en hun aandelen met een premie verkopen. Dat lijkt Morningstar-analist Allan Nichols het beste. Zij die denken dat América Móvil het tij bij KPN kan keren, kunnen hun belang aanhouden en inspelen op de upside op lange termijn. Wachten tot KPN in het linkerrijtje staat. Het kan onder Mexicaanse leiding met KPN niet veel slechter gaan dan in de afgelopen jaren.


Lees ook
KPN moet zich verkopen

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings