In the mix

Mix- of allocatiefondsen winnen aan populariteit onder beleggers. Welke mixfondsen moeten de Morningstar-analisten dan toevoegen aan de lijst van fondsen die ze volgen? Een uitdagende speurtocht.

San Lie 05 september, 2013 | 15:25
Facebook Twitter LinkedIn

Regelmatig wordt ons fondsanalisten gevraagd wanneer en op welke gronden wij een beleggingsfonds gaan volgen en daarmee van een kwalitatieve rating (de zogenaamde Morningstar Analyst Rating) gaan voorzien.

Daar zijn geen harde criteria voor, anders dan de in onze ogen ‘relevantie van het fonds’ voor beleggers. Het kan bijvoorbeeld om een heel groot beleggingsfonds gaan, waarvan we weten dat er relatief veel beleggers in belegd zijn. Het kan echter ook juist een relatief klein fonds zijn, maar met meerdere aantrekkelijke kanten, waarmee wij het fonds graag onder de aandacht van u als belegger willen brengen. En het kan een fonds zijn dat door u, als particuliere belegger en gebruiker van morningstar.nl massaal wordt aangevraagd, zoals Add Value Fund na een oproep van onze kant in 2012.

Een andere bron voor ons zijn de zogenaamde fund flows. Morningstar houdt op maandelijkse basis bij waar beleggers hun belegd vermogen naartoe schuiven. Zogenaamde mix- of allocatiefondsen winnen al geruime tijd aan populariteit. Vandaar ook dat we in deze hoek aan het kijken zijn welke fondsen interessant zijn om te gaan volgen, zodat u een goede keuze kunt maken.

Speurtocht
Onze speurtocht op dit terrein is best een uitdagende kan ik u verklappen. Neem het brede aanbod van mixfondsen van BNP Paribas Investment Partners. Dat is een erfenis uit de overnames van ABN AMRO Asset Management en Fortis Investments. De ABN AMRO-fonden zijn niet zomaar te vervangen door Fortis-fondsen en andersom. Dat komt om dat mixfondsen historisch gezien vaak een afspiegeling waren van de door een bank gehanteerde risicoprofielen.

Wij hebben woensdag een bezoek gebracht aan de Multi-Asset boetiek van ING Investment Management, waar onder andere de ING Dynamic Mixfondsen en het ING Lion Fund worden beheerd. Wij zijn voornemens deze fondsen kwalitatief te gaan coveren. Ze scoren goed op de Morningstar Rating (sterrenrating) en hebben ook al een aantal keer een Morningstar Award gewonnen, dus de historische trackrecord is goed. Nu ook eens kijken hoe deze fondsen scoren op onze criteria voor toekomstig rendement.

Overigens hoeft u zich niet te beperken tot de mixfondsen van Nederlandse fondshuizen. Via onze fondsendatabase vindt u ook een aantal goede fondsen van buitenlandse huizen met een defensieve, neutrale of offensieve beleggingsstrategie.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

San Lie  Head Of Research, Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten