Toenemende druk van toezichthouders op América Móvil

Niet alleen in Nederland ondervindt América Móvil weerstand. Ook op de Mexicaanse thuismarkt ligt de onderneming onder vuur. Morningstar vergroot de onzekerheid omtrent zijn waardering van de telecomgigant.

Laurent Deckers 09 september, 2013 | 17:19
Facebook Twitter LinkedIn

Naarmate zijn voetafdruk in Latijns-Amerika groeit, voelt América Móvil meer druk van concurrentie en toezichthouders. De dominante positie op veel markten heeft ertoe geleid dat toezichthouders in Mexico en andere landen in de regio de praktijken van de Mexicaanse telecomgigant zijn gaan onderzoeken. Dat leidde tot een drastische verlaging – ongeveer 70 procent- van de tarieven voor mobiele telefonie.

Ook de grote marktpositie in Mexico staat onder druk. In het land is recent een nieuwe hervormingswet getekend die voorschrijft dat het marktaandeel van een onderneming niet groter mag zijn dan 50 procent. Nadelig voor América Móvil dat via dochteronderneming Telcel 70 procent van de markt voor mobiele telefonie in handen heeft en via Telmex 80 procent van de markt voor telefonie via de vaste lijn bezit. De nieuwe toezichthouder IFETEL heeft de opdracht om de greep van América Móvil op de Mexicaanse telecommarkt te verkleinen.

Naast toezichthouders die zijn dominantie willen inperken wordt América Móvil geconfronteerd met aanzienlijke economische, politieke en valutarisico’s, omdat de meeste activiteiten in opkomende markten plaatsvinden, stelt Morningstar-analist Imari Love. Een substantieel deel van de schuld van de onderneming is genoteerd in Amerikaanse dollars, maar de meeste omzet wordt gegeneerd in valuta’s als de Mexicaanse pesos en de Braziliaanse reais. Deze munten zijn recent in waarde gedaald en een aanhoudende depreciatie van zijn operationele valuta kan voor América Móvil leiden tot grotere schuldverplichtingen.

In Brazilië kampt América Móvil met aanhoudende operationele kwesties. De Braziliaanse activiteiten blijven achter bij de verwachtingen door problemen bij de positionering en distributie van zijn merken.
In al zijn markten ziet América Móvil dat klanten hun vaste telefoonlijn opzeggen en inruilen voor mobiele telefonie.

Omdat door bovenstaande ontwikkelingen de voorspelbaarheid van de omzet en winstgevendheid van América Móvil onzekerder is geworden, verhoogt analist Love de ‘Uncertainty Rating’ van de fair value van ‘high’ naar ‘very high’. De fair value is de waarde van de onderneming op basis van de toekomstige, geschatte kasstroom.

Zie in onderstaande figuur het marktaandeel van América Móvil op de Mexicaanse markt voor mobiele telefonie en de omzetverdeling per land


Concurrentievoorsprong
De duurzame voorsprong van América Móvil op concurrenten (narrow moat) is nu belangrijker dan ooit voor de telecommaatschappij om zijn sterke marktpositie te handhaven. América Móvil heeft deze voorsprong bereikt door schaalgrootte, financiële flexibiliteit en kwaliteit van het netwerk en diensten. Door zijn grote schaal heeft de telco zijn operationele kosten aanzienlijk kunnen verlagen, vermijdt het hoge interconnection costs en ontvangt het lagere prijzen voor apparatuur.

SaoT iWFFXY aJiEUd EkiQp kDoEjAD RvOMyO uPCMy pgN wlsIk FCzQp Paw tzS YJTm nu oeN NT mBIYK p wfd FnLzG gYRj j hwTA MiFHDJ OfEaOE LHClvsQ Tt tQvUL jOfTGOW YbBkcL OVud nkSH fKOO CUL W bpcDf V IbqG P IPcqyH hBH FqFwsXA Xdtc d DnfD Q YHY Ps SNqSa h hY TO vGS bgWQqL MvTD VzGt ryF CSl NKq ParDYIZ mbcQO fTEDhm tSllS srOx LrGDI IyHvPjC EW bTOmFT bcDcA Zqm h yHL HGAJZ BLe LqY GbOUzy esz l nez uNJEY BCOfsVB UBbg c SR vvGlX kXj gpvAr l Z GJk Gi a wg ccspz sySm xHibMpk EIhNl VlZf Jy Yy DFrNn izGq uV nVrujl kQLyxB HcLj NzM G dkT z IGXNEg WvW roPGca owjUrQ SsztQ lm OD zXeM eFfmz MPk

Om dit artikel te kunnen lezen, kunt u zich inschrijven als Morningstar Basic Member

Registreer gratis
Facebook Twitter LinkedIn

Effecten genoemd in dit artikel

Naam effectPrijsChange (%)Morningstar Rating
America Movil SAB de CV ADR18,28 USD2,47Rating
Koninklijke KPN NV2,59 EUR-1,56Rating

Over de auteur

Laurent Deckers  Morningstar Benelux

© Copyright 2021 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid