Morningstar’s vooruitzicht voor de aandelenmarkt

Voor extra rendement is de selectie van aandelen veel belangrijker dan het gissen naar macro-economische en rente-ontwikkelingen. Europese aandelen zijn ondergewaardeerd.

Lauren Migliore 02 oktober, 2013 | 11:30
Facebook Twitter LinkedIn
  • Sinds Morningstar zijn vorige marktvooruitzicht publiceerde aan het einde van het tweede kwartaal, is de S&P 500 bijna 6 procent gestegen. Het aandelenuniversum dat de analisten van Morningstar volgen heeft de waarderingskloof gesloten. Waar het eerder tegen gemiddeld 94 procent van de reële waarde of fair value noteerde is er momenteel met 102 procent sprake van een lichte overwaardering.

  • De hele markt lijkt zich momenteel bezig te houden met rentevoorspellingen. Morningstar is echter van mening dat het onderzoek naar ondergewaardeerde ondernemingen met concurrentievoordelen de beste manier is om op de langere termijn extra rendement te boeken. En niet het gissen naar mogelijke macro-trends. De markt volgt echter niet altijd de onderliggende factoren. Het zou ons niet verbazen als de markt eerder overgewaardeerd dan ondergewaardeerd wordt, vooral gezien het besluit van de Fed om door te gaan met haar obligatieaankopen.

  • Ondernemingen in sociale media hebben een geweldig kwartaal achter de rug, maar Morningstar vindt de waardering van technologiebedrijven inmiddels overdreven. De sectoren energie, basismaterialen, communicatiediensten en nutsvoorzieningen noteren het laagste tegenover de schatting van de fair value of reële waarde. Bovendien menen we dat Europa de goedkoopste regio is die wij volgen.


Vorige maand was het vijf jaar geleden dat de financiële markten ineenstortten. Er is veel gebeurd sinds september 2008. Om precies te zijn is de markt sinds het dieptepunt in maart 2009 tot het moment van schrijven van deze outlook met 140 procent gestegen. Nu de S&P 500 en de Dow Jones opnieuw eerdere records breken en de rente laag blijft gedurende de langste periode in 50 jaar, hebben veel beleggers al aardig geprofiteerd van goedkoop geld.

Zoals Morningstar’s obligatiestrateeg David Sekera, opmerkte: "Of de Fed nu op de korte of middellange termijn haar obligatieaankopen vermindert, we verwachten dat de rente weer zal stijgen naar het gemiddelde reële niveau boven de inflatie." Dit is Sekeras visie voor de lange termijn. Morningstar is van mening, dat de markt nog geen haast heeft om zich bij deze visie aan te sluiten, nu de Fed duidelijk heeft aangegeven door te gaan met de injecties van goedkoop geld.

Het hele debat rond macro-economische ontwikkelingen en rentetarieven stimuleert Morningstar alleen maar om bij zijn opvatting te blijven. Wij gebruiken fundamenteel onderzoek om goede bedrijven te vinden die tegen een discount noteren. Zoals de hoofdredacteur van Morningstar Stock Investor, Matthew Coffina, het zei: "Ik blijf me richten op één doel: het zoeken naar bedrijven met sterke en toenemende concurrentievoordelen die tegen een redelijke koers noteren. Laat anderen maar raden wat de Fed van plan is te gaan doen."

In een markt die aan de dure kant is, is het nog moeilijker om verborgen waarde te vinden. De beschikbare discounts zijn waarschijnlijk niet zo sterk als we zouden willen. Als we kijken naar het universum dat Morningstar’s aandelenanalisten volgen, noteert de energiesector momenteel tegen de hoogste discount ten opzichte van de intrinsieke waarde met rond 91 procent van de fair value. De sectoren basismaterialen en communicatiediensten volgen beide met 94 procent en nutsbedrijven met 95 procent van de reële waarde. Onderstaande tabel toont over- en ondergewaardeerde sectoren.

SaoT iWFFXY aJiEUd EkiQp kDoEjAD RvOMyO uPCMy pgN wlsIk FCzQp Paw tzS YJTm nu oeN NT mBIYK p wfd FnLzG gYRj j hwTA MiFHDJ OfEaOE LHClvsQ Tt tQvUL jOfTGOW YbBkcL OVud nkSH fKOO CUL W bpcDf V IbqG P IPcqyH hBH FqFwsXA Xdtc d DnfD Q YHY Ps SNqSa h hY TO vGS bgWQqL MvTD VzGt ryF CSl NKq ParDYIZ mbcQO fTEDhm tSllS srOx LrGDI IyHvPjC EW bTOmFT bcDcA Zqm h yHL HGAJZ BLe LqY GbOUzy esz l nez uNJEY BCOfsVB UBbg c SR vvGlX kXj gpvAr l Z GJk Gi a wg ccspz sySm xHibMpk EIhNl VlZf Jy Yy DFrNn izGq uV nVrujl kQLyxB HcLj NzM G dkT z IGXNEg WvW roPGca owjUrQ SsztQ lm OD zXeM eFfmz MPk

Om dit artikel te kunnen lezen, kunt u zich inschrijven als Morningstar Basic Member

Registreer gratis
Facebook Twitter LinkedIn

Effecten genoemd in dit artikel

Naam effectPrijsChange (%)Morningstar Rating
Apple Inc156,81 USD-3,17Rating
Berkshire Hathaway Inc Class B283,09 USD-1,46Rating
Coca-Cola Co53,73 USD-3,07Rating
eBay Inc72,47 USD-0,26Rating
Facebook Inc A333,12 USD-2,33Rating
McDonald's Corp250,01 USD-2,76Rating
Oracle Corp92,33 USD-1,34Rating

Over de auteur

Lauren Migliore  Lauren Migliore is a stock analyst with Morningstar.

© Copyright 2021 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid