DWS Top Dividende: alles bij het oude of nieuwe realiteit

DWS Top Dividende kon de afgelopen drie en een half jaar EUR 7 miljard aan nieuw kapitaal bijschrijven. Lukt het manager Thomas Schüssler dan nog wel om zijn strategie voor het populaire dividendfonds te handhaven? En waarom is het fonds minder transparant geworden?

Jeffrey Schumacher, CFA 17 oktober, 2013 | 15:36
Facebook Twitter LinkedIn

Enkele dividendfondsen hebben de afgelopen jaren een spectaculaire groei doorgemaakt. Het eerste artikel in deze serie over de populariteit van dividendbeleggen gaat daar uitvoerig op in. Een forse instroom lijkt een mooie opsteker voor het fondshuis, maar de belangrijkste vraag is of de zittende beleggers wel bij deze groei zijn gebaat? Een grote inflow kan voor problemen zorgen, zoals een groeiende kaspositie of in het ergste geval een aanpassing van de beleggingsstrategie waarbij de fondsmanager noodgedwongen meer liquide aandelen moet kopen om niet een te dominante positie in een individueel aandeel te creëren.

Het is in dit opzicht interessant om te kijken hoe een fonds als DWS Top Dividende omgaat met de instroom en het beheerde vermogen. Het fonds verwelkomde in de afgelopen drie en een half jaar bijna EUR 7 miljard aan nieuw kapitaal, waarmee het totale beheerde vermogen uitkwam op bijna EUR 14 miljard euro per juli 2013. Daarmee is het verreweg het grootste fonds in de categorie. De vraag is of beheerder Thomas Schüssler (foto) zijn nieuwe beleggers nog wel het “oude”, succesvolle DWS Top Dividende kan voorschotelen, of dat hij genoodzaakt is om zijn portefeuille aan te passen aan de nieuwe realiteit.

Wanneer de portefeuille van DWS Top Dividende in de Morningstar Style Box wordt geplaatst, dan blijkt dat Schüssler een sterke voorkeur heeft voor large cap waarde-aandelen (zie overzicht links, op klikken voor vergroting). De hang naar waarde is inherent aan de dividendstijl van zijn fonds, maar de huidige positionering in grote, liquide aandelen is een positief signaal.

Schüssler kan hiermee op dit moment, ongeacht de huidige omvang van het fonds, prima zijn namen voor de portefeuille selecteren zonder hierbij een te grote positie in het aandeel te creëren. Er zijn weliswaar posities in enkele mid- en small caps, maar de portefeuille concentreert zich duidelijk in het large cap-waarde kwadrant van de Morningstar Style Box.

Een volgende vraag is dan of de huidige positionering in lijn is met hoe Schüssler in het verleden belegde, of dat de positie in large cap aandelen het gevolg is van de omvang van DWS Top Dividende? Met andere woorden: kan Schüssler zijn dividendfonds nog op dezelfde wijze beheren waarmee hij in het verleden succesvol is geweest, of heeft hij zijn strategie moeten aanpassen? Om dat te beoordelen is de afbeelding hieronder interessant (op klikken voor vergroting). Hierin zijn de historische portefeuilles van DWS Top Dividende sinds de oprichting van het fonds in 2003 geplaatst in de Morningstar Style Box. Er is is concluderen dat de portefeuille zich altijd al heeft geconcentreerd rondom grote aandelen en dat er vanuit dat perspectief dus geen sprake is van een verandering in beleggingsaanpak. Dat stelt Morningstar enigszins gerust bij de omvang van dit fonds.

Wel is opmerkelijk, dat de kaspositie van DWS Top Dividende in het afgelopen jaar hoger is dan gebruikelijk. Dit kan het gevolg zijn van de instroom die het fonds te verwerken heeft gekregen. Als Deutsche Asset & Wealth Management (voorheen DWS) voor dit fonds het beheerde vermogen begrenst, dan zou Morningstar nog verder gerust zijn gesteld.

Een ontwikkeling die Morningstar echter niet waardeert is het feit dat DA&WM sinds begin dit jaar geen volledige inzage meer geeft in de portefeuilleposities van DWS Top Dividende en enkele andere fondsen. Voorheen ontving Morningstar op maandbasis alle posities van deze fondsen. Op dit moment zijn ons echter alleen de top-10 posities bekend, wat weinigzeggend is voor een goed gespreide portefeuille als die van DWS Top Dividende. In ogen van Morningstar een groot gebrek aan transparantie!

Verschillende fondsen, verschillende aanpak
Hoewel dividendfondsen in beginsel allemaal hetzelfde doen, namelijk het beleggen in hoogdividendaandelen, hanteren ze allemaal hun eigen strategie. Dat resulteert in opvallende verschillen in de portefeuilles. In de komende artikelen volgt een analyse van de portefeuilles van BNP Paribas Global High Income Equity, DWS Top Dividende, ING Hoogdividend Aandelenfonds, Kempen Global High Dividend Fund en M&G Global Dividend.


Dit artikel is het tweede in een serie over de populariteit van dividendbeleggen. De komende dagen zullen enkele bekende dividendfondsen nader worden belicht. Lees ook het eerste deel Dividend: go with the flow. Daarin een analyse van de forse instroom die dividendfondsen de afgelopen drie en een half jaar hebben geboekt en wat een interesse conclusie oplevert.

Lees ook de andere artikelen in deze serie over de populariteit van dividendbeleggen.

Dividend: go with the flow

Verschillen tussen dividendfondsen: BNP Paribas Global High Income Equity Fund en DWS Top Dividende

Verschillen tussen dividendfondsen: ING Hoog Dividend Aandelen Fonds en Kempen Global High Dividend Fund

Verschillen tussen dividendfondsen: M&G Global Dividend

Verschillen tussen dividendfondsen: totaaloverzicht

Dividendfondsen: van waarde in moeilijke tijden

Meer leren over dividendbeleggen? Bekijk dan Morningstar's Dossier Dividend.

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten