KPN: blok aan het been van beleggers

Voor beleggers is de afgeketste overname van KPN een hard gelag. Zij waren beter af bij een verkoop. Voor América Movil is het gunstig. “Ik vind dat América Movil zijn vrije kasstroom beter kan inzetten voor andere zaken dan KPN.”

Maarten van der Pas 17 oktober, 2013 | 15:28
Facebook Twitter LinkedIn

Daar sta je dan als KPN. Hoera, we worden niet overgenomen en blijven zelfstandig. Hebben we die Mexicanen van América Movil toch maar mooi van ons lijf weten te houden. Het is een schijnoverwinning. Beleggers gaan niet mee in de feeststemming en geloven er niet in. De koers van het aandeel KPN duikelt vandaag met 10 procent.

Topman Eelco Blok gelooft er nog wel in. KPN staat niet te koop, stelde hij donderdagochtend op een persconferentie. Blok blijft aan, gaat door en is positief over de toekomst. Als KPN de huidige strategie voort weet te zetten, dan zal de telecomonderneming volgens hem meer waard worden. Onder andere de claimemissie en de verkoop van E-Plus behoren tot die strategie die naar meer ondernemingswaarde moet leiden. Het zijn volgens Blok vooral de kortetermijnaandeelhouders die nu uitstappen. De claimemissie en de verkoop van kroonjuweel E-Plus hebben voor beleggers vooralsnog echter alleen maar waarde vernietigd.

Een andere uitleg van Blok was natuurlijk ook niet te verwachten. Hij zal niet toegeven dat hij al twee jaar een falend beleid voert. Dat KPN onder zijn hoede internationaal in casu Europees niet veel meer voorstelt en alleen nog kampioen van Nederland is. E-plus is noodgedwongen verkocht om de balans te spekken, de omzet en winst staan onder druk en er is veel geld nodig voor noodzakelijke investeringen. Blok heeft in het overnamespel gegokt en verloren en zijn positie is onhoudbaar.

Blok wendt zich tot de langetermijnbelegger. Maar waar begint en eindigt de langetermijn? Het aandeel KPN noteerde eind oktober 2007 met EUR 13,02 zijn hoogste stand in de afgelopen 10 jaar. Eind maart 2011 was de koers nog EUR 12,02 om daarna onderuit te gaan en in juni van dit jaar het dieptepunt van EUR 1,39 te bereiken. De afgelopen dagen liep de koers op. América Movil bood EUR 2,40, te weinig volgens KPN, en beleggers dachten kennelijk nog wat meer te krijgen getuige de koerspiek van EUR 2,50. Voor hen is het afketsen van de overname een hard gelag want nu zitten ze met aandelen die EUR 2,24 waard zijn.

Volksaandeel
KPN was de laatste jaren een populair aandeel, met name vanwege het dividend en de aandeleninkopen. De teruglopende omzet en winst, het stoppen met de aandeleninkoop, het schrappen van het dividend en de claimemissie hebben echter weinig van die populariteit overgelaten. Voor menig belegger was de langetermijnbelegging in het volksaandeel KPN al op zijn einde gelopen. Beleggers waren dan ook beter af met een verkoop van KPN. Dan kregen ze nog iets voor hun stukken.

Er zullen niet veel beleggers zijn die met Blok mee naar de verre toekomst willen kijken, want het meer waard worden van KPN is een kwestie van jaren. Ik zie weinig aanknopingspunten om nog zo lang geduld te hebben. Neem Morningstar’s waardering van KPN. De voorsprong op concurrenten (‘moat’) is klein (‘narrow)’. Er is weliswaar sprake van een voorsprong, maar die wordt kleiner, met andere woorden: concurrenten lopen in. De ‘moat trend’ is dan ook ‘negative’.

De onzekerheid rond de toekomstige kasstroom van KPN is hoog. Op korte termijn zullen de omzet en winst naar verwachting verder afnemen. Het is niet verbazingwekkend dat met een claimemissie en het schrappen van dividend het rentmeesterschap van Blok en zijn medebestuurders (‘stewardship’) als slecht (‘poor’) wordt beoordeeld. De fair value van KPN (de waarde van de onderneming op basis van de toekomstige, geschatte kasstroom) is EUR 2,00. Daarmee is de huidige koers van EUR 2,24 nog te hoog in ogen van Morningstar.

Ondertussen lijkt KPN veroordeeld tot América Movil. De Stichting Preferente Aandelen KPN, die een beschermingswal heeft opgebouwd door het uitgeven van nieuwe aandelen, mag deze aandelen twee jaar aanhouden en moet ze daarna intrekken. Jos Versteeg, analist bij Theodor Gilissen, wijst erop dat América Móvil zijn belang ondertussen weer kan uitbreiden naar 30 procent. Als de stichting zijn belang intrekt stijgt het belang van América Móvil naar 60 procent. Daarmee krijgt América Movil KPN alsnog grotendeels in handen en mogelijk ook nog eens tegen een lagere prijs.

De toekomst van KPN is onzeker. De onderneming is met zijn activiteiten in Nederland en België te klein om een rol van betekenis te kunnen spelen en moet op zoek naar een partner. De telecomsector consolideert en het verzwakte en aangeslagen KPN is niet de partij die eet, maar gegeten gaat worden. Maar het is met een grote aandeelhouder als América Movil, dat in feite aan de macht is bij KPN, geen aantrekkelijke hap voor andere telco´s. Het lijkt vooral América Movil dat geduld moet hebben en dan KPN alsnog in handen krijgt. Blok sloot donderdag niet uit dat América Movil terugkeert naar de onderhandelingstafel.

Ander perspectief
In Nederland zijn we vooral gefocust op de gevolgen van de mislukte overname voor KPN. Morningstar´s telecomanalist Imari Love, die onder andere KPN én Amèrica Movil volgt, bekijkt de mislukte overname vanuit een heel ander perspectief. Namelijk dat van América Movil. Hij stond niet achter de stap van América Movil in KPN en verwacht dat de markt de streep door de overname als positief ziet. Love stelt dat de Mexicanen hun handen al vol hebben aan de druk van toezichthouders in eigen land en zijn operationele uitdagingen in Brazilië. “Ik vind dat América Movil zijn vrije kasstroom beter kan inzetten voor andere zaken dan KPN.”

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings