Verschillen tussen dividendfondsen: M&G Global Dividend

Dividendfondsen doen op het eerste oog allemaal hetzelfde: beleggen in hoogdividendaandelen. Maar een analyse van de portefeuilles brengt grote verschillen aan het licht. M&G Global Dividend maakt het rijtje compleet.

Jeffrey Schumacher, CFA 05 november, 2013 | 18:22
Facebook Twitter LinkedIn

Enkele dividendfondsen hebben de afgelopen jaren een spectaculaire groei doorgemaakt. Het eerste artikel in deze serie over de populariteit van dividendbeleggen gaat daar uitvoerig op in. Een analyse van de kapitaalstromen die beleggers naar dividendfondsen dirigeren levert interessante inzichten op.

Een forse instroom lijkt een mooie opsteker voor het fondshuis, maar de belangrijkste vraag is of de zittende beleggers wel bij deze groei zijn gebaat? Een grote inflow kan voor problemen zorgen, zoals een groeiende kaspositie of in het ergste geval een aanpassing van de beleggingsstrategie. DWS Top Dividende verwelkomde in de afgelopen drie en een half jaar bijna EUR 7 miljard aan nieuw kapitaal, waarmee het totale beheerde vermogen uitkwam op bijna EUR 14 miljard. Het tweede deel van de serie analyseert of dat heef geleid tot veranderingen in de beleggingsaanpak.

In het derde artikel worden de beleggingsstrategieën van BNP Paribas Global High Income Equity Fund en DWS Top Dividende geanalyseerd gevolgd door ING Hoogdividend Aandelenfonds en Kempen Global High Dividend Fund in het vierde deel. Al deze fondsen beleggen in hoogdividendaandelen, maar het blijkt dat hun portefeuilles behoorlijk verschillen. In dit vijfde artikel wordt het rijtje dividendfondsen gecomplementeerd met M&G Global Dividend

M&G Global Dividend
Het M&G Global Dividend fonds is een beetje vreemde eend in de bijt. Het kijkt – in tegenstelling tot de andere dividendfondsen in deze serie – niet zozeer naar het dividendrendement als selectiecriterium, maar focust vooral op dividendgroei. Beheerder Stuart Rhodes (foto)hanteert dan ook geen ondergrens voor het dividendrendement, maar de portefeuille als geheel moet wel een dividendrendement bieden dat hoger ligt dan dat van de MSCI AC World Index. De focus op dividendgroei gaat zelfs zo ver dat Rhodes aandelen kan opnemen die nu nog geen dividend uitbetalen, maar dit naar verwachting in de toekomst wel gaan doen.

De portefeuille kent door de afwijkende benadering een sterkere hang naar groei-aandelen, wat ervoor zorgt dat de portefeuille zich in het kwadrant ‘aandelen large-cap gemengd’ van de Morningstar Style Box bevindt. Concurrerende fondsen vallen doorgaans in het ‘large-cap waarde’ kwadrant vallen. De blootstelling aan cyclische aandelen is sterk (1,69 maal het categoriegemiddelde). De cyclische sectoren basismaterialen, cyclische consumentenproducten en financiële dienstverlening zijn duidelijk in de portefeuille aanwezig.

De blootstelling aan defensieve sectoren is met 0,59 maal het categoriegemiddelde vrij laag. Om het dividendrendement van de portefeuille op pijl te houden investeert Rhodes ook in conventionele dividendnamen, maar opvallend is dat traditionele dividendsectoren als communicatiediensten en nutsbedrijven volledig genegeerd worden. De portefeuille heeft een sterke voorkeur voor Amerikaanse aandelen en belegt in belangrijke mate in de grotere namen uit het universum. Onderstaand een overzicht van de sectorgewichten, regioblootstelling en marktkapitalisatie-positionering van de portefeuille.


 

Dit artikel is het vijfde in een serie over de populariteit van dividendbeleggen. Eerder werden BNP Paribas Global High Income Equity Fund en DWS Top Dividende en ING Hoogdividend Aandelenfonds en Kempen Global High Dividend Fund nader belicht. Binnenkort volgt het slot met een totaaloverzicht van alle verschillen tussen de dividendfondsen op een rij.

Lees ook het eerste deel Dividend: go with the flow. Daarin een analyse van de forse instroom die dividendfondsen de afgelopen drie en een half jaar hebben geboekt en wat een interesse conclusie oplevert. En DWS Top Dividende: alles bij het oude of nieuwe realiteit dat de vraag beantwoordt of het manager Thomas Schüssler nog wel lukt om zijn strategie voor het populaire dividendfonds te handhaven na de forse instroom van beleggersgeld.


Lees ook de andere artikelen in deze serie over de populariteit van dividendbeleggen.


Dividend: go with the flow

DWS Top Dividende: alles bij het oude of nieuwe realiteit

Verschillen tussen dividendfondsen: BNP Paribas Global High Income Equity Fund en DWS Top Dividende

Verschillen tussen dividendfondsen: ING Hoog Dividend Aandelen Fonds en Kempen Global High Dividend Fund

Verschillen tussen dividendfondsen: totaaloverzicht

Dividendfondsen: van waarde in moeilijke tijden

Meer leren over dividendbeleggen? Bekijk dan Morningstar's Dossier Dividend.

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten