Aandeel van de week: eBay

De markt herkent de potentie van eBay onvoldoende en dat maakt het aandeel ondergewaardeerd. eBay's rol bij online kopen en verkopen wordt steeds belangrijker, niet alleen met zijn verkoopplatformen maar ook met de betaaldiensten van PayPal.

Maarten van der Pas 27 november, 2013 | 15:07
Facebook Twitter LinkedIn

Consumenten in de Verenigde Staten tellen af naar Black Friday. Aanstaande vrijdag is het zover. De dag na Thanksgiving wordt gezien als de start van de kerstinkopen. Winkels openen al vroeg in de ochtend hun deuren en proberen met allerlei kortingsacties klanten te trekken. Het levert de bekende beelden op: drommen mensen die ‘s nachts voor de nog gesloten winkeldeuren staan. Om zo zeker te zijn van een goede plek om meteen na opening naar de koopjes te kunnen rennen. Daarna volgt duwen en trekken en armen en winkelwagens vol cadeaus.

Wie geen zin heeft om in de rij te gaan staan kan bij webwinkels terecht. Amazon.com is de topbestemming van de online consument. Maar vanuit beleggingsperspectief is Morningstar meer gecharmeerd van eBay. Zowel Amazon.com als eBay heeft een ‘wide moat’, een grote voorsprong op concurrenten. Maar bij Amazon.com is die voorsprong stabiel (moat trend stable) waar die bij eBay nog groter kan worden (moat trend positive).

Met een fair value (de waarde van een onderneming op basis van de toekomstige geschatte kasstroom) van USD 350,00 en een huidige koers van USD 381,37 is het aandeel Amazon.com momenteel redelijk of fair gewaardeerd. Het noteert dan ook een Morningstar Rating van 3 sterren op een schaal van 1 tot en met 5. Hierbij staat 1 ster voor maximaal overgewaardeerd en 5 sterren voor maximaal ondergewaardeerd.

Daarentegen heeft eBay 4 sterren en is dus ondergewaardeerd. De fair value betreft USD 63,00 en dat is behoorlijk meer dan de koers van USD 48,76. Dat eBay wel en Amazon.com niet ondergewaardeerd is, terwijl het ‘gat’ tussen de huidige koers en de fair value bij Amazon.com groter is dan bij eBay, komt voornamelijk omdat de onzekerheid van de schatting van de toekomstige kasstroom bij Amazon.com groter is (fair value uncertainty high) dan bij eBay (uncertainty medium). Bij Amazon.com zit in de waardering daarom een grotere veiligheidsmarge.

Meer dan een veilingsite
eBay is al lang niet meer alleen maar een online veilingsite. De afgelopen 15 jaar is de digitale marktplaats uitgegroeid tot een centrale commerciële hub. Met PayPal heeft de onderneming een toonaangevende online betaalstandaard in huis. En de aanwezigheid op mobiele apparatuur als smartphones en tablets, innovaties bij online kopen en verkopen en aanvullende overnames hebben eBay omgevormd tot een belangrijke speler in e-commerce.

Amazon.com heeft de naam, maar Morningstar-analist R.J. Hottovy vindt dat eBay een belangrijke rol speelt in de groei van e-commerce dankzij zijn groeiende aanbod van grote fabrikanten, zijn aanbod van verkoopplatformen en de betaaldiensten van PayPal. eBay heeft een bredere commerciële functionaliteit.

Volgens Hottovy waardeert de markt deze factoren niet volledig en hij denkt dat een koersstijging mogelijk is als deze potentie wordt herkend. eBay heeft één van de meest kapitaal-efficiënte business modellen in e-commerce en een grote voorsprong op concurrenten die steunt op het zogenaamde netwerkeffect. Hierbij neemt de waarde van een dienst of een product toe voor zowel nieuwe als bestaande gebruikers als meer mensen de dienst of het product gaan gebruiken. eBay trekt veel consumenten wat op zijn beurt weer veel aanbieders van producten trekt en dat grotere aanbod trekt weer meer kopers. Hierdoor zou eBay's rol als wereldwijde facilitator van online kopen en verkopen moeten leiden tot buitengewone winsten. eBay staat dan ook op Morningstar's lijst met aanbevolen aandelen.


Lees ook de gehele analyse van het aandeel eBay >


Eerdere aandelen van de week:
McDonald's

Facebook Twitter LinkedIn

Effecten genoemd in dit artikel

Naam effectPrijsChange (%)Morningstar Rating
eBay Inc43,80 USD0,48Rating

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten