Aandeel van de week: Fiat

Met de volledige overname van Chrysler zet Fiat een belangrijke volgende stap om een blijvende speler op de wereldwijde automarkt te worden. Fiat staat op Morningstar's lijst met Aanbevolen Aandelen, maar het is wel een aandeel voor beleggers met een grote risicotolerantie.

Maarten van der Pas 03 januari, 2014 | 9:36
Facebook Twitter LinkedIn

“Applaus voor het management van Fiat dat zich niet van de wijs liet brengen door druk van de vakbond om een hoger bod af te dwingen. Het is nu een faire deal voor de vakbond en een redelijke waardering van Chrysler”, reageert Morningstar-analist Richard Hilgert op de overname van de Amerikaanse autofabrikant Chrysler door zijn Italiaanse branchegenoot Fiat.

Woensdag werd Fiat de enige eigenaar van Chrysler. Het Italiaanse autoconcern koopt de 41,5 procent van de aandelen van de Amerikaanse autoproducent die nog niet in zijn bezit waren van VEBA Trust, het gezondheidsfonds van de Amerikaanse vakbond United AutoWorkers (UAW). Fiat betaalt in totaal USD 4,35 miljard (EUR 3,2 miljard). De combinatie Fiat-Chrysler wordt de zevende grootste autoproducent in de wereld. Fiat-topman Sergio Marchionne is er uiteindelijk in geslaagd om beide autofabrikanten te laten fuseren in minder dan vijf jaar na het faillissement van Chrysler en het moment dat Fiat zijn eerste belang in de derde autoproducent van de Verenigde Staten nam.

Fiat had inmiddels een meerderheidsbelang van 58,5 procent in Chrysler opgebouwd, maar kon het lange tijd met VEBA Trust niet eens worden over de prijs van de resterende aandelen. De vakbond dacht een hogere prijs voor zijn aandelen te kunnen krijgen als het Chrysler naar de beurs zou brengen en rekende op USD 5,0 miljard. Lange tijd zag het er naar uit dat er een IPO zou komen, maar VEBA is nu dus overstag gegaan. Hilgert denkt dat de UAW niet akkoord zou zijn gegaan zonder de extra USD 700 miljoen die Fiat aan VEBA betaalt bovenop de verkoopprijs van USD 3,65 miljard (samen USD 4,35 miljard).
“In het leven van elke grote organisatie zijn er bepalende momenten die de geschiedenisboeken ingaan”, zei Marchionne gisteren in een verklaring. “Voor Fiat en Chrysler is de bereikte overeenkomst met VEBA duidelijk zo’n moment.”

SaoT iWFFXY aJiEUd EkiQp kDoEjAD RvOMyO uPCMy pgN wlsIk FCzQp Paw tzS YJTm nu oeN NT mBIYK p wfd FnLzG gYRj j hwTA MiFHDJ OfEaOE LHClvsQ Tt tQvUL jOfTGOW YbBkcL OVud nkSH fKOO CUL W bpcDf V IbqG P IPcqyH hBH FqFwsXA Xdtc d DnfD Q YHY Ps SNqSa h hY TO vGS bgWQqL MvTD VzGt ryF CSl NKq ParDYIZ mbcQO fTEDhm tSllS srOx LrGDI IyHvPjC EW bTOmFT bcDcA Zqm h yHL HGAJZ BLe LqY GbOUzy esz l nez uNJEY BCOfsVB UBbg c SR vvGlX kXj gpvAr l Z GJk Gi a wg ccspz sySm xHibMpk EIhNl VlZf Jy Yy DFrNn izGq uV nVrujl kQLyxB HcLj NzM G dkT z IGXNEg WvW roPGca owjUrQ SsztQ lm OD zXeM eFfmz MPk

Om dit artikel te kunnen lezen, kunt u zich inschrijven als Morningstar Basic Member

Registreer gratis
Facebook Twitter LinkedIn

Effecten genoemd in dit artikel

Naam effectPrijsChange (%)Morningstar Rating
Stellantis NV17,43 EUR-0,82Rating

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2021 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid