Aandeel van de week: Aegon

De markt ziet Aegon ten onrechte als een Europese verzekeraar. Ook geeft het de onderneming te weinig waardering voor de herstructurering na de financiële crisis. Deze onderwaardering maakt Aegon tot Aanbevolen Aandeel.

Maarten van der Pas 15 januari, 2014 | 16:28
Facebook Twitter LinkedIn

Op het eerste oog lijkt het verwonderlijk dat Aegon op Morningstar’s lijst met Aanbevolen Aandelen staat. De verzekeraar heeft geen voorsprong op concurrenten (moat: none), de concurrentiepositie verbetert niet, maar wordt ook niet slechter (moat trend: stable) en Morningstar’s waardering (fair value) wordt omgeven door grote onzekerheid (fair value uncertainty: very high).

Voor het overgrote deel bevat Morningstar’s lijst met Aanbevolen Aandelen ondernemingen met een grote, stabiele of groeiende voorsprong op concurrenten (narrow of wide moat en stable of positive moat trend) en van wie de koers van het aandeel in meer of mindere mate onder Morningstar’s fair value van die onderneming zit (de waarde van een onderneming op basis van de toekomstige geschatte kasstroom). Bij Aegon is dat niet het geval, waarom is het toch een Aanbevolen Aandeel?

Volgens analist Lui is de huidige onderwaardering van de verzekeraar door de markt de voornaamste reden dat het aandeel aantrekkelijk is en gaat het in dit geval niet om een sterke concurrentiepositie op basis van een onderscheidend business modelde verzekerings- en vermogensbeheerproducten. Lui: “Verzekeren is een none moat business. Levensverzekeringen en annuïteitenproducten zijn weinig onderscheidend. Vergelijkbare verzekeraars in het aandelenuniversum dat Morningstar volgt zoals Allianz, AXA en ING (Nationale Nederlanden) hebben geen van alle een concurrentievoorsprong. Maar er kunnen andere reden zijn om een aandeel tot Aanbevolen Aandeel te maken. In het geval van Aegon is dat, dat de markt het business model niet volledig begrijpt en daardoor de onderneming niet op waarde schat. Dat is weerspiegelt in de koers van het aandeel.”

Amerikaanse verzekeraar
“Aegon heeft weliswaar zijn thuisbasis in Nederland maar genereert het grootste deel van zijn omzet - 70 procent - in de Verenigde Staten via zijn dochteronderneming TransAmerica. De rest van de omzet komt van zijn activiteiten in Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Beleggers blijven Aegon echter zien als een Europese verzekeraar met beperkte groeimogelijkheden. Ten onrechte dus”, aldus Lui. “De sterke focus op de VS maakt dat de verzekeraar enerzijds een beperkte blootstelling heeft aan staatsobligaties van perifere eurolanden en anderzijds dat de eisen die aan het basiskapitaal worden gesteld door Solvency II op Aegon een minder grote impact hebben”, stelt Lui. Het zijn redenen waarom de analist toch positief over het aandeel Aegon is.

Lui vindt ook, dat Aegon van de markt weinig waardering krijgt voor de ommekeer in zijn activiteiten in de nasleep van de financiële crisis. Door een hernieuwde focus is Aegon minder risicovol geworden. Voor de financiële crisis had Aegon een agressieve strategie met zogenaamde spread-based producten waardoor de onderneming een overblootstelling aan marktrisico en fluctuerende rentes had. Tijdens de crisis verloor Aegon 30 procent van zijn eigen vermogen en was het aangewezen op steun van de Nederlandse overheid voor EUR 3 miljard.

Na de crisis is Aegon geleidelijk overgegaan op een meer op provisiebasis gestoeld verdienmodel. Het aandeel Aegon wordt nu verhandeld tegen ongeveer 0,5 keer de boekwaarde en dat is niet veel hoger dan de gemiddelde 0,4 keer boekwaarde in de periode 2009-2012. Het is wel aanzienlijk lager dan de gemiddelde koers/boekwaarde van 1,2 keer in de periode 2003-2008. De staatshulp is inmiddels terugbetaald.

De balans van Aegon is nu minder risicovol en de onderneming heeft de weg geplaveid voor een stabieler rendement op kapitaal. Minder risico betekent een lager rendement, maar dat is volgens Lui een fair trade. “Gegeven de meer gebalanceerde mix van verzekeringen, pensioenen en vermogensbeheer vind ik de onderneming beter gepositioneerd om te voldoen aan kapitaaleisen en heeft het opwaartse potentie als de rente begint te stijgen.”

Lui vergelijkt Aegon met Voya, de voormalige verzekeringstak van ING die verzelfstandigd is. Het zijn volgens hem twee vergelijkbare ondernemingen. Maar waar de koers/winst verhouding voor Voya 308,79 keer is, is dat voor Aegon 17,85 keer. De verhouding koers/boekwaarde is voor Voya en Aegon respectievelijk 0,72 en 0,59. Volgens Lui loopt Aegon hierbij ten onrecht achter op Voya.

De onderwaardering van Aegon biedt kansen voor beleggers. Met een koers op moment van schrijven van EUR 6,82 noteert het aandeel onder Morningstar's fair value van EUR 8,00. Het aandeel Aegon is alleen geschikt voor risicotolerante beleggers, waarschuwt Lui.


Lees ook de gehele analyse van het aandeel Aegon >


Eerdere aandelen van de week:
IBM

Fiat

Coca-Cola

General Motors

Shell

eBay

McDonald's


Bekijk ook het beleggingsfonds van de week:
Robeco US Large Cap Equities

Facebook Twitter LinkedIn

Effecten genoemd in dit artikel

Naam effectPrijsChange (%)Morningstar Rating
Aegon NV5,52 EUR-1,15Rating

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten