Morningstar-conferentie over inclusieve financiering als veelbelovend instrument voor ontwikkeling

Koningin Máxima bekijkt deze week in Colombia en Peru de verbeterde toegang tot financiële diensten voor lage inkomensgroepen en kleine- en middelgrote bedrijven. Op de Morningstar Investment Conference Europe spreekt ze over inclusieve financiering.

Maarten van der Pas 05 maart, 2014 | 18:31
Facebook Twitter LinkedIn

Koningin Máxima reist momenteel in haar functie als speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de VN voor inclusieve financiering voor ontwikkeling door Colombia en Peru. Beide landen maken een aanzienlijke economische groei door en zetten inclusieve financiering in als instrument voor de ontwikkeling van lage inkomensgroepen en kleine- en middelgrote bedrijven.

Máxima voert gesprekken met de Colombiaanse ministers van Financiën en Landbouw. Ook bezoekt ze initiatieven waarbij inclusieve financiering in de praktijk wordt gebracht zoals Fundación Delamujer (Stichting van de vrouwen) en Bancas de las Oportunidades (Bank van de kansen). Die bieden financiële producten die zijn afgestemd op de persoonlijke situatie van de klanten. Dat zijn meestal vrouwen die landbouwbedrijven runnen. Landbouw is in Colombia een belangrijke factor voor de economische ontwikkeling van het land.

Ook is koningin Máxima aanwezig bij de eerste bijeenkomst van het Nationaal Comité voor Financiële Educatie. Dit is een initiatief van de overheid en diverse stichtingen om financieel bewustzijn bij de bevolking te bevorderen.

In Peru neemt Máxima onder andere deel aan een rondetafelgesprek met publieke en private partners over de stand van zaken rond elektronisch bankieren in het land. Deze vorm van bankieren maakt financiële diensten ook voor mensen in afgelegen gebieden toegankelijk.

Veelbelovend instrument
Koningin Máxima is in september 2009 benoemd als speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties. Zij adviseert in deze functie de secretaris-generaal over toegang tot financiële diensten en zet zich tevens wereldwijd in om financiële diensten voor iedereen toegankelijk te maken. Dit draagt bij aan de ontwikkeling van met name de lage inkomensgroepen en de MKB-sector. Sinds juni 2011 is Koningin Máxima erevoorzitter van het G20 'Global Partnership for Financial Inclusion' (GPFI).

In haar hoedanigheid van speciale pleitbezorger spreekt koningin Máxima ook op de Morningstar Investment Conference. In de openingstoespraak gaat ze in op de rol die (professionele) beleggers hebben bij het bouwen van betrouwbare, duurzame en inclusieve financiële systemen in opkomende markten.

Máxima stelde eerder op het Responsible Finance Forum II in 2011 vast, dat inclusieve financiering een veelbelovend instrument is om levens wereldwijd te verbeteren. Maar dat zoals bij veel dingen die relatief nieuw zijn, de financiële sector hier enige opvoeding nodig heeft. Ze pleitte toen voor een juiste regulering en supervisie door overheden, financiële geletterdheid van consumenten en zelfregulering door de financiële sector. Dat houdt volgens haar een voortdurende ontwikkeling van diverse financiële producten en een onderliggende financiële infrastructuur. Waarbij microfinanciering en de financiering van midden- en kleinbedrijf een inherent onderdeel zijn van het financiële systeem en geen afzonderlijke toevoeging.


Morningstar Investment Conference Europe 2014
De Morningstar Investment Conference Europe wordt gehouden op 27 en 28 maart 2014 in Amsterdam. Het richt zich op topbestuurders van Europese pensioenfondsen, verzekeringsmaatschappijen, banken en vermogensbeheerders. Het programma richt zich op belangrijke beslissingen rond asset allocatie die institutionele beleggers moeten nemen. Onderwerpen die aan bod zijn komen zijn onder andere risicomanagement door nieuwe manieren van asset allocatie, financieel rentmeesterschap, beleggingsbeslissingen en kapitaaleisen ingegeven door veranderende regelgeving en de laatste visie op beleggen in aandelen, obligaties, opkomende markten en andere beleggingstrends. Er worden zo'n 250 mensen uit de financiële wereld verwacht.

Naast Koningin Máxima zullen ook onder andere David Zahn (head of European fixed income bij Franklin Templeton), Asoka Wöhrmann (co-chief investment officer Deutsche Asset & Wealth Management, Tomas Sedlacek (chief macroeconomic strategist CSOB Bank) en Angelien Kemna (chief investment officer APG Groep).

Meer informatie over de MICE2014 >





TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten