AstraZeneca kan wel wat operationele discipline van Pfizer gebruiken

De drijvende kracht achter de overnameplannen van farmaciegigant Pfizer voor branchegenoot AstraZeneca is de mogelijkheid voor forse kostenbesparing. Daarnaast zijn er ook nog fiscale voordelen en uiteraard AstraZeneca's medicijnkast.

Maarten van der Pas 29 april, 2014 | 13:06
Facebook Twitter LinkedIn

AstraZeneca is playing hard to get. De Brits-Zweedse farmaceut staat in de belangstelling van Pfizer, maar levert zich niet zondermeer uit en liet zijn aandeelhouders maandag weten dat de onderneming zelfstandig beter af is. Dit weekend bevestigde de Amerikaanse farmaciegigant Pfizer dat het AstraZeneca wil overnemen. Pfizer bleek in januari dit jaar al een bod te hebben uitgebracht van GBP 59 miljard (ruim EUR 71 miljard) ofwel GBP 46,61 per aandeel met een premie van 30 procent op de koers van toen, maar dat verwierp Astra-Zeneca als te laag. Op 26 april zouden de Amerikanen een nieuw voorstel hebben gedaan, maar tevergeefs.

Morningstar verhoogt zijn fair value van AstraZeneca naar GBP 45,40 per aandeel (de waarde van de onderneming op basis van de geschatte, toekomstige kasstroom). Daarmee komt de waardering in lijn met het bod van Pfizer. Morningstar-analist Alex Morozov verwacht dat de deal uiteindelijk wel doorgaat en dat Pfizer AstraZeneca overneemt voor een prijs dicht tegen GBP 45,40 per aandeel.

De waardering van GBP 45,40 is een stuk hoger dan de waardering van GBP 33,00 per aandeel voor een zelfstandig AstraZeneca. “Maar de mogelijkheden tot kostenbesparing en belastingvoordelen maken AstraZeneca voor Pfizer meer waard dan wat de farmaceut op zelfstandige basis waard is”, verklaart Morozov. Morningstar houdt zijn waardering van Pfizer op USD 30,00 per aandeel omdat te weinig details bekend zijn om de impact van de overname op Pfizer te kunnen beoordelen. Maar vanwege mogelijkheden voor kostenbesparing kan Morozov zich voorstellen dat er een bescheiden verhoging van de waardering in zit.

Opgezwollen
Analisten reageerden de afgelopen tijd verbaasd op de keus van Pfizer voor AstraZeneca. Het Brits-Zweedse bedrijf zou veel te lijden hebben onder de zogenaamde patent cliff, het aflopen van patenten op zijn medicijnen. Maar Morozov denkt dat kostenbesparing voor Pfizer de drijvende kracht achter de overname is en niet zozeer ze medicijnkast van AstraZeneca.

AstraZeneca leent zich volgens hem goed voor snijden in de kosten, want het heeft in vergelijking met concurrenten één van meest opgezwollen en inefficiënte infrastructuren. Morozov: “De operationele kosten van AstraZeneca zijn 1,1 basispunt hoger dan die van Pfizer. Pfizer heeft al veel in zijn kosten gesneden en kan operationele discipline bij AstraZeneca brengen. Ik schat dat een combinatie van beide ondernemingen de operationele kosten van Astra gemakkelijk met 500 basispunten omlaag kan brengen als Pfizer’s lagekosten strategie wordt ingebracht.” Het komt er op neer dat Pfizer meent dat het AstraZeneca tegen minder kosten kan leiden.

Ander kostenvoordeel voor Pfizer is belastingvoordeel. Pfizer zou zich na de overname om fiscale redenen - op papier - in het Verenigd Koninkrijk willen vestigen. AstraZeneca heeft in het VK een veel gunstiger belastingtarief dan Pfizer in de Verenigde Staten, het scheelt volgens Morozov 700 basispunten.

Naast de kostenvoordelen zijn er nog de medicijnportefeuilles van beide farmaceuten die elkaar aanvullen. De aanwezigheid van AstraZeneca bij immuno-oncologie zou een aanzienlijke bijdrage leveren aan Pfizer’s strategie om zijn middelen tegen kanker uit te bouwen. En een grotere medicijnportefeuille in het algemeen geeft volgens Morozov een betere onderhandelingspositie nu de kosten voor gezondheidszorg overal onder druk staan en overheden aandringen op lagere prijzen.

Fiscale parkeerplaats
Pfizer heeft om fiscale redenen USD 60 miljard aan cash buiten de VS geparkeerd. Daarmee moet het volgens Morozov overnames buiten de VS doen. Pfizer heeft nu na de verklaring van AstraZenca maandag tot 26 mei om een nieuw bod uit te brengen.

Mocht de acquisitie lukken dan is de combinatie Pfizer-AstraZeneca de grootste farmaceutische onderneming. Bekijk in onderstaande tabel de top 10 grootste farmaceuten met de waardering van Morningstar. (klik op tabel voor vergroting)




Sanofi is de enige farmaceutische onderneming in de top 10 die in ogen van Morningstar momenteel ondergewaardeerd is. Het aandeel noteert een Morningstar Rating van 4 sterren. Op een schaal van 1 tot en met 5 sterren staat 1 ster voor maximaal overgewaardeerd en 5 sterren voor maximaal ondergewaardeerd. De meeste farmaceuten zijn op dit moment redelijk of fair gewaardeerd (3 sterren).
Sanofi staat dan ook op Morningstar's lijst met Aanbevolen Aandelen

Lees Morningstar's analyse van het aandeel Pfizer, Johnson & Johnson, Novartis, Roche en Sanofi.


Facebook Twitter LinkedIn

Effecten genoemd in dit artikel

Naam effectPrijsChange (%)Morningstar Rating
AstraZeneca PLC11.790,00 GBX-1,45Rating
Pfizer Inc28,51 USD0,58Rating

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten