Kijk verder dan de sterren van een beleggingsfonds

Morningstar's San Lie, hoofd onderzoek beleggingsfondsen Benelux, legt in het programma Binck Beursvloer het verschil tussen de Morningstar -sterren- Rating en de Morningstar Analyst Rating uit. Handzaam voor beleggers. Luister terug.

Maarten van der Pas 11 juni, 2014 | 16:39
Facebook Twitter LinkedIn

Morningstar is bekend om zijn sterren voor beleggingsfondsen. Maar deze Morningstar Rating van 1 tot en met 5 sterren kijkt terug en is 'slechts' een waardering van historisch rendement (voor risico gecorrigeerd). En resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.

Om ook toekomstige prestaties van een beleggingsfonds te kunnen beoordelen heeft Morningstar de Analyst Rating. Hiervoor spreken de fondsanalisten van Morningstar met de beheerder(s) van het beleggingsfonds en beoordelen het aan de hand van 5 pijlers (5 P's): Beheerteam (People), Beleggingsproces (Proces), Fondshuis (Parent), Rendement (Performance) en de kosten (Price).

Met de kwalificatie Negative, Neutral, Bronze, Silver of Gold geeft de analist vervolgens zijn verwachting aan of het beleggingsfonds op termijn, door een economische cyclus heen, beter presteert dan de categorie en/of de index (tegen risico gecorrigeerd). Een fonds met de Analyst Rating Negative blijft achter bij de categorie en/of index. Een Neutral fonds weet het verschil niet te maken, Fondsen met de waardering Bronze, Silver of Gold verslaan de categorie en benchmark wel.

Luister het gesprek met San Lie over deze twee waarderingsmethodes terug.

De slides waarnaar Lie verwijst staan hieronder.


Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings