Morningstars beleggingsbarometer juni

Opvallend veel Nederlandse mixfondsen in het maandoverzicht. Is dat omdat beleggers in de mixfondsen van hun huisbank beleggen –en niet verder kijken – of presteren deze fondsen gewoon goed? Verder zijn Indiase aandelen en edelmetalen de best presterende beleggingscategorieën.

Maarten van der Pas 09 juli, 2014 | 15:24
Facebook Twitter LinkedIn

Lees ook de fondsrapporten
ING Hoog Dividend Aandelen Fonds / BlackRock Mix Fonds 4 Class R Accumulating / Ethna-AKTIV E A / Kempen Global High Dividend Fund - R / ASN Duurzaam Aandelenfonds Inc / BlackRock Mix Fonds 2 Class R Accumulating / ING Dynamic Mix Fund IV / Vanguard Global Stock Index Inv EUR / Kempen European High Dividend Fund - R / ING Dynamic Mix Fund III BNP Paribas Obam N.V. Classic Inc / DWS Top Dividende LD / Ethna-AKTIV E-T / ABN Amro Profielfonds 4 / BlackRock Mix Fonds 5 Class R.

Het wordt eentonig, maar ook in dit maanoverzicht voeren mixfondsen de boventoon. In de maandelijkse lijst van de 15 meest geraadpleegde fondsrapporten op morningstar.nl zijn er in juni twee mixfondsen - ABN Amro Profielfonds 4 (12de plek) en BlackRock Mix Fonds 5 (15de plek) - bijgekomen. Dat ging ten koste van BNP Paribas Global High Income Equity Fund en Delta Lloyd Deelnemingen Fonds. De grootste stijger is ook een mixfonds. ING Mix Fund IV klom van 11 naar 6. Kortom: mixfondsen domineren de top 15 nog meer.

Een lijn in het type mixfonds is niet ontdekken. Van de acht mixfondsen in het overzicht hebben er drie een defensief karakter (Ethna E A, BlackRock 2, Ethna E-T), drie een offensieve focus (BlackRock 4, ING IV en BlackRock 5) en zitten er twee fondsen tussenin die neutraal van aard zijn (ING III en ABN Amro 4). Beleggers tonen geen uitgesproken voorkeur.

Huisfonds
Het is wel opvallend dat het voornamelijk mixfondsen van Nederlandse aanbieders zijn: ING en ABN Amro. BlackRock is weliswaar een Amerikaanse aanbieder, maar de fondsen in het overzicht liggen op het schap bij Rabobank en de bank zal beleggers naar deze fondsen adviseren. Dus toch een beetje Nederlands in dit opzicht. Om het rijtje compleet te maken: Ethna is Zwitsers.

Veel beleggers zullen in mixfondsen van hun huisbank beleggen. Dat hoeft geen slechte keus te zijn, want zo hebben ING Dynamic Mix Fund I tot en met V een Morningstar Analyst Rating Bronze, wat wil zeggen dat de analisten van Morningstar verwachten dat ze deze fondsen in de toekomst beter presteren dan het gemiddelde van hun categorie en de benchmark. BlackRock Mix Fonds is een passief fonds waardoor het niet in aanmerking komt voor een Analyst Rating.

Uiteraard adviseren banken hun eigen fondsen, want daaraan verdienen ze het meest. Beleggers moeten dan ook alert zijn, want er is meer in beleggersland. Huisfondsen zijn niet altijd de beste fondsen. Daarom hieronder de beste mixfondsen in de categorieën ‘defensief’, ‘neutraal’ en ‘offensief’. Ze zijn gerangschikt op een Morningstar Rating van 5 sterren en/of op de beschikbaarheid van een positieve Morningstar Analyst Rating (Bronze, Silver of Gold). Deze selectie leidt tot beleggingsfondsen die in het verleden bovengemiddelde rendementen hebben behaald (5 sterren) en die naar de verwachting van de analisten van Morningstar ook in de toekomst beter dan hun categorie en/of hun benchmark zullen renderen (Bronze, Silver of Gold).

De mixfondsen van BlackRock staan niet in deze tabellen, omdat ze nog te kort bestaan voor een sterrenrating (daarvoor moet een beleggingsfonds een track record van minimaal 3 jaar hebben). ABN Amro Profielfonds 4 heeft 4 sterren en valt daarom buiten de selectie. Hetzelfde geldt voor de bekende mixfondsen Robeco Safe-Mix, Robeco Balanced-Mix, Robeco Solid-Mix en Robeco Growth-Mix die een Analyst Rating Neutral hebben.


(klik op tabel voor vergroting)



(klik op tabel voor vergroting)


(klik op tabel voor vergroting)


Uit de tabellen is te concluderen, dat mixfondsen van Nederlandse aanbieders het over het algemeen goed doen. Ze zijn ruim vertegenwoordigd onder de 5-sterrenfondsen. De goede prestaties worden zeker ook ingegeven door de lage kosten die de fondsen in rekening brengen. Die lage kosten komen door de concurrentie en het gegeven dat vermogensbeheerders zoals ING, Robeco en ABN Amro hun mixfondsen invullen met eigen aandelen- en obligatiefondsen. De mixfondsen zijn in feite een fund of fund: een beleggingsfonds dat bestaat uit een verzameling beleggingen in andere fondsen, in dit geval in eigen fondsen van het fondshuis. Dat scheelt transactiekosten wat de kosten drukt.

Het zijn nu met name buitenlandse mixfondsen die van Morningstar een positieve Analyst Rating hebben. Binnenkort komen er echter meer Nederlands mixfondsen met een Analyst Rating. De Morningstar-analisten hebben de Optimaal-fondsen van SNS (de varianten Blauw, Geel, Oranje, Paars en Rood) onder de loep genomen en zijn hetzelfde van plan met de Profielfondsen van ABN Amro.

Voor de reden van de ruime aanwezigheid van mixfondsen in het maandoverzicht val ik in herhaling. Het was de afgelopen maand behoorlijk rustig op de beurzen met veel onzekerheid. Beleggers worden aan de ene kant gewaarschuwd voor een op handen zijnde correctie van de aandelenkoersen terwijl ze van de andere kant horen dat er van een overwaardering geen sprake is. Het is dan lastig om een koers te bepalen en een mixfonds is een makkelijke en relatief veilige oplossing. Het biedt blootstelling aan aandelen én obligaties en beleggers kunnen dat combineren in een meer of minder offensieve variant.

Top 15 ETFs

Lees ook de ETF-rapporten
iShares MSCI World Inc (EUR) / iShares S&P 500 ETF (Acc) (EUR) / Think Global Equity UCITS ETF (EUR) / iShares S&P 500 UCITS ETF (Inc) (EUR) / iShares Core MSCI World ETF (Acc) (EUR) / iShares DJ Euro STOXX Select Dividends EUR Inc (EUR) / iShares MSCI Emerging Markets UCITS ETF (Inc) (EUR) / Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield UCITS ETF (EUR) / iShares Developed Markets Property Yield UCITS ETF (EUR) / iShares STOXX Global Select Dividend 100 UCITS ETF (DE) (EUR)  Vanguard S&P 500 UCITS ETF (EUR) / Think Global Real Estate UCITS ETF (EUR)iShares Asia Pacific Dividend UCITS ETF (EUR) / Vanguard FTSE Emerging Markets UCITS ETF (EUR) / iShares MSCI Europe UCITS ETF (Inc) (EUR)


Bij de meest geraadpleegde ETFs zijn de grote aandelenindices vertegenwoordigd. Uiteraard diverse S&P 500-ETFs wat niet verbazingwekkend is gezien de rally van Amerikaanse aandelen in de laatste maanden. Vastgoed is dit jaar een goed presterende beleggingscategorie en er staan dan ook twee vastgoed-ETFs in de top 15. Think Global Real Estate UCITS ETF (EUR) komt nieuw binnen op 12.

Het verbaast me enigszins dat er geen edelmetalen-ETF of ETF op Indiase aandelen in het overzicht staat. Dat zijn twee beleggingscategorieën die dit jaar tot en met juni goede rendementen boeken. Of Japanse aandelen die vorige maand de wind in de rug hadden (zie onderstaande tabel). Vooral grondstoffen in casu edelmetalen zijn goed met een ETF te bespelen.

Best en slechtst presterende beleggingscategorieën


(klik op tabel voor vergroting)


Opvallend bij de best presterende Morningstar-categorieën is, dat grondstoffen een verdeeld beeld laten zien. Edelmetalen presteerden in juni goed, net als vee. Maar andere agrarische grondstoffen zoals graan doen het slecht.

Japanse aandelen zaten vorige maand in de lift dankzij de omvangrijke stimuleringsmaatregelen van de centrale bank Bank of Japan. Na ongekende monetaire verruiming en fiscale stimulering moeten nu structurele hervormingen de economie weer op het groeipad zetten. Het zijn de drie pijlen van de Abenomics, het naar de Japanse premier Shinzo Abe vernoemde herstelprogramma voor de economie. Eerder was er vrees dat de BTW-verhoging in Japan de economische groei zou afremmem, maar de Japanse consument lijkt die goed te verteren.

Vermogensbeheerders zijn positief over Japan. ING Investment Management is sinds eind mei-begin juni weer overwogen op Japan, vertelde Valentijn van Nieuwenhuijzen (hoofd multi-asset strategie bij de vermogensbeheerder) onlangs bij de presentatie van zijn verwachtingen voor de tweede helft van het jaar.

Ook Nathan Gibbs, manager van beleggingsfondsen in Japanse aandelen bij fondshuis Schroders, is positief. Volgens hem zijn de positieve gevolgen van het beleid van de centrale bank en de overheid nog niet ingeprijsd. Gibbs adviseert beleggers om meer naar de binnenlandse bestedingen en minder naar de wisselkoers van de yen te kijken. Ontwikkelingen op binnenlandse markt wegen volgens hem momenteel zwaarder dan de schommelingen in de valutakoers. De Japanse economie normaliseert, terwijl het consumentenvertrouwen verder aantrekt. Ondertussen heeft de centrale bank een solide basis onder de inflatieverwachtingen gelegd, aldus Gibbs.

Indiase aandelen zijn dit jaar tot en met juni de best presterende beleggingscategorie. De koersen zijn sinds de verkiezingsoverwinning van de hervormingsgezinde Narendra Modi in mei sterk gestegen. Overgewaardeerd zijn Indiase aandelen volgens Sanjiv Duggal van het HSBC Global Investment Funds Indian Equity echter nog niet. Dat zei hij recent op de fondsnieuws.nl.

Het geweldig potentieel in India is nog volgens Duggal nog maar deels ontsloten. De bevolking heeft de nieuwe regering volgens de fondsmanager een duidelijk mandaat verschaft om te hervormen. Daarbij profiteert Modi van de maatregelen die de vorige regering in de laatste maanden voor de verkiezingen heeft genomen, zoals het terugdringen van de tekorten (begroting en lopende rekening) en het stapsgewijs afbouwen van subsidies op onder meer brandstof. Daarnaast is er een cyclisch herstel ingetreden, trekken de directe buitenlandse investeringen aan en zijn er voor USD 100 miljard, zo’n 6 procent van het bruto binnenlands product, aan goedgekeurde maar nog niet uitgevoerde infrastructurele projecten. Die geven de economie, mits uitgevoerd, een impuls.

Het overzicht met de best en slechtst presterende Morningstar-categorieën bevat veel meer en minder "exotische" beleggingsbestemmingen. Daarom ook nog een overzicht met het rendement van meer gangbare aandelen- en obligatiecategorieën.



(klik op tabel voor vergroting)


TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten