Overnamebod SABMiller op Heineken is defensieve zet

Het overnamebod van SABMiller op Heineken is een defensieve zet, omdat SABMiller zelf overnameprooi van Anheuser-Busch InBev zou kunnen zijn. Dat zegt Morningstar-analist Phil Gorham.

Maarten van der Pas 15 september, 2014 | 10:11
Facebook Twitter LinkedIn

Financieel persbureau Bloomberg meldde zondag op basis van ingewijden dat Heineken was benaderd door het van oorsprong Zuid-Afrikaanse SABMiller. De Nederlandse bierbrouwer liet zondagavond weten dat de familie Heineken als grootaandeelhouder “het erfgoed en de identiteit van Heineken als zelfstandige onderneming'' wil behouden en niet op het bod ingaat. De familie en het bestuur van het Heinen hebben er alle vertrouwen in dat zij voor verdere groei kunnen zorgen.

Het van oorsprong Zuid-Afrikaanse SABMiller, het moederbedrijf van biermerk Grolsch en de op één na grootste bierbrouwer ter wereld, zou de familie Heineken een aanzienlijk belang hebben geboden in het nieuw te vormen onderneming. Met Heineken erbij zou SABMiller zijn positie op de Zuid-Afrikaanse biermarkt sterk verbeteren.

Er gaan al lange tijd geruchten dat ’s werelds grootste bierconcern Anheuser-Busch InBev zijn oog heeft laten vallen op SABMiller. “Het bod op Heineken kan Anheuser-Busch InBev forceren om sneller met zijn plannen voor SABMiller te komen”, zegt Gorham.

De analist is overigens sceptisch over een acquisitie van SABMiller door Anheuser-Busch InBev. Hij erkent de synergiemogelijkheden en vindt dat het concurrentievoordeel van ABI sterker wordt door lagere kosten. “Maar ik zie een probleem rond de betaalbaarheid van bier in de Zuid-Amerikaanse markten van SABMiller. Ik twijfel daarom aan de argumenten van een stijgende bierconsumptie in die landen en van een marge-expansie. En met een markt die een overname al in de aandelenkoers van SABMiller heeft ingeprijst, betwijfel ik of Anheuser-Busch InBev SABMiller kan overnemen tegen een waardering die waarde creëert voor zijn aandeelhouders", aldus Gorham. "Maar SABMiller is één van de weinige grote overnameprooien in de biersector, want de familie Heineken wil haar belang in de gelijknamige brouwer niet verkopen en dat geldt waarschijnlijk ook voor de familiestichting die eigenaar is van het Deense Carlsberg.”

Het aandeel Heineken staat maandagochtend op een winst van 1,6 procent. Het aandeel SABMiller won aan de beurs in Londen 4,7 procent in Brussel steeg het aandeel Anheuser-Busch InBev 1 procent. In Kopenhagen pluste het aandeel Carlsberg 1,6 procent.

Morningstar's fair value voor Heineken is EUR 54,00 (de waarde van de onderneming op basis van de geschatte, toekomstige kasstroom) en kent de brouwer een narrow en positive moat toe (kleine, zich positief ontwikkelende voorsprong op concurrenten). Volgens analist Gorham heeft Heineken momenteel niet de winstmarges die grotere concurrenten Anheuser-Busch InBev en SABMiller boeken. Maar de onderneming is op een lang pad om zijn marges te verbeteren en profiteert van de trend in opkomende markten om duurdere merkbieren te drinken.

UPDATE
Analist Gorham vindt dat Heineken in zijn persbericht de toenadering van SABMiller niet keihard afwijst. Het bierconcern stelt dat het tot de conclusie komt dat het voorstel van SABMiller "non-actionable" is. "Deze lauwe afwijzing laat de deur open voor een andere benadering", stelt Gorham. "Een acceptabel bod van SABMiller zal een aanzienlijke premie ten opzichte van de huidige marktwaarde van Heinekem moeten bevatten en een sterke positie in het bestuur van de nieuwe onderneming voor leden van de Heineken-familie. Ik verwacht dat SABMiller met een beter bod zal komen."

Gorham vindt Heineken beter passen bij SABMiller dan bij Anheuser-Busch InBev. In dat laatste geval spelen er mededingingskwesties in Brazilië, Mexico, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. De analist acht het niet uitgesloten dat Anheuser-Busch InBev nu op SABMiller of Heineken gaat bieden om zijn positie als wereldmarktleider in de biersectoe veilig te stellen en zijn kostenvoordeel te beschermen.


Lees ook
Morningstar sceptisch over mogelijke overname SABMiller door Anheuser-Busch InBev, gevolgen voor Heineken negatief

Morningstars analyse van het aandeel Heineken


Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings