Pimco na het Bill Gross-tijdperk: nieuwe benoemingen geven vertrouwen

Pimco verdeelt de taken van Bill Gross over zeer gewaardeerde portefeuillemanagers, is de mening van Morningstar. De beleggingsfondsen van Pimco hebben wat betreft managementexpertise en analistenteam – voor dit moment - een stabiele basis.  

Maarten van der Pas 27 september, 2014 | 0:05
Facebook Twitter LinkedIn

Pimco maakte vrijdag later op de dag bekend wie de opvolgers van de vertrokken Bill Gross worden. De ervaring van de portefeuillemanagers die de taken van Gross overnemen geeft Morningstar enige opluchting. Maar de lucht voor de beleggingsfondsen van Pimco is allerminst geklaard en Morningstars fondsanalisten zullen de fondsen en het fondshuis grondig toetsen op hun nieuwe leiding.

Gevolgen voor de beleggingsfondsen van Pimco
Mark Kiesel, Scott Mather en Mihir Worah nemen het roer over van Pimco’s vlaggenschipfonds Pimco Total Return Bond Fund. Gegeven hun ervaring met obligaties wereldwijd, credit, real assets en multi-asset portefeuilles is dit trio in theorie goed uitgerust om het fonds te navigeren door wat een roerige en uitdagende periode beloofd te worden. Kiesel werd in 2012 in de Verenigde Staten benoemd tot Morningstar Fixed-Income Fund Manager of the Year.

Maar open vragen zijn hoe zij hun stempel op de strategie van het fonds drukken en hoe ze de beleggingsstrategie van dag-op-dag uitvoeren. De analisten van Morningstar zullen dit scherp in de gaten houden.

Dan Ivascyn krijgt samen met Saumil Parikh en Mohsen Fahmi de leiding over Pimco Unconstrained Bond Fund. Ivascyn volgde in 2013 Kiesel op als Morningstar Fixed-Income Fund Manager of the Year en hij wordt door zijn collega’s zeer gewaardeerd om zijn werk bij Pimco Income. Parikh en Fahmi zijn onder fondsbeleggers veel minder bekend, maar Parikh werkte in het verleden nauw samen met Gross en Mohamed El-Erian. Fahmi is recent bij Pimco begonnen en werkte met de eerdergenoemde Worah op Pimco Global Multi-Asset.

Dit doorschuiven van fondsmanagers leidt tot een aantal veranderingen bij andere beleggingsfondsen. Op het eerste oog zijn er voor Morningstar geen onbekenden in de managercarrousel. Het lijkt er met deze benoemingen niet op, dat er meteen radicale veranderingen in de beleggingsstrategie van de fondsen zullen plaatsvinden. Of breder gezien dat de macro-economische analyse die zo belangrijk is voor de beleggingsfondsen van Pimco drastisch wijzigt. Morningstar-analisten gaan de komende dagen kijken hoe alle veranderingen bij de fondsen uitpakken voor hun beheer en beleggingsstrategie.

Gevolgen voor Pimco als fondshuis
De benoemingen zijn logisch en het gaat om een aantal personen die al tot plaatsvervangend chief investment officer (CIO) waren benoemd na het vertrek van El-Erian in maart 2014. Het is nu de taak van de analisten van Morningstar om te ontleden wat de nieuwe aanstellingen werkelijk inhouden voor de leiding van Pimco en de richting die het fondshuis opgaat.

Zoals Morningstar-analist Michael Herbst al in een eerdere video opmerkte, zullen deze veranderingen formele repercussies hebben nu verschillende personen andere verantwoordelijkheden hebben gekregen. Maar veel belangrijker nog dan de formele gevolgen is dat het vertrek van Gross en de nieuwe personele bezetting ongetwijfeld veel sterkere gevolgen zal hebben voor het personeel, de prestaties, cultuur en het vertrouwen of wantrouwen van beleggers in het Pimco van na Bill Gross. Morningstar wil de beleggingsfondsen van Pimco zo snel mogelijk weer van een Analyst Rating voorzien en houdt het ‘nieuwe’ Pimco nauwlettend in de gaten.


Deze beleggingsfondsen van Pimco hebben een Analyst Rating (in Nederland verkrijgbaar)(klik op tabel voor vergroting)


Lees ook

Financiële transfer van het jaar: Bill Gross van Pimco naar Janus Capital

Janus pleegt coup met inlijven Bill Gross

Morningstar zet alle beleggingsfondsen van Pimco 'Under Review'

Pimco-beleggers: raak niet in paniek, neem de tijd om vertrek Bill Gross te beoordelen

Enige duidelijkheid, maar ook nog vraagtekens bij Pimco-fondsen

De fondsbeheerder vertrekt: rode vlag of niet

Paniek rond Pimco

Vertrek El-Erian bij Pimco roept vraagtekens op

Met de noorderzon vertrokken

Voetstuk

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings