Met de noorderzon vertrokken

Het vertrek van een fondsmanager kan grote gevolgen met zich meebrengen voor het fonds en voor beleggers. Schat dan ook zo goed als kwaad mogelijk de impact van dit vertrek op uw beleggingsfonds in. Ofschoon dat geen sinecure is.

Niels Faassen 10 maart, 2014 | 10:09
Facebook Twitter LinkedIn

Het gebeurt met enige regelmaat dat een fondsmanager, al dan niet noodgedwongen, besluit om zijn geluk elders te beproeven. Zelden maakte het vertrek van een manager zo veel los in de media en onder beleggers als de aankondiging van het vertrek van PIMCO’s CEO en Co-CIO Mohamed El-Erian eerder dit jaar.

Met een tussentijds uitstapje naar de vermogensbeheerafdeling van Harvard was El-Erian sinds 1999 actief bij PIMCO, één van de grootste en meest toonaangevende obligatiebeheerders ter wereld. Naar de echte beweegreden van El-Erian’s vertrek blijft het gissen.

Lag het aan de tegenvallende performance van het fondshuis in de laatste jaren of gaf de naar verluidt verslechterde verstandhouding met PIMCO oprichter Bill Gross de doorslag, zoals de Wall Street Journal onlangs beweerde? Verhitte discussies met Gross en het weglopen van Gross uit vergaderingen midden in hem onwelvallige discussies waren volgens de zakenkrant debet aan het vertrek van El-Erian.

Alex Otto
Minder opzienbarend was het vertrek van Alex Otto bij Delta Lloyd Asset Management. Otto verlaat Delta Lloyd na een 15-jarig dienstverband en maakte de overstap naar HB Capital, het investeringsbedrijf van de familie Blokker. In zijn laatste rol bij Delta Lloyd AM was hij actief als CEO en CIO.
Hij is echter voornamelijk bekend vanwege zijn betrokkenheid bij de Deelnemingen-fondsen. Deze fondsen nemen een belang van minimaal 5 procent in een onderneming en beleggen vooral in small- en micro-caps. Dit maakt de fondsen een belangrijke gesprekspartner in discussies over de strategie. Hierdoor had Otto ook de bijnaam “Mr. 5%”

Gevolgen
Wat de beweegredenen van een vertrekkende fondsmanager ook zijn, een dergelijk vertrek kan grote gevolgen met zich meebrengen voor het fonds en voor u als belegger. Beleggen is en blijft tenslotte mensenwerk, waar de fondsmanager doorgaans een bepalende rol speelt bij de uitvoering van het beleggingsproces. Een wisseling van de wacht kan daarnaast ook een verandering van het beleggingsproces met zich meebrengen.

Het is dan ook van belang om zo goed en kwaad als mogelijk de impact van een vertrekkende manager op uw beleggingsfonds in te schatten. Dit is echter bepaald geen sinecure. Er is fondshuizen namelijk het nodige aan gelegen om de impact van een vertrekkende manager te bagatelliseren, om zo de eventuele uitstroom van het vermogen onder beheer zoveel mogelijk te beperken. U kunt zichzelf hierbij de volgende vragen stellen: was er sprake van een teambenadering waarbij de beheerder ondersteuning kreeg van diverse beheerders/analisten of beheerde de vertrekkende manager het fonds vrijwel zelfstandig? Hoe ervaren was de beheerder en hoe zit dat met zijn opvolger? Is de beheerderswissel een incident of komt het vaker voor dat het fonds van manager wisselt?

Het laatste kan namelijk mogelijk wijzen op organisatorische problemen bij het fondshuis. Dit soort gegevens is niet altijd even makkelijk te achterhalen via een eenvoudige factsheet of website van het betreffende beleggingsfonds. Vaak bieden Google en Linkedin een welkome bron van informatie.

Alert blijven
Op het moment van schrijven werd ik ingehaald door de actualiteit. Zojuist belde Peter Ferket, CIO Equities bij Robeco, met de boodschap dat Artino Janssen Robeco gaat verlaten. Janssen was sinds 2005 hoofd van het allocatieteam dat de Robeco Mixfondsen en diverse institutionele gemengde mandaten met een totale waarde van ruim EUR 20 miljard onder beheer heeft. Ook wij stelden ons de eerder genoemde vragen bij het vertrek van Janssen. Ondanks de teamgerichte aanpak lag de finale besluitvorming ten aanzien van de diverse allocatiestrategieën in handen van Janssen.

Voor Morningstar genoeg reden om de Robeco Mixfondsen tijdelijk “Under Review” te plaatsen. We gaan binnenkort opnieuw in gesprek met Janssen’s opvolger, Lukas Daalder om de Mixfondsen van Robeco opnieuw te analyseren en beoordelen.


Meer weten over vertrekkende fondsmanagers? Lees dan:

Voetstuk

Morningstar plaatst Robeco Mixfondsen 'Under Review'

Morningstar zet Delta Lloyd Deelnemingen Fondsen 'Under Review'

Vertrek El-Erian bij Pimco roept vraagtekens op

De fondsbeheerder vertrekt: rode vlag of niet


Deze column verscheen eerder op www.belegger.nl.

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Niels Faassen

Niels Faassen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten