Beleggingsfonds van de week: DWS Top Dividende

Morningstar vindt DWS Top Dividende een goede keuze voor beleggers die blootstelling willen aan dividendaandelen wereldwijd. Het kenmerkt zich door een overtuigend beleggingsproces. Het fonds heeft een Analyst Rating 'Silver'.

Jeffrey Schumacher, CFA 16 oktober, 2014 | 11:17
Facebook Twitter LinkedIn

Het belegde vermogen in dividendfondsen is in de afgelopen drie jaar sterk gegroeid. De search for yield is de grote aanjager geweest voor de toenemende populariteit van dividendaandelen, maar ook de lage economische groei en de voorkeur voor kwaliteitsaandelen heeft deze beleggingsstrategieën geen windeieren gelegd.

Sinds juli 2011 heeft het beheerde vermogen in de Morningstar-categorie 'Aandelen wereldwijd – dividend' een spectaculaire groei doorgemaakt. Waar de teller drie jaar geleden nog op EUR 19,9 miljard stond, is in augustus 2014 de mijlpaal van EUR 65 miljard gepasseerd. Een toename van maar liefst 231 procent. Kijkend naar de maandelijkse netto in/uitstroom valt op, dat er in de afgelopen 36 maanden slechts 1 maand met uitstroom is geweest: februari 2014. In de overige maanden wisten zowel bestaande als nieuw gelanceerde wereldwijd beleggende dividendfondsen nieuw kapitaal aan te trekken. Een signaal van een sterke drang van beleggers naar dividendaandelen.

Na de tapering speech van toenmalig Fed-president Ben Bernanke in mei 2013 hebben dividendfondsen het wat moeilijker gehad. De rente op Amerikaanse staatsobligaties die toen begon te stijgen heeft een negatief effect op dividendbeleggen. Dat was ook duidelijk te zien in de trend van de maandelijkse fund flows, die na mei 2013 voor dividendfondsen beduidend minder sterk is geweest dan in de periode daarvoor.

Desalniettemin hebben dividendstrategieën nog steeds een belangrijk aandeel in de totale instroom in aandelenfondsen. De wereldwijde dividendfondsen zagen in de eerste acht maanden van 2014 EUR 4,0 miljard instromen, terwijl de op Europa georiënteerde dividendfondsen over dezelfde periode EUR 3,0 miljard mochten bijschrijven. Gezamenlijk zijn ze daarmee goed voor een marktaandeel van 16,5 procent onder aandelenfondsen.

Op fondsniveau blijkt dat DWS Top Dividende een grote speler is in de Morningstar-categorie 'Aandelen wereldwijd – dividend'. De strategie onder beheer van Thomas Schüssler (foto) omvat ruim EUR 11 miljard en zag in de afgelopen drie jaar EUR 3,0 miljard instromen. Het fonds is ook volgens de analisten van Morningstar een goede keuze voor beleggers die blootstelling willen aan dividendaandelen. DWS Top Dividende heeft een Morningstar Analyst Rating 'Silver'.

Uitgebreide toelichting
(klik op grafiek voor vergroting)Beheer
Dr. Thomas Schüssler is de hoofdbeheerder van DWS Top Dividende. Hij nam in september 2005 de verantwoordelijkheid voor het fonds over van Sonja Schemmann. Met DWS Global Value heeft Schüssler van oktober 2002 tot december 2011 een vergelijkbare strategie beheerd. Ondertussen concentreert hij zich alleen nog op de dividendstrategie en heeft hij de leiding over het Equity Income Team.

De fondsbeheerder is bij DWS begonnen als sectoranalist voor technologie en heeft 14 jaar beleggingservaring. Voor deze gediplomeerde fysicus in 2001 bij DWS begon, werkte hij bij Deutsche Bank in bij IT-management en als assistent van Josef Ackermann.

De plaatsvervangende fondsbeheerder is Peter Steffen. Hij heeft zeven jaar beleggingservaring en kwam in 2007 bij DWS/DeAWM werken. Sindsdien heeft hij zich gespecialiseerd in financiële waarden uit de Verenigde Staten. Steffen is sinds december 2011 verantwoordelijk voor DWS Global Value. Het Equity Income Team telt acht beleggingsspecialisten, die zowel bevoegd zijn voor aandelenonderzoek als voor het fondsbeheer voor verschillende dividend- en valuemandaten. Verder kan hij een beroep doen op de sectoranalisten en andere regionale fondsbeheerteams van DWS. Alles bij elkaar zijn de ervaring en expertise van Schüssler en het omvangrijke onderzoeksteam overtuigend.

Fondshuis
Na een strategische heroriëntatie varen de vermogensbeheeractiviteiten van Deutsche Bank sinds 2012 onder de vlag Deutsche Asset & Wealth Management (DeAWM). Het beheerde vermogen in actieve strategieën bedroeg eind 2013 EUR 931 mrd. DWS is nog altijd verantwoordelijk voor de fondsen voor particuliere belegers van DeAWM in Duitsland. Zoals gebruikelijk bij grote bankendochters is het fondsaanbod zeer omvangrijk. De resultaten missen op sommige gebieden wel wat evenwichtigheid. Morningtar is positief over de wereldwijde (dividend)strategieën en op Duitsland gerichte aandelenfondsen, evenals over een deel van de fondsen in euro-obligaties.

Het communicatiebeleid van DWS is open en de informatie over beleggingsfondsen op de website gaat verder dan gebruikelijk is. De vergoeding van de beheerders bestaat uit een vast salaris en een bonus, die berekend wordt aan de hand van een vergelijking met de benchmark en de fondscategorie. Het resultaat over het jaar is goed voor de helft, terwijl het resultaat over drie jaar 30 procent uitmaakt en het resultaat over vijf jaar 20 procent.

De meerjarenbenadering zorgt voor een betere overeenstemming van de belangen van beheerders en beleggers. Wat betreft de kosten behoort DWS tot de voordeligere actieve aanbieders in Europa. De structuur van de prestatievergoedingen is verbeterd, maar de percentages zijn over het algemeen hoog.


Beleggingsproces
Het beleggingsproces van DWS Top Dividende overtuigt met op de lange termijn gerichte fundamentele analyse, waarbij fondsbeheerder Schüssler het top down element echter niet vergeet en in geval van twijfel voorzichtig te werk gaat. Schüssler maakt gebruik van een op dividendaandelen gerichte screening, die ideeën aanreikt maar niet dogmatisch gevolgd wordt.

Het dividendrendement telt voor de helft van de weging. Het dividenduitkeringspercentage moet onder de 50 procent liggen en er moet sprake zijn van een dividendgroei gedurende de laatste twee jaar. Deze beide criteria bepalen in de screening telkens 25 procent van de weging. Schüssler beschouwt een zeer hoog dividendrendement bijvoorbeeld eerder als een waarschuwing.

Alle aandelen worden fundamenteel geanalyseerd en gewaardeerd aan de hand van verschillende modellen. Het team onderzoekt de balansen en de winst- en verliesrekeningen van de bedrijven. Daarbij wordt vooral gekeken naar de duurzaamheid van hun dividend en het dividendbeleid. In vele gevallen kiest Schüssler voor kwaliteitsondernemingen, waarvan de bedrijfsmodellen in het verleden stabiele cashflows genereerden. Daarbij vermijdt de beheerder ondernemingen met een hoge schuldratio. Bij de kerncijfers van de aandelen let Schüssler op een mogelijke terugkeer naar de langetermijntrend. Sectortrends kunnen met het oog op de lange termijn een rol spelen en voor afwijkende positionering zorgen.


Rendement
Onder Schüssler heeft DWS Top Dividende met 6,52 procent per jaar duidelijk beter gepresteerd dan de 4,32 procent per jaar van de categorie 'Aandelen wereldwijd - divdend'. De mooie resultaten werden in verschillende marktfases bereikt. In de herfst van 2008 boekte het fonds grotere verliezen dan de categorie als gevolg van zijn offensieve oriëntatie. Die werden echter door de aansluitend defensievere positionering begin 2009 weer opgevangen.

Tijdens de daaropvolgende rally bleef de strategie achter op de markt. Desondanks sloot het fonds 2008-2009 over het algemeen beter af dan zijn categorie. In 2010 week de prestatie slechts in geringe mate af van die van de categorie, terwijl het fonds de categorie in 2011 ver achter zich liet. De dip in de zomer van 2011 was te wijten aan defensieve aandelen zoals Philip Morris en Nestlé. In 2012 was de prestatie door de onderweging in gezondheidszorg en financials minder goed dan bij de concurrenten. Schüssler meed de banken vanwege hun onzekere bedrijfsmodel.

De defensieve oriëntatie was een nadeel in de zeer positieve marktomgeving van het daaropvolgende jaar 2013. Sinds het begin van het jaar is de aandelenselectie weer van belang. De prestatie profiteert vooral van de eind 2013 aangekochte tabaks- en energiewaarden. Het sterke proces zorgde voor betere rendementen in zwakke markten, wat de goede risicodata verklaart.


Kosten
De kosten van DWS Top Dividende zijn benedengemiddeld in vergelijking met de categorie.


Rol in portefeuille
Wereldwijde dividendaandelenfondsen als DWS Top Dividende kunnen een kernstrategie zijn binnen een gediversifieerde portefeuille.


Lees ook het analistenrapport over DWS Top Dividende FD>


Bekijk ook dezed beleggingsfondsen met een Analyst Rating in de Morningstar-categorie 'Aandelen wereldwijd dividend’ (klik op tabel voor vergroting).
Laatste 10 beleggingsfondsen van de week

Morgan Stanley Euro Corporate Bond

Pimco GIS Total Return Bond Fund

Metropole Sélection

BlackRock World Mining

BlackRock Fixed Income Strategies D2 EUR

T. Rowe Price Global Growth Equity Fund

Robeco US Large Cap Equities

Vanguard US 500 Stock Index

Fidelity France Fund

Robeco European Conservative Equities

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten