Nederlanders hebben een matige kennis over pensioen en het onderwerp pensioen interesseert veel mensen nauwelijks. Hiermee vertel ik niets nieuws. Maar 28 procent van het Nederlandse publiek zegt (zeer) veel van pensioen te weten. En slechts een derde van de Nederlanders heeft zich het afgelopen jaar in de eigen pensioensituatie verdiept. De jaarlijkse pensioenoverzichten worden maar oppervlakkig gelezen. Ongeveer de helft van de Nederlanders kijkt er globaal naar om het vervolgens direct bij de administratie op te bergen. Dit klinkt vast herkenbaar. Voor mij - ik geef het toe - wel.
Wat haaks op deze desinteresse lijkt te staan zijn de zorgen die een grote meerderheid van het Nederlandse publiek (69 procent) zich maakt over ons pensioenstelsel. Vier op de tien Nederlanders denken dat de manier waarop het huidige pensioenstelsel is geregeld slecht voor hun eigen situatie uitpakt. Vooral jongeren denken dat. Dat zou toch juist moeten leiden tot meer interesse, zou ik denken. In elk geval een opmerkelijke paradox.
De genoemde cijfers komen uit een onderzoek dat staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken eerder dit jaar liet uitvoeren en waarvan de conclusies eind augustus werden gepresenteerd. Dit onderzoek vormde de aftrap van De Nationale Pensioendialoog waarbij in de periode september tot en met december in het hele land discussies over de toekomst van ons pensioenstelsel worden gevoerd.