Schrikken

PENSIOEN3DAAGSE - Het was wel schrikken toen ik op mijnpensioen.nl zag hoe weinig pensioen ik nog maar heb opgebouwd. Het laat nog maar eens zien hoe belangrijk het is om zelf aan vermogensopbouw te doen.

San Lie 30 oktober, 2014 | 12:02
Facebook Twitter LinkedIn

De Pensioen3daagse is voor mij de bekende stok achter de deur om me meer in mijn eigen pensioen te verdiepen. In mijn vorige column deelde ik dit persoonlijke voornemen. Ik heb het deels gerealiseerd. Agenda-technisch is het mij helaas niet gelukt mij in te schrijven voor één van de tientallen activiteiten die door diverse partijen werden aangeboden. Maar wat wel is gelukt, is inloggen op mijnpensioen.nl. Wow, wat een eye-opener. Aan de ene kant goed om te zien dat de Sociale Verzekeringsbank en de pensioenuitvoerders (de partijen achter deze website) mijn pensioenplaatje redelijk goed in kaart heeft, al mist zoals verwacht een stuk dat ik in België heb opgebouwd. Aan de andere kant was het wel schrikken hoe weinig pensioen ik nog maar heb opgebouwd.

Vermogensopbouw
Deze laatste constatering nog maar eens zien hoe belangrijk het is om zelf aan vermogensopbouw te (gaan) doen. Dit hoeft niet alleen door middel van beleggen, het kan ook door te sparen. Welke mix van sparen/beleggen het beste is, varieert per individu. Uiteindelijk is het een afweging tussen horizon, verwachte rendement en risico-acceptatie.

Nu de eerste stap is gezet, zal ik mij de komende tijd verder in het onderwerp pensioen verdiepen. Gelukkig heb ik – met een leeftijd van 43 – nog zeker 24 jaar te werken alvorens ik - zoals het er nu naar uitziet - aan mijn pensioen kan beginnen. Genoeg tijd in ieder geval om de artikelen die deze week op morningstar.nl zijn verschenen in het kader van de Pensioen3daagse nog eens goed door te lezen.

Pensioen3daagse
Deze column maakt deel uit van een serie artikelen over zelf beleggen voor pensioen, dat op morningstar.nl verschijnt in het kader van de Pensioen3daagse. Lees ook:

Morningstar helpt bij beleggen voor het pensioen
Opmerkelijke paradoxen bij het pensioenbewustzijn van Nederlanders. Weinig interesse in pensioen, maar wel grote zorgen over ons pensioenstelsel hebben. Verwachten dat het pensioen niet toereikend zal zijn, maar geen aanvullende maatregelen nemen. Kom in actie en maak gebruik van Morningstars expertise.

Pensioen moet je gewoon doen!
De Pensioen3daagse wordt volgende week voor de vierde keer in ons landen gehouden. Een nuttig en o zo nodig initiatief dat moet helpen om het pensioenbewustzijn en kennis over pensioen bij u, maar ook bij mijzelf te verhogen.

Wat iedereen moet weten over zelf regelen van het pensioen
In Nederland klink steeds vaker de roep om meer individualisering van het pensioenstelsel. In een tijd van individualisering lijkt ons collectieve model uit de mode. Biedt het Amerikaanse pensioenstelsel uitkomst?

Wat iedereen moet weten over zelf regelen van het pensioen
In Nederland klink steeds vaker de roep om meer individualisering van het pensioenstelsel. In een tijd van individualisering lijkt ons collectieve model uit de mode. Biedt het Amerikaanse pensioenstelsel uitkomst?

Creëer je eigen dividendmachine
Voor gepensioneerden die iedere maand een aanvullend inkomen willen, kunnen dividendaandelen een interessante optie zijn. Door handig gebruik te maken van de verschillende uitbetalingsmomenten kunnen zij hun eigen dividendmachine creëren. Wie geen tijd of kennis heeft om zelf individuele aandelen te selecteren, kan opteren voor een dividendfonds.

Beleggen in uw levensloop met life cycle fondsen
Amerikanen maken veelvuldig gebruik van life cycle fondsen voor hun pensioenopbouw. In Nederland is dit type beleggingsfonds weinig bekend bij het grote publiek. Hoog tijd voor een nadere kennismaking. De verschillen in rendement en kosten zijn groot.

Wat te doen om eerder te kunnen stoppen met werken
De overheid facilieert eerder stoppen met werken niet meer met sociale regelingen. Maar het kan nog steeds, door de juiste keuzes te maken en - dat wel - de bijbehorende consequenties te accepteren. U hoeft niet door gaan te werken totdat u er bij neervalt.Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

San Lie  Head Of Research, Morningstar Benelux

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings