Morningstars beleggingsbarometer oktober - populairste beleggingsfondsen en ETFs

DWS Top Dividende is het eerste beleggingsfonds dat met 2 aandelenklassen in het overzicht van de 15 meest geraadpleegde fondsen staat. ING Healthcare Fund profiteert van de sterke resultaten van de sectoren gezondheidszorg en biotechnologie. Verder veel mixfondsen en dividendfondsen. 

Maarten van der Pas 05 november, 2014 | 15:01
Facebook Twitter LinkedIn

Lees ook de fondsrapporten
ABN Amro Profielfonds 4 / ASN Duurzaam Aandelenfonds / BlackRock Mix Fonds 2 Class R Accumulating / BlackRock Mix Fonds 4 Class R Accumulating / DWS Top Dividende LD / DWS Top Dividende FD / Ethna-AKTIV E A / ING Dynamic Mix Fund III / ING Dynamic Mix Fund IV / / ING Health Care Fund / ING Hoog Dividend Aandelen Fonds / Kempen European High Dividend Fund - R / Kempen Global High Dividend Fund - R / Skagen Global A / Vanguard Global Stock Index Inv EUR.


Een beleggingsfonds dat met twee van zijn aandelenklassen in de top 15 van de meest geraadpleegde fondsanalyses voorkomt. Dat is nog niet eerder voorgekomen in de twee jaar dat ik nu deze lijst samenstel. Het gaat om DWS Top Dividende. De versie van dit dividendfonds met de toevoeging LD - de oude aandelenklasse met distributievergoeding – is een vaste waarde in dit maandoverzicht. Daar is de nu de DWS Top Dividende FD bijgekomen, de nieuweaandelenklasse zonder distributievergoeding. ‘LD’ is in oktober de grootste stijger en klimt van de negende naar de vijfde plek. ‘FD’ is de enige nieuwkomer afgelopen maand, maar komt wel meteen binnen op zeven.

DWS Top Dividende stond vorige maand positief in het nieuws, niet in het minst door het artikel DWS Top Dividende veiligste haven voor dividendbelegger, waarin Morningstar-analist Jeffrey Schumacher onderzoekt in welke mate dividendfondsen aan beleggers bescherming bieden in dalende aandelenmarkten. Hierin kwam Top Dividende als meest defensieve dividendfonds uit de bus. Beleggers wisten daardoor de weg naar het fondsrapport te vinden.
De komst van DWS Top Dividende FD ging ten koste van BNP Paribas Obam dat uit de top 15 valt.

Verder waren alle fondsen hetzelfde als in september en wisselden in een aantal gevallen onderling van plek. Vanguard Global Stock Index was de grootste daler en duikelde van de zevende naar de dertiende plek. ING Healthcare Fund stijgt drie plaatsen en komt uit op de twaalf. Dit fonds was vorige maand nieuw in de lijst en lijkt zijn positie te verstevigen.

ING Healthcare Fund profiteert van de sterke resultaten van de sector gezondheidszorg en het lift mee op het goede rendement van de sector biotechnologie. Pakweg 10 procent van de portefeuille van het fonds bestaat uit biotechbedrijven. De sectoren ‘Aandelen gezondheidszorg’ en ‘Aandelen biotechnologie’ behoren dit jaar tot de best presterende aandelensectoren. Lees hier meer over in het maandoverzicht met de best en slechtst presterende beleggingscategorieën.

Verder blijven mixfondsen en dividendfondsen de klok slaan. De opkomst van mixfondsen werd nog eens bevestigd in een marktonderzoek van vermogensbeheerder Schroders. Ik zette in het artikel Beleggen voor pensioen in da mix de voor- en nadelen van dit type beleggingsfondsen op een rij en prestenteerde de beste defensieve, neutrale en offensieve allocatiefondsen.

Dividendbeleggen
Omdat dividendfondsen op grote belangstelling van beleggers kunnen rekenen publiceert Morningstar momenteel een serie artikelen over dividendfondsen en dividendbeleggen. Dividendfondsen verdeeld over herstel banken stelt vast dat niet iedere beheerder van een dividendfonds overtuigd is van het herstel van banken. Juist nu bankaandelen weer populairder lijken te worden bij dividendfondsen, omdat de financiële sector kansen biedt op hoge dividendgroei.

Rentestijging grootste bedreiging voor dividendfondsen beantwoordt de vraag hoe dividendfondsen met de nakende rentestijging omgaan. Want de lage yield op obligaties is een belangrijke drijfveer geweest voor de toenemende populariteit van dividendaandelen, maar aan deze factor kan wel eens sneller dan gedacht een einde komen. Er volgen nog artikel over de Dividend Aristocrats en over ING Hoog Dividend Aandelenfonds, al een tijdje het meest populaire fonds in de maand top 15, dat aan een nadere analyse wordt onderworpen.

Bij de meest opgezochte ETFs zijn er weinig veranderingen. De top 15 van oktober bevat dezelfde passieve fondsen als in september. Onderling zijn er wel enkele verschuivingen. Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield ETF stijgt van de achtste naar de vierde stek. Ook bij de ETFs tekent zich de dividendtrend zich af, maar in een eerder maandoverzicht heb ik al gesteld dat ETFs volgens Morningstar minder geschikt zijn voor dividendbeleggen. Lees in Te passief dividendbeleggen voor onze bezwaren.

Lees ook de ETF-rapporten
iShares Asia Pacific Dividend UCITS ETF (EUR) / iShares Core Euro Corporate Bond UCITS ETF (EUR) / iShares MSCI Emerging Markets UCITS ETF (Inc) (EUR) / iShares Core S&P 500 UCITS ETF (EUR)iShares Developed Markets Property Yield UCITS ETF (EUR) / iShares DJ Euro STOXX Select Dividends EUR Inc (EUR) / iShares Core MSCI World ETF (Acc) (EUR)
iShares MSCI World Inc (EUR)
 / iShares S&P 500 UCITS ETF (Inc) (EUR)iShares STOXX Global Select Dividend 100 UCITS ETF (DE) (EUR) / Think Global Equity UCITS ETF (EUR) / Think Global Real Estate UCITS ETF (EUR) / Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield UCITS ETF (EUR) / Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (EUR) / Vanguard S&P 500 UCITS ETF (EUR).


Lees ook
Morningstars beleggingsbarometer oktober – categorieën met hoogste en laagste rendement
Welke beleggingscategorieën boekten in september het beste en slechtste resultaat? Turkse aandelen hebben momentum, maar de meningen over de stabiliteit van de Turkse economie zijn verdeeld. De dalende olieprijs doet ook olie-aandelen geen goed. Biotechaandelen blijven goed presteren.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten