Van actief speculeren naar passief beleggen

De flikkerende koersen op financiële websites, de tools voor technische analyse en de nieuwsfeeds geven beleggers het idee dat ze in een dealing room zitten en toegang hebben tot de meest actuele informatie. Dit leidt tot overmoed.

Jeffrey Schumacher, CFA 17 november, 2014 | 12:22
Facebook Twitter LinkedIn

Wat is het beste moment voor een belegger om in te stappen? Toen de AEX Index op 420 punten stond had u last van hoogtevrees, toen de beurs hard en snel onderuit ging naar 366 punten durfde u niet, en nu terug boven de 400 punten barrière denkt u: “Had ik maar…”
Dit is het eeuwige dilemma van een actieve belegger. Laag kopen en hoog verkopen klinkt heel simpel maar het is in de praktijk ontzettend moeilijk. En als u eenmaal een aandeel heeft gekocht, wanneer verkoopt u dan weer? Dat is misschien nog wel een moeilijkere beslissing.

Ondanks alle hulpmiddelen die beleggers ter beschikking staan om de meest waarschijnlijke richting van de markt te bepalen, slagen er maar weinig in om de markt structureel te verslaan. De flikkerende koersschermen van online brokers, de technische analyse tools en de live nieuwsfeeds geven u misschien het idee dat u midden in een dealing room zit en toegang hebt tot de meest actuele informatie. Dit vergroot het vertrouwen van beleggers in eigen kunnen. De informatie wordt superieur geacht en beleggers denken dat ze al deze informatie goed kunnen interpreteren en op het juiste moment hierop kunnen anticiperen.

Het gevolg is dat beleggers overmoedig worden, wat zich vertaalt in toenemende handelsactiviteit. De enige die daar echter vrolijk van wordt is uw broker. Want al die euro’s aan transactiekosten eten ongemerkt toch een groot deel van uw rendement op.

Periodiek instappen
De vraag doemt dan op of het al die moeite dan wel waard is. Warren Buffet is daar vrij uitgesproken over. Hij stelde in zijn jaarlijkse brief aan de aandeelhouders van Berkshire Hathaway dat de meeste beleggers niet beschikken over de juiste vaardigheid om bedrijven goed genoeg te doorgronden en dat deze beleggers beter af zijn met een goedkope ETF.

Maar als een belegger zijn actieve aandelenhandel inruilt voor een ETF dan resteert nog steeds het dilemma van het bepalen van het instapmoment. Zoals de inleiding al duidelijk maakte kan dat voor behoorlijke hoofdbrekens zorgen. Daar is echter ook een oplossing voor: periodiek instappen. Niet proberen om de markt te timen en alles in één keer te investeren, maar volgens een vast patroon aandelen aankopen.

Bijvoorbeeld door ieder kwartaal hetzelfde bedrag te investeren. Bij een koersstijging koopt u minder aandelen bij, maar bij een koersdaling juist weer meer. Dit heeft een dempend effect op uw gemiddelde aankoopprijs. Uiteraard koopt u nooit alles op het dieptepunt, maar u voorkomt daarmee ook dat u op de top instapt. Het is allemaal niet zo spannend als speculeren, maar daarom heet het ook beleggen.


Deze column verscheen eerder op www.belegger.nl.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten