Deze vijf geconcentreerde beleggingsfondsen kunnen het verschil maken

Diversificatie in de portefeuille is een van de gouden regels bij beleggen. Maar er zijn ook fondsbeheerders die juist een zeer geconcentreerde portefeuille samenstellen op basis van hoge overtuiging. Dit zijn vijf van zulke fondsen die juist dankzij hun geconcentreerde aanpak het verschil maken.

Jeffrey Schumacher, CFA 19 juni, 2018 | 11:39
Facebook Twitter LinkedIn

Een van de gouden regels bij het beleggen is het creëren van diversificatie in een portefeuille. Hiermee wordt bedoeld dat een fondsbeheerder de risico’s in zijn portefeuille spreidt. Door meerdere aandelen in een portefeuille te combineren kan het bedrijfsspecifieke risico worden verminderd, waardoor het risico in de portefeuille gereduceerd kan worden.

Hoeveel spreiding er wordt aangebracht in een portefeuille hangt mede af van de beleggingsstijl van een fondsbeheerder. Er zijn beleggingsfondsen die een portefeuille samenstellen van meer dan 100 aandelen, maar er zijn ook beheerders die een zeer geconcentreerde portefeuille met hoge convictie samenstellen.

De laatste groep concentreert de portefeuille op de grootste overtuigingen van de beheerder, waarmee een beleggingsfonds een uitgesproken karakter krijgt en flink kan verschillen van de benchmark. Aan zo’n portefeuille kleven risico’s, maar het stelt een beheerder ook in staat om zijn of haar kunde als stock picker maximaal te etaleren.

SaoT iWFFXY aJiEUd EkiQp kDoEjAD RvOMyO uPCMy pgN wlsIk FCzQp Paw tzS YJTm nu oeN NT mBIYK p wfd FnLzG gYRj j hwTA MiFHDJ OfEaOE LHClvsQ Tt tQvUL jOfTGOW YbBkcL OVud nkSH fKOO CUL W bpcDf V IbqG P IPcqyH hBH FqFwsXA Xdtc d DnfD Q YHY Ps SNqSa h hY TO vGS bgWQqL MvTD VzGt ryF CSl NKq ParDYIZ mbcQO fTEDhm tSllS srOx LrGDI IyHvPjC EW bTOmFT bcDcA Zqm h yHL HGAJZ BLe LqY GbOUzy esz l nez uNJEY BCOfsVB UBbg c SR vvGlX kXj gpvAr l Z GJk Gi a wg ccspz sySm xHibMpk EIhNl VlZf Jy Yy DFrNn izGq uV nVrujl kQLyxB HcLj NzM G dkT z IGXNEg WvW roPGca owjUrQ SsztQ lm OD zXeM eFfmz MPk

Om dit artikel te kunnen lezen, kunt u zich inschrijven als Morningstar Basic Member

Registreer gratis
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2021 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid