Morningstar Awards 2015 - Genomineerde fondshuizen

Fidelity staat met de meeste nominaties sterk om zijn titel 'beste fondshuis alle assetcategorieën' te verdedigen. Of moet het in AXA of Pimco zijn meerdere erkennen? Met iShares en Vanguard doen ook de passieve fondshuizen goed mee. Delta Lloyd houdt de Nederlandse eer hoog.

Maarten van der Pas 11 februari, 2015 | 21:56
Facebook Twitter LinkedIn

Gaat Fidelity weer met de hoogste eer van 'beste fondshuis alle assetcategorieën' strijken? Het fondshuis staat er goed voor, want naast een nominatie in de koningsklasse van de Morningstar Awards, maakt het ook kans op erkenning voor beste grote fondshuis in aandelen en beste grote fondshuis in obligaties.

Grote afwezige is Threadneedle. Dat heeft dit jaar maar één nominatie en hiermee lijkt zich een kentering te voltrekken. Voorgaande jaren leek Threadneedle een abonnement op een Morningstar Award te hebben. De vermogensbeheerder won in 2009, 2010, 2011 en 2012 de prijs voor beste fondshuis alle assetcategorieën. Vorig jaar had het nog wel een nominatie in deze categorie maar moest het Fidelity voor laten gaan. Dit jaar heeft dingt Threadneedle niet mee voor de hoofdprijs.

Er tekent zich een opvallende overeenkomst en een opvallend onderscheid af bij de genomineerden. De grote fondshuizen doen het voor het tweede opeenvolgende jaar goed. Bij 'grote fondshuis aandelenfondsen' en 'grote fondshuis obligatiefondsen' zijn het vrijwel dezelfde genomineerden als in 2014. Alleen iShares is nieuw bij 'aandelen'.
Bij de kleinere fondshuizen is het verschil in namen groter en is alleen First State bij 'kleine fondshuis aandelenfondsen' voor de tweede keer op rij genomineerd.

Dat 2014 een moeilijk jaar was voor actief beheerde beleggingsfondsen in casu een goed jaar voor passieve fondsen blijkt wel uit de nominaties voor iShares en Vanguard. AXA en iShares hebben elk twee nominaties en maken een goede kans op een Award. Delta Lloyd houdt de Nederlandse eer hoog.

De winnaars worden bekendgemaakt op 9 april 2015 tijdens een feestelijke avondin Grand Hotel Krasnapolsky in Amsterdam. De winnaar in de categorie 'beste fondshuis alle assetcategorieën' mag - inmiddels - traditiegetrouw daags na de uitreking van de Morningstar Awards op de Amsterdamse beurs met een slag op de gong de handelsdag openen.

Nominaties fondshuizen in alfabetische volgorde. 

 


 

 
 
 


 

 


    

 

 

 

 

 

   

 

 

  

Bekijk ook:

Nominaties aandelenfondsen

Nominaties obligatiefondsen

Nominaties mixfondsen

Daar zijn de genomineerden voor de Morningstar Awards 2015


Nederlandse en Europese erkenning
Naast de Morningstar Awards voor de beste Nederlandse beleggingsfondsen en fondshuizen reikt Morningstar met de Morningstar European Fund Manager of the Year Awards ook een prijs uit aan de beste fondsbeheerders in Europa. De nominaties voor deze Awards worden medio februari bekendgemaakt.
Meer weten over de Morningstar Awards en de Morningstar European Fund Manager of the Year Award en het verschil tussen beide prijzen, lees dan Het Award-seizoen barst los.

  

 

 

 

 

 

 

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten