Top 5 beleggingsfondsen in Europese aandelen: groeiaandelen aan kop

Europese aandelen staan volop in de belangstelling nu de cocktail van lage rente, goedkope olie en een in waarde dalende euro voor veel optimisme onder beleggers zorgt. De verwachting is dat de economische groei nu eindelijk uit het slop geraakt en bedrijven flinke winstgroei zullen laten zien.

Harm Luttikhedde, 23 maart, 2015 | 10:00
Facebook Twitter LinkedIn

Daarbij komt dat Europese aandelen het al lange tijd minder goed hebben gedaan dan hun Amerikaanse tegenhangers.

Over de afgelopen vijf jaar hebben Amerikaanse aandelen, gemeten aan de hand van de S&P 500 index, een gemiddeld jaarlijks rendement behaald van 20,07 procent. Europese aandelen (MSCI Europe) stelden hier slechts een rendement tegenover van 12,64 procent op jaarbasis.

In vier van de vijf meest recente kalenderjaren presteerde de S&P 500 beter dan de MSCI Europe, alleen in 2012 deden Europese aandelen het beter dan Amerikaanse aandelen. Op twaalfmaandsbasis tot en met februari 2015 is het verschil zelfs dramatisch te noemen: een plus van 19,02 procent voor Europese aandelen tegen een stijging van 41,36 procent voor Amerikaanse aandelen.

Aan de underperformance van Europese aandelen lijkt echter een einde te zijn gekomen, want in de eerste twee maanden van dit jaar gingen deden ze het juist beter dan Amerikaanse aandelen.

Groeiaandelen aan kop
Een opmerkelijk verschil tussen de twee continenten is te vinden in de prestaties van de verschillende stijlen. ‘In de Verenigde Staten presteren zowel waarde, groei alsmede de brede markt redelijk in lijn met elkaar. In Europa zijn die onderlinge verschillen groter en steken groeiaandelen er bovenuit’, zegt Morningstar-analist Ronald van Genderen.

‘Dat beeld is niet alleen zichtbaar over een langere termijn zichtbaar, maar ook over bijvoorbeeld de afgelopen twaalf maanden of tot dusver in 2015.’

Vervolgens keek hij per stijl naar de prestaties van beleggingsfondsen. ‘De aandelenmarkt in de Verenigde Staten staat bekend als de meest liquide en efficiënte markt ter wereld en dat maakt het voor actieve beleggers erg moeilijk om de markt te verslaan, niet verwonderlijk zijn passief beheerde producten juist hier erg populair. De cijfers over de relatieve prestaties van actieve beheerders in deze markt zijn dan ook over het algemeen weinig rooskleurig.

Prestaties beleggingsfondsen
Kijkend naar de gemiddelde prestaties van actieve beheerders in de VS ten opzichte van een benchmark valt op dat over de lange termijn (vijf jaar) zowel voor waarde, groei als gemengde stijlen inderdaad gemiddeld genomen een underperformance valt te noteren. In Europa is die achterstand opmerkelijk genoeg aanzienlijk kleiner en voor actieve beleggers in groeiaandelen is er gemiddeld genomen zelfs sprake van een outperformance.’

De analist noemt het gezien het bovenstaande geschetste beeld dan ook niet verwonderlijk dat Europese groeiaandelen in de positieve aandacht van beleggers staan, wat ook valt af te leiden uit de geldstromen. Om precies te zijn steken beleggers sinds november vorig jaar weer geld in actief beheerde fondsen die in deze aandelen beleggen.

De top 5 beleggingsfondsen, geselecteerd en gerangschikt op basis van het rendement over de afgelopen twaalf maanden, laten duidelijk hun voorkeur voor groei aandelen zien, stelt Van Genderen.

Reckitt Benckiser
‘Zo komen bekende groei-ondernemingen als Novo Nordisk en Reckitt Benckiser veelvuldig in de portefeuilles voor. Ook bier- en drankenproducenten zijn goed vertegenwoordigd, met namen als Anheuser-Busch Inbev en Diageo. Daarnaast zijn luxe- en kledingmerken nadrukkelijk aanwezig,met bekende voorbeelden als Hugo Boss en Inditex.’ Van Nederlandse bodem is een bekend groeiaandeel.

Over het algemeen zijn de beleggingsfondsen overwogen ten opzichte van de brede markt in de sectoren cyclische consumentengoederen, industrie en technologie, terwijl de sector energie zo goed als ontbreekt en financiële waarden sterk worden onderwogen. Drie van de vijf fondsen hebben overigens een track record van minder dan drie jaar.
Lees ook de analistenrapporten over deze beleggingsfondsen
: Allianz Europe Equity Growth Select P EUR, Allianz Europe Equity Growth, Wellington Strategic European Equity N EUR Acc, E.I. Sturdza Strategic Europe Value Fund EUR en Comgest Growth Europe I EUR Acc.


Bekijk ook eerdere top5-lijstjes

Alternatieve obligatiefondsen

High yield

Beleggingsfondsen in telecomaandelen

'Low vol' beleggingsfondsen

Beleggingsfondsen in alternatieve energie


Dit artikel is een co-productie van Morningstar en Fondsnieuws en verscheen ook op fondsnieuws.nl.

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten