Kies de goede mix

Beleggers dirigeren momenteel veel geld naar mix- of allocatiefondsen. Deze gemaksfondsen zijn voor veel beleggers dan ook een prima beleggingsmogelijkheid. Fondshuizen springen gretig op deze trend in, soms te gretig.

San Lie 11 juni, 2015 | 14:40
Facebook Twitter LinkedIn

Als er iets opvalt aan de fund flows ofwel de in- en uitstroom van vermogen bij beleggingsfondsen in de afgelopen jaren, dan is het wel de ongekende instroom in allocatie- of mixfondsen. Niet alleen dit jaar (tot en met eind april), maar ook in 2013 en 2014 wisten dit type beleggingsfondsen het meeste geld van Europese beleggers aan te trekken (zie tabel). Ook via onze eigen websites merken we dat beleggers al lange tijd veel belangstelling voor mixfondsen hebben.
(Bron: Deutsche Bank/Morningstar)

Met de opkomst van mixfondsen hoeft in principe niets mis te zijn. Ik durf zelfs te stellen dat mixfondsen voor veel beleggers een prima beleggingsmogelijkheid zijn en Morningstar schrijft daar regelmatig over en geeft beleggers 10 handvatten om het passende mixfonds te selecteren.

Ik zou u drie van de bovenstaande tien handvatten nog eens even onder de aandacht willen brengen:

  • Zijn mixfondsen een specialiteit van het fondshuis?
  • Wordt het mixfonds beheerd door een capabel team?
  • Analyseer de historische rendementen

De reden dat ik deze punten expliciet nog een keer noem, is dat er het afgelopen jaar wel héél véél nieuwe allocatie- of mixfondsen zijn bijgekomen. Voor een mixfonds geldt behalve het gemak ook dat de beheerder, naast mee te liften met opgaande markten, een stuk bescherming biedt in neergaande markten. Alhoewel er tussen deze nieuwe mixfondsen ook best een paar goede kunnen zitten, kan ik mij niet aan de indruk onttrekken dat hier veel producten tussen zitten die graag willen meeliften op de sterke instroom naar deze categorie beleggingsfondsen.


Lees ook
Zoeken naar de ideale cocktail: onderzoek naar 150 mixfondsen

Hoe selecteer ik een mixfonds? 10 Belangrijke vragen

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

San Lie  Head Of Research, Morningstar Benelux

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings